problema

sini

Well-Known Member
Cine imi mananca oare frunzele de hibiscus?Am zis ca-s paianjeni rosii(dupa picaturile lipicioase de pe dosul frunzelor).Ma uit cu lupa si nu vad nimic.I-am stropit cu insecticide,le-am facut dusuri.Degeaba.Nu vad nici o lighioana.Si totusi e ceva.Ce sa mai fac?
Asa arata frunzele afectate:
 

Fleur

Active Member
Nu-s cumva niste arsuri Sini? As inclina sa cred ca locul intai se maroneste si apoi se gaureste.
 

sicora fabian

Active Member
Toate frunzele arata asa? Eu cred ca de mici erau asa, doar ca nu le-ai observat. Pune o poza cu toata planta!
 

emeclau

Active Member
Sini, daca ai cumparat hibicusii de la Gommer, asa-i modelul :wink: :rofl:
asa i-am primit ai eu...ba , i-au picat si aproape toate frunzele la Gator Pride ...cred ca cel mai indicat ar fi un tratament repetat de cel putin 3 ori, cu urm. acaricide/insecticide, folosite alternativ: Actara, Mospilan, Fastac , eventual Talstar
sapt. asta ma apuc si eu sa le stropesc:rofl:))
revin, cu impresii :)
 

sini

Well-Known Member
Fleur:Nu sunt arsuri;
sicora fabian:Nu sunt toate frunzele asa;doar doua-trei pe hibi.Sunt si frunze mici si frunze mari(nu au preferinte).Poza pun degeaba:cum gasesc o frunza mancata o rup ,deci nu se vede nimic deosebit in poza.
emeclau:Da,ai dreptate.Povestea a inceput o data cu prima comanda de la Gommer, in primavara. I-am tratat cu tot felul de insecticide,acaricide,dusuri calde,reci.Acum arata foarte bine:au multe frunze,boboci,unii dintre ei au si inflorit,nu au frunze galbene,dar mai toti(bastinasi sau straini) au cate doua trei frunze asa mancate.Rup aceste frunze si dupa un timp gasesc altele.
Sunt sigura ca sunt lighioane,dar cred ca sunt foarte destepte.Ma uit cu lupa de doua ori pe zi dupa ele si nu reusesc sa vad nimic.
 

emeclau

Active Member
am inteles ca cel mai frecvent , hibiscusii sunt atacati de paianjeni
probabil , asta o fi si aici ...am observat si eu ca , si insectele astea se fac tot mai inteligente...de ex. tantarii...parca is mai mari, mai agresivi si mai inteligenti de la an la an :x
am sa urmaresc cu interes "problema" ...poate reusim sa aflam ce se intampla cu hibiscusii nostri :wink:
 

sicora fabian

Active Member
Cu ce i-ai stropit?
Acarienii nu produc "roua de miere", doar paduchii si musculita alba. Si de obicei, pe partea superioara a frunzei.
Pune totusi o poza cu ultimul "atacat".
 

sicora fabian

Active Member
Am postat amandoi odata!
Eu cred ca mai degraba i-ai atins sau lovit cu ceva! Nu pare un simptom al vreunui "rozator".
 

sini

Well-Known Member
Cu ce i-am stropit:la inceput i-am stropit cu "Perfect plant",apoi cu fastac,talstar ,neoron si omite.
Picaturile lipicioase se formeaza pe dosul frunzelor,langa codita.
Nu inteleg ce vrei sa spui ca i-am atins sau lovit cu ceva ?
 

Sash

Active Member
Nu mai gasesc acum linkul dar gasisem la un moment dat pe net un articol in care printre altele spunea ca acele picaturi de la baza frunzelor ar fi normale la unele specii de hibi - ca secreta nu stiu ce si astfel sunt "indigeste"...
 

sicora fabian

Active Member
Sini, vreau sa spun ca atunci cand ii muti sau muti alte plante, sau ii cureti, poate i-ai atins de altceva mai tare ori ascutit. Doar o omida poate lasa asemenea "gauri", dar marginea inciziei ramane verde, pe cand la tine are o aureola galbuie, ceea ce inseamna ca este de ceva timp sau a fost tesut necrozat acolo. Nu cred ca are rost sa indepartezi frunzele.
 

sini

Well-Known Member
Am inteles.Nu sunt urmari ale lovirii cu ceva .Sunt faptele unor rumegatori.O sa mai pun ceva poze peste cateva zile;acum nu mai gasesc frunze afectate.Nu cred ca este omida.E ceva care se deplaseaza foarte repede de nu o pot vedea sau ceva care lucreaza noaptea.
 
Salutare!
Fetelor, exact aceeasi problema o am si eu cu hibiscusii mei...
Aceeasi pata lipicioasa, transparenta, sub codita frunzei.
Insa la mine, frunzele se ingalbenesc si mor... Ce ar trebui sa le fac?
Mentionez ca pe frunze au aprut niste chestii negre...seamana cu o particula fina, de culoare neagra...
Sper ca m-am facut inteleasa :D

Va multumesc!
 

sicora fabian

Active Member
Ai paduchi de frunze, Dana, sau musculita alba. Pe excrementele lor, deoarece sunt dulci, se instaleaza o ciuperca neagra, fumagina. Trebuie sa stropesti cu un insecticid si sa speli frunzele innegrite pentru ca altfel nu mai are lumina si nu mai face fotosinteza, se ingalbeneste si cade(frunza).
 

sini

Well-Known Member
Multumesc,Violeta.Acum stiu cine mi-i dusman.
Eu cred ca au lasat urmasi.Frunzele cu care au venit nu mai sunt demult.Cum adica nu-s periculoase?Imi strica estetica plantei si eu trebuie sa le multumesc?Mai sunt si destepte pe deasupra:ataca noaptea si sunt foarte rezistente la insecticide.Fiindca am banuit ca se ascund in pamant,am trecut pe metode "naturiste" :am bagat 3-4 feliute de usturoi in fiecare ghiveci.Dupa doua saptamani le scot.Daca nici asa nu scap de lighioane,o sa citesc tot ce gasesc despre omizi.
Tu cum ai scapat de ele?
 

sini

Well-Known Member
In ceea ce ii priveste pe specialistii de la magazinele fito- sanitare de la noi din oras, am mari indoieli.O spun in cunostinta de cauza.Cred ca mai multe aflu de pe internet si de la iubitorii de flori de aici.
Chimicale nu le voi mai da pana nu voi gasi lighioana care imi face probleme.Ma pun pe studiu si cercetari.Trebuie sa gasesc lighioana.
Multumesc pentru sfaturi.
 
Sus