Problema planta

Iker03

New Member
Buna ziua tuturor, sunt pentru prima data aici si doresc sa ma ajutati. Am o planta si de aproximativ 2-3 luni a inceput sa se ingalbeneasca frunzele si sa cada.Primul lucru pe care l-am facut a fost sa schimb ghiveciul cu unul mai mare si sa schimb pamantul.Acest lucru l-am facut in 03.04.2020.Aveti si alte informatii care sa ma ajute?Multumesc
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna dimineata, dinpoze se vede ca planta a suferit o lipsa zdravana de apa . In astfel de cazuri e bine transplantatul mai ales daca planta nu e abia luata de la magazin iar pamantul afanat si umed o sa o ajute sa se refaca . De asemenea e bun , dar nu garanteaza refacerea , o stropire a frunzelor cu un antistres de plante cum ar fi Amalgerol dar problema e cu iesitul din casa . Daca cand mergeti sa va procurati alimente gasiti o fitofarmacie in drum, intrebati acolo de amalgerol sau daca nu se gaseste asta macar Cropmax. Ajunge undeva intre 12-15 lei o sticluta dar daca nu aveti rabdare sa stropiti periodic tot timpul anului pana se consuma sticla atunci o cumparati degeaba . Repet , stropitul cu o astfel de solutie de tip antistres sau biostimulent nu garanteaza o refacere dar un pamant afanat si umed garanteaza .
Un alt artificiu ar fi sa stropiti planta in special tulpinile cu apa simpla pentru ca sa isi refaca rezervele de apa cat mai repede si deasemenea sa inmoaie coaja sa ajute la formarea bobocilor mai usor.
Planta nu este arsa de soare pentru ca acum soarele nu are putere ci a suferit de lipsa de apa.
Daca nu a avut pamantul niciodata uscat atunci aveti grija sa nu fie prea ud caz in care ii putrezesc radacinile.
Poza 4 arata ca si cum planta sufera de lipsa de fier sau magneziu dar avand in vedere poza 2 cu varful frunzei uscat atunci e sigur de la lipsa de apa.
 

Iker03

New Member
Sincer daca ma puteti ajuta si cu informatie referitoare la cat de des trebuie udata flaorea(si ce nume are daca stiti aceasta flaore) ? Multumesc, tin sa mentionez ca flaorea o am de 3-4 ani,insa doar de 2-3 luni a inceput sa se usuce frunzele. Mersi mult.
 

crysty

Active Member
Cred ca este vorba de arborele de cauciuc. Daca ii rupeti o frunza ar trebui sa vedeti ca iese ca un fel de lapte , de fapt e o forma de cauciuc natural. (Sa nu lasati copiii si animalele de casa sa mestece frunzele ca sunt toxice).
Ce a dus la ingalbenirea frunzelor adica de la ce sufera planta ? E greu de zis (ghicit) , pot fi o gramada de motive . E ca si cum intrebati un medic online ce boala aveti si ce sa va prescrie in urma unor dureri in partea dreapta. Saracul medic are un task dificil sa ghiceasca boala si sa prescrie un tratament doar pe baza unor simptome , fara niste analize.
Asa ca va intoarceti in timp inapoi cu 3 luni si va amintiti ce ati facut incat a provocat ingalbenirea frunzelor. Judecand dupa poza ar putea fi faptul ca planta sta langa calorifer si e posibil sa fi avut caldura intensa uscata . Dat fiind faptul ca iarna asta a fost mai calda dar daca ati folosit in aceeasi masura caloriferul sa fi provact o caldura intensa dar si foarte uscata catre frunze si sa le deshidrateze rapid si daca nici nu a fost udat pamantul la timp atunci aceasta combinatie i-a fost fatala.
Un alt motiv ar putea sa fie udatul excesiv dar dupa parerea mea un udat excesiv duce la caderea frunzelor de verzi fara sa se mai ingalbeneasca dar nici nu pot spune ca este o regula pentru ca nu am arbore de cauciuc . Singurul arbust asemanator care il am este schefflera si tot asa m-am confrunntat cu ingalbenire si cadere de frunze ba din cauza ca am uitat sa o ud la timp ba din cauza ca a fost ud pamantul (nu umed) si am aerisit iarna planta fiind pe pervaz.
Un alt motiv ar putea fi un soc de temperatura rece cum ar fi udatul cu apa rece de la canal iarna fara sa fie la temperatura camerei. Sa nu uitam ca un pamant ud iarna intr-un ghiveci, este mai rece decat este in casa, cel mai bun exemplu ar fi cand iarna aveti un prosop umed in casa sa vedeti cat este de rece, este mai rece si vara daramite iarna. Singura metoda care 'contracareaza' temperatura scazuta a pamantului ud si rece iarna este ori sa se ude mai putin ori sa se puna covoras electric termic sub ghiveci a doua metoda fiind greu de realizat ,covorasele termice se gasesc greu de cumparat dar sunt si scumpe. Udatul cu apa calduta iarna nu se pune in discutie pentru ca pana la urma tot se raceste ghiveciul.

Cat de des trebuie udata o planta la interior ? e foarte greu de zis, pentru ca totul se rezuma la conditiile de mediu specifice fiecarei case , conditii care duc la uscarea pamantului mai rapida sau mai inceata. Daca de exemplu amandoi avem acelasi tip de muscata in ghiveci cumparate de la aceeasi sursa asta nu inseamna ca amandoi trebuie sa udam muscata la fiecare 4 zile pentru ca la cineva din noi pamantul se usuca mai greu sau mai repede. Si aici ma refer la anotimpurile racoroase pentru ca vara oricum e foarte cald si oricum toata lumea uda mai des plantele.

Ca sa nu mai spun de mastile de ghiveci care dupa parerea mea sunt cea mai proasta inventie . Or fi ele frumoase si da o nota atragatoare unei plante in ansamblu si mascheaza un ghiveci mai uratel sau scutesc de faptul de a avea farfurioara la ghiveci , dar ce le face periculoase este faptul ca nu asigura o aerisire a pamantului de jos in sus . Este ca si cum am avea o planta intr-un ghiveci fara gauri.
La o planta trebuie ca pamantul sa fie aerisit si sa porneasca o oarecare uscare , astfel planta isi intareste si dezvolta radacinile care sunt sistemul de cautare al apei printre altele. Cu cat o planta are radacini mai multe cu atat ea este mai sanatoasa. Un ghiveci bun de plante trebuie sa aiba multe gauri de scurgere si de asta recomand sa se foloseasca ghivece de rasaduri mari. Sau macar sa se mareasca numarul de gauri de scurgere de la un ghiveci normal si sa se foloseasca farfurioara ca sa nu lase pamant pe pervaz. Folosirea mastii de ghiveci vine cu un risc crescut de a distruge planta daca se uda in exces.
O contabila de la un restaurant cu care colaboram pentru intretinerea plantelor mi-a spus in vara anului trecut ca are 6 orhidee acasa dar ca nu le merge bine deloc si ca sunt din ce in ce mai rau, si ca sunt udate la timp, ca sa imi spuna pana la urma ca ghivecele cu orhidee le tine in masti. Cand am auzit de masti i-am spus sa schimbe de urgenta scoarta din ghivece dupa ce spala ghivecele cu dero, si sa nu mai foloseasca mastile si cand are noua scoarta din sac rasturnata pe un celofan sa o stropeasca cu un antifungic . Peste cateva zile mi-a spus ca a cumparat scoarta pentru orhidee si a inceput retransplantarea si ca in momentul cand scotea planta mirosea foarte urat scoarta din ghivece si ca radacinile incepeau a putrezi. I-am spus ca daca nu facea asta cat mai urgent urma sa piarda toate orhideele si sa nu mai foloseasca masti la ghivece ci mai degraba farfurioare chiar daca nu mai arata asa de estetic fara masti de ghivece. Mastile de ghivece produc adevarate crescatorii de bacterii , fungi si mucegaiuri in interior.
Totusi ca sa va spun cam cand se uda o planta mai ales de marimea asta , pamantul deasupra trebuie sa fi inceput a se usca si cand bagati degetul in pamant , cam la 2 cm sa simtiti ca este umed. Atunci mai puneti o cana sau 2 de apa. Deci pamantul sa nu fie ud in permanenta , trebuie sa il lasati sa se zvinte la suprafata. La adancime el tot va fi umed . Daca cumva udati dar vi se pare ca se usuca greu este din cauza ca ghiveciul nu sta in loc aerisit sau/si nu are gauri destule la fund , mutati ghiveciul la aer curat si daca nu puteti da gauri in plus la fundul lui atunci un artificiu ar fi daca ii faceti cateva gauri in pamant sus, cu un bat dar niste gauri mai adanci la vreo 10 cm sau mai adanc , cam 3-4 gauri (daca faceti mai multe e mai bine) . Astfel acele gauri vor asigura o respiratie a pamantului si in adancime. Nu cred ca la 10cm de apasat cu un bat veti distruge din radacini, dar cand faceti gaura daca simtiti radacinile atunci reduceti adancimea sau schimbati locul.
Cat despre acele 3 lemne de decor puse deasupra sa stiti ca ii reduc din capacitatea de aerisire a pamantului , daca totusi le vreti acolo, macar faceti vreo 3 gauri . Vara nu cred ca va fi nevoie de gauri dar macar sapati deasupra sa nu faca crusta . Crusta este iarasi un dusman pentru planta .
Asta cu gaurile si aerisirea am spus in cazul in care udati prea mult sau daca se usuca greu pamantul. O planta nu se supara daca se zvanta repede pamantului ba chiar ii place dar trebuie avut grija sa se ude tot atat de des pe cat de repede se zvanta pantul la suprafata.
Cat despre transplantat as recomanda sa se faca mai des decat la fiecare 3 ani, nu neaparat cu pamant nou dar e mai bine cu pamant nou si nu ma refer la hrana noua asigurata plantei ci la cat de important este un pamant afanat complet . Macar in fiecare primavara sa asigurati o afanare completa care poate fi inlocuirea pamantului sau macar scoaterea plantei si faramitararea pamantului vechi dar fara sa deranjati prea mult pamant de pe coletul cu radacini. Eu fac asta odata la fiecare cateva luni de zile, cam la fiecare 6 luni sau chiar mai des daca consider de cuviinta.
 
Ultima editare:
Sus