Problema piersic si par (columnari)

Dyptorden

New Member
Buna ziua si bine v-am gasit.

Am o problema in gradina cu un par si cu un piersic:
- parului i s-au inegrit unele frunze, dinspre varfuri (am gasit in topicul de diagnosticare rapida: Frunze acoperite cu pete negre de formă neregulată: -mucegai negru dezvoltat pe dejecţiile lipicioase ale afidelor sau păduchilor) - asta sa fie?
- piersicului i-au aparut ca niste umflaturi pe frunze, mai galbene.

Va rog sa ma sfatuiti legat de cum ar trebui sa ii curat, sau ce fel de tratament ar trebui sa administrez.
Atasez si cate o fotografie cu fiecare din ei.

Multumesc,
 

Atașamente

gomez99

Well-Known Member
la persic pare Taphrina deformans
pentru ambele eu as zice asa: o baie cu ceva cupric, cel mai bun ar fi Melody wg, dar merge orice pe baza de cupru
la vreo saptamina un cocktail cu score, topsin si dithane.
dupa care toata gradina, preventiv niste milbecknok sau voliam targo, ca nu strica la vremea asta.
dar numai pe vreme uscata, fara ploaie macar 12 ore dupa. cel mai bine stroipit seara la apus.
 

crysty

Active Member
- parului i s-au inegrit unele frunze, dinspre varfuri (am gasit in topicul de diagnosticare rapida: Frunze acoperite cu pete negre de formă neregulată: -mucegai negru dezvoltat pe dejecţiile lipicioase ale afidelor sau păduchilor) - asta sa fie?
Buna ziua, va referiti la fumagina. Am vazut cum arata un arbust decorativ, leandrul, plin de fumagina si nu erau doar varful crengii ci peste tot parca era presarat un praf fin de carbune, inclusiv si pe tuplina (din cauza ca a avut invazie marisoara de paduchi testosi si lanosi pana sa fiu solicitat sa intervin). Tulpina si crengile devin mult mai inchise la culoare si la o privire atenta se vede ca sunt pete foarte mici de culoare inchisa. Toate frunzele erau vii, nu lesinate dar erau innegrite. Si odata aparuta asta pe frunze (chiar daca paduchii au fost combatuti) si pe tullpina , urmele de fumagina nu mai dispar decat foarte greu (nici ploile nu o spala daca sta pomul afara) dar numai la frunze si numai in timp ca pe tulpina asa ramane. Dar sincer sa fiu nu am vazut fumagina cum se prezinta pe par si daca chiar face frunzele sa se ofileasca in cazul lui.
Consider ca odata combatut paduchele atunci nu mai apar secretii lipiciose si bacteria va muri dar un fungicid cum a spus si gomez, nu strica.
Si daca a aparut doar pe un varf de creanga nu ar fi rau daca taiati acea creanga si o aruncati cat mai departe. Oricum la cum arata varful nu cred ca mai are sanse vreodata sa mai continue sa creasca sanatos si in plus de asta o taiere va face pomul sa lastareasca mai bine.
 
Ultima editare:

VlabiouzzZzZ

New Member
Și eu am anul acesta aceeași problemă la piersici. Șansele sunt că suferă de Taphrina deformans (după cum a spus Gomez) , cea mai comună ciupercă la piersici.
Sfaturile de mai sus sunt bune cu o excepție:

Momentul aplicării de fungicid.

Din păcate să stropești acum, stropești degeaba (la piersic, la păr nu mă bag, nu am info destule) deoarece sporii ciupercii se află în țesutul frunzei, aceasta protejându-i de fungicid.
Ce îți recomand, atât eu cât și internetul, este să nu stresezi copacul cu fructe, dă jos o mare parte, îndepărtează și arde frunzele afectate iar la toamnă după căderea frunzei, atunci stropești cu fungicid, arzi tot ce a căzut și mai stropești odată în înainte de înflorire.

La mine în livadă, am observat de anul trecut câteva frunze afectate, ca la tine în poză, dar am crezut (prost) că sunt ouă de viespe parazită, iar anul acesta NICI o frunză sănătoase nu am văzut. M-aș oftica să-l pierd căci deși e nealtoit, ieșit din sâmbure, face fructe foarte aromate și mărișoare.

Tăieturile, acum, vor fi puncte favorabile de inoculare/reinoculare.

Știai că:
- substanța lipicioasă formată de afide este zahăr pur?
- afidele, la rândul lor sunt dulci și pocnesc satisfăcător între măsele?
- furnicile fermează afide. Le apără, ocrotesc și le mulg? - furnicile practică agricultură de cu 60-65 de milioane de ani înainte noastră, ultimele cercetări arată.
 
Sus