Problema cu phalaenopsis II.

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Da, sigur ca poti rasuci ghiveciul astfel incat planta sa fie cat mai bine pozitionata.
 

laural

Well-Known Member
Orhideea nu are nici o problema daca rasucesti ghiveciul. Doar Schlumbergera si alte flori fara petiol au aceasta " interdictie " :)
 

adelinapaun

New Member
buna ziua, ma puteti ajuta va rog cu un sfat la oorhidee carora li se usuca frunzele. inainte se pateaza si apoi se usuca, maipot face ceva sa le salvez?

va rog sa imi dati un sfat
 
Ultima editare:

malina

Member
Buna fetelor,

Aici http://malinaphale.sunphoto.ro/Phale sunt cateva poze cu orhideele mele cu rugamintea sa ma ajutati cu sfaturi, pentru ca eu cred ca nu le merge foarte bine...Desi dupa cum se vede in poza, toate au frunzele incretite, au cate o frunza mica in mijloc si au si radacini noi :-). Una din ele arata foarte rau, i-am rupt un pic frunza din mijloc, dar cu toate astea a continuat sa creasca si are si frunza noua. Scoarta din ghiveci este speciala pentru orhidee (cred ca de la Floria) si le pun saptamana solutie diluata de la Compo. :-) Stau la o fereastra unde au lumina dar nu bate soarele deloc.
 
Ultima editare:

lelia

Well-Known Member
Sunt ok,să zicem,păr ușor deshidratate,sfatul me este să le găsești un loc călduț cu umiditate ridicată și lăsat să se usuce scoarța complet între două udări.baftă ,sa le meargă bine și să infloreasca!
 

victor

Active Member
Îmi pare rău, dar plantele tale nu sunt deloc în regulă, Mălina.
Te rog să verifici rădăcinile, în mod sigur sunt putrezite sau sunt în curs de putrezire.
Aceasta este cauza deshidratării frunzelor.
Mulți iubitori de orhidee nu cunosc un amănunt foarte important, substratul se schimbă la interval de 2 ani, din 2 motive:
-1 pentru că substratul s-a deteriorat, adică s-a fărâmițat și va menține umezeala o perioadă de timp îndelungată, ducând la putrezirea masei radiculare.
2 rădăcinile care au fost putrezite, aflate în substrat, au dezvoltat o ciupercă care va duce la putrezirea rădăcinilor.
Această problemă este valabilă și la celelalte plante, această ciupercă-Pytium este extrem de periculoasă, poate duce la compromiterea întregii mase radiculare a plantelor.
Ca să mai aibă o șansă minimă, plantele tale trebuie alimentate foliar, rădăcinile nu pot face față la întreaga masă foliară.
Poți crea mini-sere din pungi sau un peturi de 5-10 litri, în care să bagi plantele.În interiorul miniserelor se va crea o atmosferă umedă prin pulverizarea pereților cu apă sau cu soluție de Atonik.În acest fel se va opri deshidratarea frunzelor și în același timp sunt șanse să se inducă apariția de noi rădăcini.
Sunt șanse mici ca plantele să se revitalizeze și să aibă o masă radiculară normală, dar sunt.
În cazul în care plantele încep să se revitalizeze, revenirea la normal va dura minim 2 ani și abia în al 3-lea va înflori.
Dacă dorești să le salvezi, fii sigură că prețul tratamentului va fi cel puțin dublu față plantele cumpărate din comerț.
Alegerea îți aprține.
 

malina

Member
Va multumesc mult pentru sfaturi, imi sunt foarte utile. Va rog sa-mi spuneti cum sa ud orhideele. De exemplu, acum de cand sunt asa saracele, le pulverizez substratul cu solutie Compo diluata. Nu stiu daca este un lucru bun, dar am vazut ca toate au radacini si frunze noi. Inainte le puneam ghiveciul sub apa calduta la chiuveta si le lasam sa se scurga bine. Am colege care au ditamai orhideele, le tin pe birou unde nu au prea multa lumina, le pun apa direct in ghiveci si arata foarte bine si sunt si foarte dezvoltate....Vreau sa salvez orhideele indiferent de costuri...
 

malina

Member
Am gasit sa cumpar si sera, asadar am nevoie de pasii pe care trebuie sa-i urmez ca sa le pot ingriji corect si sa le salvez :-)
 

victor

Active Member
Orhideele se udă numai când rădăcinile capătă culoarea argintie.
Sunt sigur că acele colege își udă orhideele când rădăcinile sunt argintii.
Nu este nimic rău dacă udăm orhideele superficial, singura problemă este că vor trebui udate mai des.
Dacă le udăm după anumite perioade de timp fixe și nu ținem cont de culoarea rădăcinilor, atunci masa radiculară va avea de suferit.
Este bine de știut, raportul dintre masa radiculară, mărimea vasului, cantitatea de substrat și dimensiunile bucățelelor de scoarță de pin, sunt elemente extrem de importante, care decid dacă plantele vor avea o masă radiculară bogată și sănătoasă.Despre aceste lucruri, am mai făcut referiri pe acest forum.
Cât despre pașii care trebuiesc urmați de acum încolo, am explicat în subiectul de mai mai sus ce trebuie făcut.
Succes!:openrose:
 

victor

Active Member
Bună, Roxana!:openrose:
Cred că te referi la acele pete negre de la baza frunzelor.
Acele pete au luat naștere din cauza pătrunderii apei sub frunze.
Trebuie aplicate 2 tratamente foliare cu Topsin, la interval de 10 zile.
 

MaraSilvia

New Member
Buna ! Din pacate nu mai ai ce salva deoarece se v-a rupe coletul si vor cădea frunzele.Asa am pățit si eu..
 

serban roxana

New Member
Buna dimineata,doar pe o parte sunt asa frunzele,si intradevar este si putin stramba,cred ca ii da si o noua tija?cum sa o indrept?1446972200089.jpg1446972230361.jpg
 

victor

Active Member
Este strâmbă deoarece a fost îndreptată doar într-o direcție spre sursa de lumină(fototropia)
Dacă o orientezi invers se va îndrepta cât de cât.
Da, cred că este tijă. Se pare că a fost afectată doar suprafața frunzelor, nu a ajuns putregaiul negru la tulpină.
În acest caz nu trebuie să mai faci nici un tratament, se poate stresa planta și poate afecta dezvoltarea tijei.
 
Sus