problema crapi koy

Emil12

Member
Crapi Koi

Am creat un topic separat deoarece cred ca un subiect lung de dezbatere.Crapii koi au fost si vor ramane pasiunea multor posesori de iazuri.Numai ca de la vorba la practica este drum lung.Asa ca va propun sa incercam sa adunam la un loc cat mai multe informatii despre acesti pesti superbi ptr a venii in ajutorul celor care si-i doresc dar inca intreaba "Cum?".

Am googalit putin si am gasit o mica istorie a crapului koi.Enjoy!


Din familia Cyprinide fac parte doua specii de pesti ornamentali: crapul koi si carasul auriu. Este originar din tinuturile cuprinse intre Asia de Est, lacul Aral, Marea Caspica si Marea Neagra. Crapii koi sunt de fapt pesti selectionati din timpuri stravechi in China si Japonia, in timpul unor dinastii puternice si iubitoare de frumos, care au dorit sa detina in bazinele fantanilor arteziene de la palate "pesti jucausi si cat mai viu colorati". In timpul dinastiei Qing din China, cresterea crapul koi a cunoscut o perioada infloritoare. In Japonia, cresterea acestei specii a devenit o indeletnicire a persoanelor amatoare pentru aceasta activitate. In limba japoneza, "koi" semnifica dragoste, afectiune, astfel incat acest peste este considerat simbolul prieteniei, iar in celelalte tari ale Extremului Orient si a bunatatii. Crapul koi a patruns treptat si in Europa, in Anglia, Olanda, Belgia, Germania, Italia, Ungaria si, mai recent, in Romania. Mai jos va prezentam o scurta istorie a Crapului Koi.
Istoria crapului japonez


Dupa ultimele cercetari crapul a fost importat prima data in Japonia din China cu approximativ 400 de ani in urma. Datorita zonei muntoase si al iernilor aspre a regiunii Niagata satenii care erau izolati in casele lor au fost inspirati sa gaseasca ceva frumos cu care sa isi ocupe mintiile. Pare incredibil cand ne gandim ca un fermier plictisit uitandu-se la pestisorul lui Magoi (considerat stramosul crapului Koi) care avea doar cateva puncte rosi sau aurii pe un background negru a inceput sa se gandeasca: “As putea sa incrucisez crapii si sa ii fac cu pete pentru a crea un nou tip de crap colorat pe care as putea sa il vand pentru multi yeni“. Imaginati-va ce surprins ar fi daca ar putea sa se intoarca azi si sa vada cat de raspanditi, frumosi si scumpi unii dintre descendentii experimentului sau au devenit.



Unul dintre primele specimene de crapi colorati accidental a fost Magoi (un crap salbatic mare si negru) care avea stomacul colorat cu rosu. Din acestia s-au diferentiat trei tipuri de “Magoi diferiti” la inceput si in final trei specii genealogice diferite de koi au aparut. Nu am vrea sa intram in detaliu, dar ca urmare a cercetarilor genetice desfasurate in China si Japonia, s-au obtinut numeroase varietati: Shusui, Asagi, Tancho, Kohaku, Bekko, Koromo s.a.m.d., fiecareia fiindu-i specific un anumit desen si o anumita culoare sau combinatie de culori. Mutatiile rosu apoi alb au inceput sa apara la inceputul secolului XIX - lea dar cele mai apreciate pentru japonezi in zilele noastre sunt combinatiile de alb-rosu, depictand steagul nipon, constituind 50% din populatia de koi din tara "Soarelui Rasare". In prezent pestele are numeroase culori, dintre cele mai frecvente fiind: alb, negru, rosu, galben, crem si albastru. In cazul in care sunt crescuti alaturi de alte specii, pot deveni usor prada, datorita culorilor atragatoare.

Ceea ce trebuie stiut este ca koi (in Japoneza insemnand doar crap) sau mai bine zis nishikigoi care literalmente inseamna crap brodat, sunt o varietate ornamentala domesticita a crapului comun (Cyprinus carpio) si sunt tinuti in scopuri decorative in iazuri in aer liber sau gradini de apa. Ei pot fi crescuti si in bazine de 4 pana la 100 mp, echipate obligatoriu cu un sistem eficient de filtrare. Spre deosebire de crapul comun este mic ca talie si mai zvelt. Obtinerea unei anumite forme a corpului de catre producator constituie un avantaj in vanzarea pestelui.

Din punct de vedere al lungimii crapul koi matur este de 60 pana la 90 de centimetri, dar datorita faptului ca marimea lui este proportionala cu iazul in care se afla unii pot ajunge la 150 de centimetri. Din punct de vedere al duratei vietii se presupune ca pot trai chiar si sute de ani datorita legendelor Japoneze dar si datorita unui exemplar celebru, un koi stacojiu numit "Hanako" care in urma unor cercetari al solziilor in anul 1966 s-a descoperit ca are 215 ani. A murit dupa inca 11 ani (c. 1751 - 7 iulie 1977) dobandind recordul de cel mai longeviv crap koi in istorie cu cei 226 ani ai lui. In mod normal crapii koi traiesc intre 15 si 40 de ani.

Pestele rezista bine peste iarna la temperaturi scazute, intrand in stare de letargie. Fiind un mare consumator de oxigen, apa bazinelor de crestere trebuie sa contina peste 7 mg oxigen/l, iar scaderea sub aceasta concentratie sa fie de scurta durata. Cantitatea de oxigen din apa limiteaza cresterea prin modificarile fiziologice la nivelul organismului pestelui (se hraneste inadecvat si nu valorifica superior furajul administrat). Valoarea optima a pH-ul apei este de 7,5. Regimul alimentar difera in functie de sistemul de crestere. Este un peste omnivor, dar consuma si furaje combinate. In libertate, consuma organisme planctonice de talie mare (daphnii - purici de balta), organisme bentonice (de pe fundul apei) si plante acvatice submerse. In captivitate, cand de fapt se cresc spre valorificare, compozitia hranei administrate poate modifica calitativ coloratia.

Pestii accepta hrana intr-un spectru destul de larg de temperatura (6-28 grade C). Reproducerea are loc in perioada mai-iunie-iulie, dar prin corectia temperaturii si a luminii (fotoperioadei) se pot obtine mai multe generatii de pui in acelasi an, inducand maturarea gonadelor si implicit eliberarea elementelor sexuale prin injectii cu hormoni hipofizari. La acest peste ornamental nu exista dimorfism sexual (diferente de talie intre cele doua sexe). roductivitatea este de 100.000 icre/kg greutate. Maturitatea sexuala este mai timpurie la exemplarele mascule (dupa 2 ani) si este atinsa de femele la 3-4 ani.
 

Emil12

Member
Coloristica peştilor Koi

În principiu putem categorisi peştii Koi în două categorii: cu luciu metalic sau fără luciu. În interiorul acestor două categorii deosebim diferite nuanţe şi modele:

* Făra Luciu

1. Bekko - roşu pe fundal alb sau galben cu model negru
2. Kohaku - model roşu sau negru pe fundal alb - cea mai răspândită culoare
3. Taisho sanke - Pete roşii sau negre pe fundal alb

* Cu Luciu Metalic

1. Hikarimono - de o singură culoare - Monocrom
2. Hikari-utsurimono - alb cu negru, roşu sau numai galben
 

baby_blues

Member
Si mie imi plac crapii astia dar din pacate sunt destul de lenes in "administrarea" iazului, in sensul ca -l mai las in plata lui, fara sa pornesc sistemul de recirculare, fara sa fac curat, etc. Carasii de balta pe care ii am nu s-au plans asa ca nu-mi permit sa cumpar crapi koy de capul carora tre' sa stau toata ziua. :)

Poza asta am luat-o de pe un site si ca sa nu-i fac reclama n-am dat link-ul site-ului

 

Sparow

Member
Pai nici eu nu stau sa frec toata ziua iazul dar sa pornesti o pompa de apa ca sa aibe si ei un pic de oxigen in plus printr-o cascada nu e stres mare,poti sa pui pompa printr-o priza cu orar,o gasesti cu 20 roni cred.Si porneste singura,6-8 ore pe zi cat vrei tu.Nu ii hranesti , cresc mai incet si mai mici,mai putin colorati.In final sant tot crapi,ce mama zmeilor.



A si pretul nu e chiar de poveste,si acu daca mergi la noi in piata in Iosefin,ai crapi Koy cu 20-40 ron bucata in functie de marime si colorit.Si se inmultesc singuri.Mult.
 

Sparow

Member
Pai am repetat de vreo 10 ori,
DA crapi japonezi=crapi Koy mi-au supravietuit in apa de 110 cm la -21 grade celsius fara copca,incalzitoare,filtre,aerisitoare,fara hrana,sub gheata simpla,fara folie deasupra.Si cel putin 50 de pui dea lor si 2 carasi rosii cu coada tripla.
 

vatany

Member
inmultirea

pe mine m aintereseaza mai mult inmultirea koilor si a carasului rosu..
as fi tare happy daca ar gasi cineva niste articole..sau ceva descrieri despre metodele de inmultire.. multzumesc :)
 

goodmans

Member
pai e simplu cu inmultirea lor
ai doua optiuni:
1.lasi natura sa-si spuna cuvantul,tu doar amenajezi in zonele cu apa mica 30-50cm un strat de piatra de rau unde isi depun ei icrele atunci cand apa are minim 20 grade,perioada mai-iunie.O parte din icre si alevini vor sfarsi mancate....asta e...
2. te documentezi pe net sa poti face deosebirea intre masculi si femele,iti faci o pepiniera si te apuci sa-i mulgi.Icrele apoi laptii peste ele si gata.Sau separi intr-un acvariu o crapoaica si 3 crapi si dupa ce depun ii scoti.
 
goodmans...am testat treaba cu acvariu,a reusit si am mici pestisori .ce mananca ei in primele 2 luni? :?: n-am prea gasit informatii de spre treaba aceasta.
 

vatany

Member
goodmans

..pei dac aii las sa si faca natura treaba..sigur iar raman far nmika..oare koi sa pape toate icrele..?ar fi singura posibilitate..anul trecut am ramas doar cu doi puieti..
ar trebui sa pun o plasa de despartire?
intr un acvariiu ei depun icre?..dac nu e amenajat..special..cu conditile naturale..
inac sunt in planul de studiere cum ar fi mai bine..sa fac ca sa raman cu puiet..
mersi mult pt sfaturi 8)
 
intr-un acvariu pui cateva plante,ca-s mai multe nu conteaza,cu atat mai bine,mai mult de jumate sa fie cu plante.prinzi cativa carasei cu icre si masculi ,iar cand se incalzeste umpic apa ei depun,o sa vezi agitatie oricum.dar sa fie acvariu de vreo 50 litri cel putin sau un bazin din plastic mai mare,o troaca ceva.koiotii nu cred sa manance icrele deoarece am vazut la mine in iaz o gramada de puiet de caras rosu laolalta cu koii.koii mei inca nu au 3 ani ca sa depuna icre de aceea puiutii de pesti sunt carasei.carasul se inmulteste in prostie parerea mea iar daca ai vreo 10 carasei,in 2 ani iti vor suprapopula iazul.se inmultesc f repede.
 

cata_ina

New Member
care este densitatea de pesti pe m3?adica cati litrii trebuie sa aiba un peste ca sa se simta bine? ma intereseaza atat pentru crapi koi cat si pentru carasei.
 

goodmans

Member
cam toate cartile de piscicultura recomanda pentru un peste de 1KG (indiferent de specie) cate 1mc de apa si creste sau scade in acelasi raport.
Asta pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa.
evident ca poti restrange spatiul crescand sistemele de filtrare si aerare a apei,pestii vor fi sanatosi dar se vor dezvolta mai greu din lipsa de spatiu.
Eu am avut de la cineva 3 koi de 4 ani care aveau cam 400-500grame fiecare crescuti in acvariu de 200L impreuna cu alti pesti.Ajunsi la mine anul trecut in primavara si pana acum,in 35000L de apa au ajuns la peste 1KG si 40-50cm lungime.Deci spatiul le-a permis o dezvoltare rapida.
 

Emil12

Member
Asta e un subiect care se poate dezbate pe ani intregi faa sa ajungi la un consens.In cazul pestilor mici gen comet se poate urca pana la 5 pesti pe m3 daca sistemul de filtrare si oxigenarea sunt bune.Koi la fel...poti limita 1 koi adult la 1 m3 de apa cu filtrare buna.In general...se aplica limita bunului simt,adica nu tineti mai multi decat puteti.Carasii si koi isi limiteaza cresterea in functie de spatiu.Am vazut intr-o gradina koi de 15 ani care aveau doar 30 cm.Ptr ca erau in jur de 50 koi intr-un bazin de 20 m x 5 m.Pur si simplu din cauza lipsei de spatiu nu au mai crescut.La mine fiind al doilea an si avand doar 6 pesti koii mei au luat 1 kg in primul an si inca 500 grame in al doilea pana acum.Deci...tine de fiecare in parte ce pesti vrea sa obtina.Am vazut in acvarii comet crescand 40 pesti la 1m3 de apa.Si atingeau dimensiunile maxime.Cred ca e foarte mult de dezbatut pe aceasta tema asa ca invit colegii la pareri.
 

vlad_tudor

New Member
buna..mi-am cumparat si eu de curand 12 crapi koi..dimensiuni 10-15 cm.
..momentan este cald si ii pot tine in iaz..problema ar intervenii iarna deoarece iazu are cam 70-80 de centimetrii adancime..si doar o portiune relativ mica ..cam 1 metru patrat..iazul avand vreo 4-5 metri patrati, dar e facut pe mai multe nivele

intrebarea ar fi daca rezista iarna in iaz..sau ar trebui sa cumpar un acvariu..
si daca da..unul de 300 de litri ar ajunge pentru 12 crap koi .... de 10-15 cm

multumesc anticipat
 

goodmans

Member
Salut si bine ai venit pe forum.
Crapii nu sint pentru acvariu,ei au 10-15cm acum,dar cresc foarte repede.
Practic iazul tau este la limita cu volumul de apa cand pestii vor ajunge la 30cm....ce sa mai zic de un acvariu de 300L
stii ce munca e cu 12 crapi in 300L? titanica
Eu zic ca-ti vor rezista 99% in iaz daca chiar ai 80cm dar cu o singura conditie:
cand da inghetul apa sa nu circule sub nici o forma,adica fara pompe,nici macar de oxigenare.....dar totusi trebuie sa ai o portiune mica dezghetata pt transferul de gaze si iti recomand un pond heater de 300W macar.
Acesta pluteste pe suprafata iazului si mentine o copca.
Cred ca e singura solutie viabila!
 

vlad_tudor

New Member
goodmans a spus:
Salut si bine ai venit pe forum.
Crapii nu sint pentru acvariu,ei au 10-15cm acum,dar cresc foarte repede.
Practic iazul tau este la limita cu volumul de apa cand pestii vor ajunge la 30cm....ce sa mai zic de un acvariu de 300L
stii ce munca e cu 12 crapi in 300L? titanica
Eu zic ca-ti vor rezista 99% in iaz daca chiar ai 80cm dar cu o singura conditie:
cand da inghetul apa sa nu circule sub nici o forma,adica fara pompe,nici macar de oxigenare.....dar totusi trebuie sa ai o portiune mica dezghetata pt transferul de gaze si iti recomand un pond heater de 300W macar.
Acesta pluteste pe suprafata iazului si mentine o copca.
Cred ca e singura solutie viabila!
multumesc pentru raspuns.:)
 
Sus