Primul meu bonsai Carmona Retusa. Rog sfaturi ingrijire

Myke82

New Member
Buna seara tuturor,

De aprox. 1 saptamana sunt fericitul posesor al unui bonsai Carmona Retusa (luat din Lidl). Avand in vedere ca este primul meu bonsai si ca sunt foarte incantat de el, as dori sa aflu de la voi cateva sfaturi utile pentru intretinerea lui pentru ca sunt total paralel cu acest domeniu. Cei din Lidl nu au stiut (sau nu au vrut) sa imi spuna nimic despre el.
Tin sa precizez ca am citit destul de multe pagini pe internet despre ingrijirea acestui soi dar avand in vedere ca pe unele site-uri se scrie ceva iar pe altele altceva am vrut sa va cer parerea si voua.

Acum sa va spun exact ce stiu si as vrea sa ma corectati daca gresesc sau nu:
1. Am citit ca acestui soi ii place umezeala (dar nu in exces) si ca trebuie sa aiba apa suficienta la radacina. In concluzie trebuie udat la 3-6 zile.
2. Trebuie sa aiba lumina suficienta o mare parte din zi dar nu trebuie sa stea in razele directe ale soarelui mai mult de 1 ora pe zi.
3. Trebuie ferit de curenti de aer, de schimbari bruste de temperatura si de surse de caldura puternice.
4. Bonsai-ul trebuie sa stea la o temperatura cuprinsa intre 15-25 grade C.
5. Odata ce il cumperi trebuie neaparat sa ii schimbi pamantul pentru ca pamantul pe care il are el este pamant de transport si nu este bun.
6. Frunzele trebuiesc udate (cu un pulverizator) zilnic cu apa de la temperatura camerei.

Acum as vrea sa va pun cateva intrebari pentru ca am unele nelamuriri si anume:
1. Pamantul il pot schimba la primavara (am inteles ca primavara se schimba) sau trebuie neaparat acum avand in vedere ca a facut si niste mucegai (asa cum se poate observa si in pozele atasate)?
2. Trebuie sa-l tund la un anumit interval de timp sau il pot lasa asa? Ii dauneaza cu ceva daca nu-l tund?
3. Am inteles ca trebuie sa-i cumpar solutie de fertilizare a solului dar din ce am citit aceasta se utilizeaza intr-un anumit interval de timp (din martie pana in octombrie sau ceva de genul acesta). Ii pot da cu aceasta solutie si iarna (stiu ca exista solutii si pentru perioada de iarna)?
4. Unele frunze sunt de culoare verde inchis iar altele au un verde care bate spre normal (daca se poate numi asa). Asta inseamna ca, copacelul are o problema?
5. Bonsai-ul il tin pe pervaz in apropierea unui calorifer (pe care il deschid mai mult seara). Este vreo problema daca il tin in acest loc? Mentionez ca, caldura degajata de calorifer nu bate direct in bonsai.
6. De 2 ori pe zi aerisesc camera cate 15-30 min (geamul nu il deschid complet ci rabatant). In acest timp am acoperit bonsai-ul cu o plasa ca sa-l protejeze cat de cat de aerul rece. Distanta de la geam la bonsai este de aprox. 40-50 cm. Stiu ca daca il mult tot timpul nu este bine si tocmai de aceea am recurs la acest procedeu. Am procedat corect?
7. Este nevoie sa-i schimb si vasul in unul de ceramica sau il pot lasa si in cel de plastic pe care il are?

Cam atat pentru inceput. :) Am citit si pe forumul acesta mai multe topic-uri dar nu am gasit raspuns la intrebarile mele tocmai de aceea am tinut sa deschid acest topic.
V-as ramane recunoscator daca m-ati putea ajuta in limita timpului disponibil.

Va multumesc frumos si astept sfaturile/raspunsurile voastre.


Poze cu bonsai-ul puteti vedea accesand link-ul de mai jos pentru ca aici nu imi dau seama cum le-as putea atasa:

https://www.flickr.com/photos/127817843@N05/
 

AlexIonica

New Member
Va salut, am tot frunzarit forumul asta, vad ca aici nu a raspuns nimeni, si eu sunt in situatia lui Myke, tocmai ce am primit un bonsai Carmona ( cel putin asa l-am identificat eu) si chiar mi-ar fi utile raspunsurile intrebarilor postate mai sus. Eu din cate observ al meu are deja radacinile iesite putin din pamant, pot sa ii schimb substratul acum sau sa astept pana la primavara?
Poze: https://www.flickr.com/photos/77887644@N05/16144099361/
https://www.flickr.com/photos/77887644@N05/15526279973/
 

marq

Member
Nu am specia asta, dar din cate stiu trebuie sa-i asuguri umiditate crescuta, cel mai usor de obtinut asta e cu ajutorul uneindui minisere/acvariu. Nu suporta curenti de aer dar trebuie si aerisita sau neinchisa chiar ermetic in acea sera.
Fiind o specie care nu ierneaza pamantul se poate schimba oricand, dar fiind o achizite noua cel mai recomandat ar fi de lasat o perioada pentru adaptare caci altfel daca faci transplantarea si moare copacelul nu stii pe cine sa dai vina pe tehnica, perioada sau planta achizitionata mult prea slabita.
Frunze diferit colorate pot apare de la lipsa luminii si de la cantitati prea amri de ingrasamant.
Mai luati in calcul faptul ca acesti copacei vin de departe si trec prin mai multe maini, sunt udati sau nu ocazional si majoritatea nu rezista prea mult conditiilor casnice, daca nu se reuseste adaptarea lor. Eu de ex. grabindu-ma cu transplantarea am pierdut o azalee, un ficus si nestiind regimul de udare si necunoscand substratul am omorat un citric.
Cel mai bine e sa le oferiti cate putin din toate pana dau semne de adaptare, apoi transplantari, urgentele sunt doar pentru plantele muribunde.
Mai multe sfaturi asteptati de la cei care au carmona sau pe alte siteuri specializate pe bonsai.
 

AlexIonica

New Member
Nu l-am transplantat inca, l-am pus intr-o sticla de apa, eu zic ca a inceput sa se adapteze, i-au dat noi frunze si chiar un lastar mai marisor. Cat de curand totusi am sa ii schimb substratul si am sa ii tai din radacini, pun pariu ca sunt destule putrezite, il mai tin in sticla pentru ceva timp dupa care il voi scoate, trebuie totusi sa ii gasesc un loc unde sa nu ajunga motanul.
Legat de substrat, am sa folosesc pietris necolorat de pus in acvariu, banuiesc ca nu este nici o problema:)
 

marq

Member
Nu e musai sa gasesti radacini putrezite, pot fi foarte multe si se sufoca reciproc.
Or fi bune si acele pietricele cu toate ca ar fi recomandat altceva care sa retina umezeala: perlit, zgura...
Trebuie musai si niste turba, cred ca ii place un sol mai acid.
 
Sus