Primavara

cipikkus

Member
Sa inteleg ca acesti copacei, ulm, porumbar, ligustrum, etc sunt de exterior si ii tineti pe balcon? Iarna ce temperatura aveti pe balcon? Eu am un ulm cam aproximativ la fel cum ai tu Vali si are acelasi ciot enervant, dar numai ca eu incepator fiind nu m-am riscat sa il tai numai sa nu fac rau copacelului, am zi sa il las deocamdata asa si sa ma apuc din vara sa il replantez, sa il modelez cu sarma si altele.
http://i775.photobucket.com/albums/yy31 ... mag298.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31 ... mag297.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31 ... mag293.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31 ... mag292.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31 ... mag291.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31 ... mag290.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31 ... mag289.jpg

Din cate am citit pe acest forum, ulmul este de exterior. Am zis sa nu il scot asa deodata afara (avand in vedere ca astat intr-un market). M-am hotarat sa il scot la vara afara cand e cald. Acum vad ca tot ii dau muguri f multi peste tot si ma intreb e mai potrivit sa incep acum cu el cu modelare si restul sau sa las pe vara. Are 2 saptamani de cand e in casa la mine. Voi ce ziceti.
 

vali

Active Member
Moderator
cipikkus a spus:
am zi sa il las deocamdata asa si sa ma apuc din vara sa il replantez, sa il modelez cu sarma si altele... Voi ce ziceti.
Cred ca toti ar zice acelasi lucru: solutia nu este sa astepti vara!
 

cipikkus

Member
Deci imi sugerezi sa il replantez de pe acum si sa nu las pe vara? E posibil sa nu aiba timp suficient sa isi revina pana in iarna?
 

stefanm

Member
Nu ar fi problema de timp ca sa isi revina. De revenit si-ar reveni el pana ar veni toamna.
Ideea este ca cele mai ok conditii pentru replantat sunt primavara. In primul rand e clar ca planta sufera un soc prin replantare si tunderea radacinilor. Ea ca sa isi revina din soc cat mai repede sau ca sa fie cat mai mic socul trebuie sa aiba anumite conditii.
De exemplu vara pe caldurile mari planta va pierde mai multa apa ca primavara si la nivelul frunzelor prin transpiratie si la nivelul solului prin evaporarea mult mai rapida a apei. Cum tu i-ai taiat o parte din radacinile care ajunsesera la un echilibru si ofereau necesarul de substrante nutritive daca mai pierde apa si prin alte cai nu e bine.
 

cipikkus

Member
O incurajare foarte motivanta. Multumesc. Cum prind timp liber ma apuc de treaba. Ca substrat am ales 50%turba, 50%nisip de granulatie 2mm. Am mai pus asa ceva la un ficus si vad ca merge si imi pare destul de drenant. Cat despre vas ma duc sa colind piata, marketurile si diferitele magazine...in Bacau nu e un magazin care sa aiba si accesorii de bonsai. Ma descurc eu. Multumescd e ajutor.

Dar totusi nu e prea devreme sa il scot afara? Adik nu e prea frig, avand in vedere ca de cand l-am cumparat a fost tinut numai in casa?
 

Sash

Active Member
Pe aici se apropie de 20 de grade temperatura ziua... si eu cred ca mai degraba se obisnuieste cu "racoarea" de acum decat cu arsita verii. Si plantele pe care le-am tinut in casa toata iarna le scoatem primavara "direct" afara. Cred ca si lumina e mai buna acum pentru a le usura adaptarea.
 

vali

Active Member
Moderator
cipikkus a spus:
Dar totusi nu e prea devreme sa il scot afara? Adik nu e prea frig, avand in vedere ca de cand l-am cumparat a fost tinut numai in casa?
Am spus de multe ori chestia asta: avem tendinta sa judecam copacii dupa mintea noastra. E prima si cea mai mare greseala!
Daca eu stau in tricou pe balcon si mi-e rece, nu inseamna ca acelasi lucru e valabil si pentru plantele din ghivece.
12 C inseamna pentru noi "cam frig, dom'le", iar pentru plante "la treaba, fratilor!".

Principalul motiv pentru care majoritatea interventiilor majore (re/plantari, tunderi de ramuri/de radacini, legari, etc.) se fac primavara, este ca acum plantele intra in perioada de maxima dezvoltare. Acum au forta necesara pentru a trece usor peste orice stres cauzat de interventiile noastre.
Treaba asta tine pana prin vara, cand planta "ia o pauza sa-si traga sufletul".
Dupa lunile caniculare, spre sfarsitul verii incepe un al doilea val de dezvoltare, dar nu atat de puternic ca cel din primavara. Acum plantele se axeaza in general pe maturizarea fructelor/semintelor, formarea mugurilor florali pt anul viitor, pe acumularea si depozitarea de zaharuri pentru iarna, etc.

Deci, cipikkus, crede-ma, ulmul ala daca ar putea vorbi ti-ar zice "Tata, ai ceva de gand cu mine, sau imi caut pe altul?" :)

In privinta vasului, nu umbla dupa cai verzi pe pereti, nu-i nevoie de "vas bonsai". E imposibil sa nu gasesti un ghiveci mai evazat si mai putin adanc decat cele clasice, pt flori.

Spor la treaba!
 

cipikkus

Member
Multumesc Vali. Am inteles ce am de facut. Referitor la vas, de ce zic de bonsai, ptr ca cel de flori, nu neaparat clasic nu are acele gauri de drenaj. De gasit am gasit , dar fara gauri. De gaurit un vas din asta nu am auzit si nu stiu daca e posibil. Oricum mai caut si rezolv eu cumva.
Multumesc!
 

cipikkus

Member
Gata am zis si am facut. Vas am gasit foarte frumos zic eu si destul de potrivit. I-am tuns din radacini, din crengute si l-am replantat. De acum va sta afara intr-un loc strategic :) , undeva unde e lumina si soarele bate direct doar dimineata exact o ora ( intre 7.30 si 8.30). Nu l-am mai modelat cu sarma ca e prea micut. Am zis sa las sa mai creasca si apoi...poate la anu, oricum mie imi place cum arata acum si cred ca asta conteaza. Voi pune si poze.
O zi buna la toti si Sarbatori Fericite!
 

nickserr

New Member
daca tin bonsai de exterior iarna in balconul neinchis... cum ii protejez? ii acopar cu frunze, paie apoi cu o folie de plastic?
 

vali

Active Member
Moderator
S-a vorbit in topicul despre iernare... sa nu amestecam anotimpurile.
Ideea generala era ca o protectie la nivelul substratului ar fi suficienta, daca tinem cont de temperaturile iernilor de la noi din tara.
Ca alegem frunze, paie, polistiren sau alte materiale izolatoare mai sofisticate, ramane la latitudinea fiecaruia.
Momentul in care apelam la protectie este cel care conteaza mai mult!
 

vali

Active Member
Moderator
Frumos marul asa incarcat...
Sa fie sanatos si sa-l vedem si la toamna, plin de mere (poate dai si tu un compot :rofl: ).

Teiul ala mi-a atras atentia inca de acum 2 ani :salivat: dar nu mai stiu... e platyphylla, sau cordata? :?
 

DracuMic

Member
NU e de nici unul...deja e Ficuso-tei...cu inclinatii spre via din gradina si afumat frecvent de picanteriile de pe gratar.!
Maine poimaine stoarcem vin din el :rofl:
 
Sus