Primavara in Iazuri

Sparow

Member
Se aclimatizeaza ei,ca nu vine iarna instant,treptat se obisnuiesc ei.Ca si in noiembrie ai si 15 cu + si noaptea 0,nu?
 

baby_blues

Member
Si am reusit sa iau 4 carasi aurii micuti pe care i-am varsat in iaz si vad ca stau linisti si inca ii vad . Dupa cate observ eu se retrag si ei din ce in ce mai mult printre pietre ca si prietenii lor de balta ce locuiau deja in iaz. Am mai luat si cateva plante de iaz ca niste fire de ceapa pe care le-am bagat intr-o jardiniera cu nisip si pietris la sfatul celui de unde am luat-o care mi-a zis ca o sa se inmulteasca. Sa speram! Ceva sfaturi vis-avis de carasi astia aurii? Mancare speciala sau tot ce mancau si rudele lor prinse la undita: mamaliga, rame din gradina, paine, malai, faina, etc? Adica.... cam ce se nimerea sa gasesc eu la indemana.
 
carasii si crapii koi mei mananca viermi de pescuit si rame,asta e in topul preferintelor iar dupa acestea doua urmeaza diverse granule din comert.poti sa le dai linistit cele enumerate anterior.
 

goodmans

Member
sfatul meu este sa nu-i mai hraniti cu hrana vie sau cu diverse chestii "gatite" in casa pentru ca nu contin suficienti nutrienti daca este data in cantitati mici iar daca este multa se descompune repede si afecteaza calitatea apei.
Cu hrana vie iar nu prea este ok pentru ca se invata sa manance larve si nu toate sint bune,o sa manance toti parazitii care ajung in iaz.
Eu raman pe JBL pond stick energy.
 
koi

asa e goodmans,dar ai mei au fost invatati cu pufuleti flotanti,dar de 1 luna de cand i-am adus refuza genul asta de hrana plutitoare.pur si simplu sta la suprafata pana se inmoaie si cade pe fund neatingandu-se pestii de ea.cu hrana vie am reusit sa-i fac sa manance.daca se vor obisnui si cu pufulti,voi merge doar pe aia,dar pana atunci nu-i las sa moara de foame. :D
 

goodmans

Member
inafara de pufuleti exista si JBL Pond Energil care este o mancare de "fund",se pot hrani pestii si la temp sub 10 grade,este bazata pe germeni de grau si este solida.Odata ajunsa pe fundul iazului expandeaza putin si devine moale.Pestii mei sint innebuniti dupa ea si ii hranesc din toamna cu ea,se gaseste in cutii de 1L si este foarte eficienta si nutritiva.Eu din cutia aia i-am hranit in toamna o luna,le dau in primavara asta din februarie si pana acum si tot mai am ceva din ea.
Sint foarte bucuros ca am descoperit sortimentul asta pt ca in noiembrie fierbeam grau sa le dau mancare :) si am 9koi mari unii peste 1KG si 3 subunkin mari.
 

baby_blues

Member
Pana una alta ai mei au mai halit un bot de mamaliga iar azi le dau ceva paine :D O sa ma duc sa caut ceva si pentru ei dar am fost fraier ca n-am luat de prin Bucuresti cand am fost in weekend deoarece pe aici prin provincie nu prea gasesti nici mancare si nici pesti de iaz.
 

Emil12

Member
Hrana ideala este cea vie.Ptr ca este cea mai bogata in destule proteine si nutrienti fara sa le forteze cresterea.Mancarea din comert are un efect ca ingrasemintele ptr puii de gaina.Le forteaza cresterea.Dar asta nu e intotdeauana cea mai buna chestie.Coloritul pestilor hraniti cu hrana vie va fi mereu mai frumos si mai intens decat al celor hraniti cu sortimente din comert.Ai mei papa cam 200 grame de rame pe zi si tine-ti cont ca nu au nici macar 700 grame.Mamaliga...da e buna dar dupa ce pestele ajunge la o anumita dimensiune va sfatuiesc sa incepeti sa fierbeti si boabe de porumb intregi si grau.Ptr ca nah...au nevoie sa bage in ei,altfel vor incepe sa pape plantele de prin iaz.Iar la ce se referea colegul nostru goodmans...da,intradevar ei se vor obisnui sa pape cam tot ce misca in bazin.Cand sunt mici adica pana in 15 cm....e o problema ca pot inghiti diverse insecte care ii pot intepa.Dar cand deja au peste 1 kg....lasati-i sa pape linistiti ca mananca si inghit orice le incape in gura fara probleme.ai mei papau viespiile care cadeau pe apa si n-au avut nici pe dracu
 

baby_blues

Member
Azi am vazut si eu o groaza de tantari pe langa iazul meu si sper ca sa se apuce caraseii de treaba caci altfel cand voi incepe gratarele si berile vara, ma trezesc ca umblu cu costumul de apicultor pe mine. Maine ma duc sa cumpar niste vermusi si rame. Azi manca paine :D
 

Sparow

Member
Eu le dau pufuleti pt crapi , e de suprafata.si numai 1 data pe zi.
Cu mamaliga nu m-as aventura prea mult decat daca ai un ditamai iazul sau ditamai filtrele,ca daca sta mult fierbe se acreste.
Eu le mai arunc din cad in cand kukoti si rame ,si nici nu ajung pe fund ca le culeg smecherii din picaj daca le arunc langa ei.
Cu hrana de fund nu am incercat si nici nu o sa incerc.In multe locuri am citit ca trebuie sa le dai atata mancare cat pot manca in 5 minute,nu sa le ramana in apa si eu nu am de gand sa-mi bat capul ce e pe fund si ce e in pesti :rofl: .
Nu cred ca hrana vie sau cateva larve de prin iaz le pot face rau.Dimpotriva.Sa nu uitam ca e vorba de crapi si carasi ce mama zmeilor!!
Crapi si carasii mai ales mananca tot ce exista si pica la indemana.

Apropo stiu ca larvele de libelule mai mari mananca puiet de peste mic si mormoloci dar de aici pana a le dauna larvele de insecte....sa fim seriosi.
Cred ca ar fi mai scurta lista cu ce nu mananca carasi sau crapii :tavalit:
 

vlad_tudor

New Member
buna..s-a apucat lumea de golit apa din iazuri ? sau mai asteapta inca?

eu ma gandesc pe saptamana viitoare sa il golesc partial , sa pornesc filtrele , peste o saptamana mai golesc jumate si in a 3 a saptamana sa il golesc tot , curat algele maro de pe pietrii si sa pun alta apa..
 

George

Member
In acest weekend am mers la curte cu gandul sa curat iazul dar m-am razgandit pt ca a fost tare frig, am amanat pentru sambata viitoare.
 

goodmans

Member
Hai ca incet...incet,incepeti si voi sa va dezmortiti.
Toata iarna topicul asta a fost mort.
Duminica viitoare ma apuc si eu de curatenie ca se anunta 20 grade.
 

vlad_tudor

New Member
asa asa ma bucur ca incepe lumea sa misune pe forum

eu nu am namol si mizerie in lac...inafara de alge brune care mi-s depuse pe pietre.

lacul e betonat > pusa prelata acea speciala si pietre rotunde..

astept si alte pareri daca sa il scot saptamana asta sau aialalta..:)
 

kaenderr

New Member
Salut,

Si la mine apa e verde si imbacsita dupa iarna. Am avut chiar si 25 de cm de gheata deasupra, care s-a topit foarte greu. Imediat dupa topire apa a fost limpede, probabil din cauza lipsei soarelui. Insa odata topita nu se vede fundul ... la 60cm.

Spuneti-mi si mie va rog cum trebuie curatat iazul primavara. Eu nu am pesti, doar ceva nuferi si lotusi pe fund, care sper ca mai traiesc. Nu am facut scufundari dupa ei inca, desi ar trebui sa-i ridic, mai ales pe lotusi.

Se schimba toata apa, trebuie pastrat macar o galeata din cea veche? Multumesc.
 

George

Member
In sfarsit am reusit si eu sa-mi curat iazul, se formase mal de 10 cm pe fund. Partea cea mai grea a fost sa curat algele de pe folie, mi-a luat cateva ore sa fac acest lucru. Pestii au trecut cu bine pestea iarna, mai putin norocosi au fost cativa mai micuti care s-au ascuns in mal si pe care n-am reusit sa-i ocolesc :oops: Acum arata atat de bine, aseara nu-mi mai venea sa plec de lana el :D
 

kaenderr

New Member
Salut George, imi spui si mie care este procedura corecta?
Pastrez macar ceva din apa veche ca sursa de bacterii sau pun apa noua in iazul perfect curat si bacterii noi (extra).

Nu ma pricep si nu stiu daca din bacteriile de anul trecut au supravietuit ceva peste iarna care a trecut.
 

George

Member
Eu n-am pastrat deloc din apa de anul trecut. Cel mai mult timp mi-a luat curatarea algelor de pe folie si de pe pietrele de pe fundul iazului, am frecat cu peria de mi-au iesit ochii :)
 

goodmans

Member
nu trebuie sa pastrezi nimic din apa veche pt ca oricum nu contine nici o bacterie fiind foarte rece.
coloniile de bacterii se formeaza cand apa are o anumita temperatura,peste 10 grade din ce am auzit.
Algele insa incep sa se dezvolte inaintea lor de aceea primavara este o problema cu inverzirea apei.Acum e folositor un filtru UV bun.

Am vazut niste filme cu curatari de iazuri de catre firme specializate.
dupa golire,baga aparat din ala de spalat cu presiune,ca la spalatoriile auto,si totul ramane bec,folie,pietre,cosuri de plante,indeparteaza inclusiv algele.
Eu mi-am luat unul micut,un Karcher de la hornabch 260ron
sa mai dea putin caldura si il curat si eu,ca n-am facut-o din 2009.
 
Sus