Preparate comestibile din plante, flori, fructe

schlucky

Member
chestia cu nucile nu o stiam...pare interesanta, eu anul acesta o sa fac tinctura din boabe de soc, pana acum vroiam pt. salbit, acum am descoperit ca o cura de 6 luni, face impotriva reomatismului, minuni...asa ca vreau sa probez:

tinctura se obtine astfel: boabele de soc cand sunt copate se preseaza si zeama scursa si strecurata, se foloseste in diferite combinatii si gramaje in diferite boli

de ex. stiu ca 1 parte tinctura si 1 parte alcool dublu-rafinat, este pt. slabit (1 lingura in rpima zi pana la 7 linguri in a 7-a zi) si mentinut o perioada precisa, si reluat dupa alta perioada precisa! de mentionat ca trebuie avut mare grija si la dozaj si la utilizare, ca nu e de joaca !

pt. reomatism, mai trebuie sa caut inca o data sursa unde am gasit reteta de preparare, dar cred ca era vorba de binecunoscuta "foruma-as"



ah mi-am mai amintit de unul:

bunica-mea face din 5 flori de crin cu juma de alcool, pus in sticla la macerat: pt. dureri de reomatism, sau infectii (eu il foloseam la vremea respectiva pt. cosuri :rofl: , si in 2-3 zile usca cosuri si scotea punctele negre) ... sau bubitele ce apar vara de la cadura pe corp

si la sclintituri de picior sau dureri de oase: frunze de varza alba, infasura piciorul cu ele si apoi pansa bine bine!
 

zamfira

Member
Din flori de soc se poate face un sirop foarte bun, pentru iarna . Se serveste cu apa minerala .
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Pentru dulceata de nuci verzi care este o delicatesa iti trebuie manusi de sudor :rofl: .Seface ca orice fel de dulceata.Nucile insa se tin in apa de var o zi.....Nu stiu cum sunt nucile acum dar daca se curata usor de coaja inca sunt bune pentru asa ceva.

Ce sirop stii tu Gabi si nu ne spui si noua???
 

zamfira

Member
Sirop de soc

36 flori de soc, 3.750 ml apa, 6kg zahar , 5-6 lamai , 150 g sare de lamaie
se lasa toate la macerat 3 zile , apoi se filtreaza si siropul obtinul se sterilizeaza 4-5 minute la 80 grade C, apoi se pune in sticle si se inchid sticlele. Iese cam 6-7 l de sirop .
Eu pun sticlele in paturi pana se racesc .

Si apoi ..pofta buna !!:)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daaaaaaa....de aia ti-am spus ca-ti trebuie manusi de sudor si nu am glumit!!!!
Ca sa mearga mai repede poti sa le fierbi dupa curatare(in prealabil le clatesti in doua,trei ape) pina se inmoaie putin.Apoi faci siropul de dulceata si ....gata!!! Procedeul este ca la orice dulceata....

Eu am un adevarat cimp de maci anul asta.Ce credeti ca as putea face din seminte??? :tavalit: :tavalit: :tavalit:
Lasind gluma la o parte stiti cum se pregatesc semintele pentru prajituri?Adica sa ajunga la stadiul a ceea ce cumparam noi de pe piata!Nu cum se prepara cu lapte si alte ingrediente....ca aia stiu....
 

schlucky

Member
gabi, bunica-mea le folosea asa cum erau, atunci cand erau coapte si tocmai facea ceva cu mac le lua si le desfacea pe o hartie alegea resturile de la carcasa si atat,
iar pt. iarna le lasa la uscat la aer si apoi le tinea in doza .... asta pana cand gaseam noi doza....caci apoi tinea doar o doza goala :rofl: ...dar ea nu stia sau se facea ca nu stie :roll:
 

gildi1

New Member
daca tot ati pomenit de ale gurii poate ma ajutati cu o reteta buna,.....ex.sirop de zmeura,gem de afine,strugurei(nefierte,fara conservanti).ati experimentat asa ceva?
de o saptamina am cumparat 3 kg de strugurei si am facut gem dupa reteta traditionala,dar deja ma bate gindul sa sacrific un borcan ca sa fac un tort cu strugurei si multa frisca..............
 
Eu am facut dulceata de caise si de visine doar, anul acesta.Anul trecut am facu sirop de caise si de visine dar nu mai tin minte reteta. O am scrisa pe undeva. Gildi daca te intereseaza caut. Si nu folosesc conservanti la ele. Si reteta de gem de afine o pot afla de la mama mea. Ea facea cand eram mici. Aici la campie de unde afine?! Ce de amintiri mi-ai trezit cu afinele :D Parca m-am intors in copilarie cand veneau parintii cu galetile pline de afine si cu ranitele in spate. Faceau gem, afinata si noi deveneam negri de la cate afine mancam :rofl:
 

zamfira

Member
Gildi1, eu fac sirop de strugurei si de coacaze , nefiert .
Zdrobesti fructele si pui peste ele cantitate de apa egala cu cantitatea de fructe , si sare de lamaie .Le lasi sa se macereze 1-2-zile si apoi filtrezi zeama si pui la litru de zeama kg de zahar .Apoi in sticle cu el si se consuma iarna :)
La fel fac si zu zmeura, dar pt ca niciodata nu mi-a stat , ii dau un clocot .
 
Re: Preparate comestibile din plante, flori, fructe ....

myosotis a spus:
Imi place f mult dulceata de nuci verzi. Aveti vreo reteta (n-am facut niciodata) sau e deja prea tarziu, adica nucile sunt deja prea mari?
Din nuci verzi eu prepar un "medicament" pentru probleme de deranj la stomac. Il folosesc de f multi ani. Tai in bucati mici nucile verzi (sfarsit de mai-inceput de iunie) si le pun intr-o sticla (de preferat cu gura larga si inchisa la culoare). Pun un strat de nuci, un strat de zahar, alternativ, cam ca si la coaja rasa de lamaie sau portocala pe care o pun pentru prajituri. Zdruncin bine sticla sa fiu sigura ca toate s-au amestecat. Las sticla la intuneric pana ce isi lasa un suc (nu mai stiu cate zile, dar daca va intereseaza anul acesta o sa notez). Apoi, strecor si tin lichidul intr-o sticla de preferat la racoare si intuneric. Se adauga si putin alcool, de preferinta rafinat. La nevoie se beau cam 30-50g o data.
Referitor la siropul de nuci verzi ,este foarte indicat celor suferinzi de glanda tiroida ,datorita iodului care-l contine .Mama mea a folosit mult timp acest produs .O invatase o doctorita tot procedeul
 

gildi1

New Member
rasp

daca nu e un efort prea mare iuliana te-as ruga sa postezi retetele.sint sigura ca vor mai fi amatori.n-am mai baut sirop de caise......de zmeura si afine da.mergem la munte(noroc ca e la 80 km de noi) si ma voi avinta in cumparare unei galeti de zmeura si juma de afine.noi nu prea avem rabdare sa culegem cantitati mari,doar asa pt o gustare.fiul meu e innebunit dupa fructe.chiar arata hazliu cu gura albastra....deci la zmeura nu prea am sanse fara fierbere,dupa un clocot mai trebuie pus la 'bain marie' ?.................
multumesc de 3x
o intrebare mai deplasata....stie cineva la ce afectiuni e buna ghimbirul pe linga faptul ca se foloseste pt prepararea mincarurilor in special la peste?vreau s-o folosesc in ceai.
 

gildi1

New Member
rasp

asta da.....am fugit sa plantez citeva radacini in gradina,adica maine.
si voi strecura si in ceai pe linga roinita si salvie.merci
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Gildi....ti-a aparut ceva din ghimbirul pus acum citva timp???Adica acum o luna?
Sunt tare curioasa!Pentru ca si eu am pus o radacina zilele trecute si m-ar interesa sa stiu cit astept sa iasa ceva :twisted: sau sa nu astept de loc??? :mrgreen: :rofl:

In privinta siropului din muguri de brad nu numai ca este cel mai bun remediu naturist pentru raceli,tuse,etc.dar este si delicios!
 

gildi1

New Member
i

da gabiuta,mi-a iesit ceva tare ciudat,parca ar fi un cocotier la miniatura :D ,deocamdata are cam 20 cm si abia astept sa faca flori? desi cu vremea asta,nu stiu la ce sa ma mai astept....in orice caz radacinile pe care nu le-am plantat ci taiat in feliute subtiri si uscat,le folosesc in ceai , are un gust minunat,de atunci am scapat de discomfortul balonarii si daca e adevarat ca detoxifica organismul atunci sper sa scap de cosurile de pe fata :evil: ,nici in pubertate n-am avut atitea,soarele n-a ajutat doar la riduri,e clar ca e ceva problemuta undeva.dar sa lasam micile necazuri,poftiti la ceai-menta cu ghimbir--e inca calda
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Multam Gildi de informatie........la mine deocamdata nimic.Dar mai astept,evident.Este inca "proaspat" 8)
Ghimbir am folosit la friptura si peste .N-as zice ca sunt chiar topita dupa gustul lui.
Poate in ceai :twisted:
sau o berica de ghimbir a la U.K.??? :roll: desi e cam racoare :oops:

Stiti ceva???Daca tot vorbim de leacuri babesti.........ce-ar fi sa sugeram adminului nostru o rubrica de plante medicinale?
Mai ales din experiente proprii............V-ar tenta?Pare interesant?
 

gildi1

New Member
i

ce stii tu ce nu stim noi??? :wink: mai povesteste-ne despre berea cu ghimbir.
ghimbirul contine multe uleiuri volatile si are gust forte de aceea il folosesc in combinatii si in cantitati f mici in ceai,dar voi incerca si la peste.
mi se pare ookkkk ideea
 

claudia_s

Member
stiu ca petalele de hibiscus sunt comestibile dar stie cineva daca sunt cele de hibiscus rosa sinesis sau altele?
 
Sus