Povesti despre trandafiri

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Avem cu totii o multime de trandafiri in gradina, am descoperit soiuri deosebite, ne face placere sa ii vedem dezvoltandu-se, sa impartasim cu altii experientele noastre...

Ce spuneti daca am deschide si altfel de subiecte de discutie despre trandafiri, unde sa povestim din ceea ce stim, sau din ce aflam din carti sau de pe net.

Va dau pentru inceput cateva teme de gandire, si m-as bucura daca am descoperi impreuna raspunsurile: :)

- Cum au aparut trandafirii? Cat de vechi sunt? Care au fost primii trandafiri? Ce culori aveau? Cate petale?
- Cand au inceput sa devina populari trandafirii?
- Cand au inceput sa fie hibridizati trandafirii pentru a obtine noi soiuri?
- De ce este trandafirul parfumat? Ce anume determina parfumul? De fapt, in care parte a florii rezida parfumul?

Va invit pe voi sa cautati raspunsurile la aceste intrebari si sa gasiti noi teme de discutie incitante pe acest subiect!
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
- primul trandafir a inflorit acum 35 milioane de ani ,s-au gasit coroane (ghirlande ?) de trandafiri in morminte (din evul mediu) din Egipt ,iar in Europa s-au gasit macese fosilizate .
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Ma gandesc ce parfum trebuie sa fie acolo!!! Sau cate petele se aduna pe jos cand incept sa se scuture. Cred ca e mirific!
 

geodezia

Well-Known Member
eu trebuie sa ma confesez
bunica sotului avea un peace in gradinita din fata casii si deoarece cind treceam pe linga el sa adun piersici ma zgiria l-am taiat
asta acum 27 de ani inaninte de a o naste pe fii-mea a mare
multi ani nu am suportat rosele adica vreo 17 ani
o matusa a sotului are o gradinita cu th si se tot mindrea cu ei asa ca eu consecventa ideii ce au altii nu vreu eu nu m-am apucat de rose
dar acum ceva ani am descoperit frumusetea roselor pe forumuri si de 6-7 ani am inceput si eu sa ii colectionez
prima incercare am cumparat un trandafir de la Metro si am asteptat si am asteptat vreo 4 ani sa infloreasca si s-a dovedit a fi rasura neaosa asa iar ma apucase dezamagirea referitoare rose
dar odata cu comenzile pe forumuri si dupa primele infloriri m-am indragostit de ei iremediabil
asa ca acum am destui trandafiri
ma ingrozeste marimea Lady banckisea
am reusit in sfirsit sa pun si eu mina in toamna asta pe bankisea lutea
sunt atit de bucuroasa ca o vinez de vreo 4 ani si de fiecare data ratam
mai trebuie sa vinez si citiva trandafiri remontati dar acum cu picioarele astea...... poate cumva la anul
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Daca ati deschis acest subiect ma inscriu si eu in discutie. Am gasit intr-un catalog englezesc mai vechi o istorie a trandafirului. O sa incerc pe scurt in cateva episoade sa o prezint.
Episodul 1 - Inceputuri
Istoricii considera ca trandafirii au aparut in Asia Centrala acum 70 - 60 milioane de ani in epoca Eocen si s-au raspandit in intreaga emisfera nordica. Interesant este ca nici o fosila de trandafir nu a fost descoperita mai jos de ecuator. In Colorado s-a descoperit o fosila de trandafir datand de acum 50 milioane ani. In Oregon, Germania, Yugoslavia de acum 35 milioane ani.
Toate civilizatiile vechi - chinezii, egiptenii, grecii, romanii au iubit si cultivat trandafiri.
Aproximativ pe la 500 B.C. Confucius scria ca in libraria imparatului Chinei erau peste 100 de carti despre trandafiri. Se stie de asemenea ca gradinarii dinastiei Han (200 B.C.) erau atat de obsedati de trandafiri ca suprafetele cultivate s-au intins atat de mult, incat imparatul a decretat restrictii in cultivarea trandafirilor.
Cel mai vechi trandafir care exista si astazi este Rosa gallica, trandafirul francez. Originea lui exacta nu este cunoscuta, dar urme ale existentei sale apar pe la secolul 12 B.C. , cand persanii il considerau un simbol al iubirii.
VA URMA.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Excelente informatiile, Sorin! Abia astept sa ne spui mai multe! :)
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Asa cum am promis ;
Episodul 2 - Trandafirii in lumea antica
Descendent din Rosa gallica este Rosa damascena, trandafirul de Damasc, recunoscut pentru mirosul sau. Pe la 50 B.C. o varianta Nord-Africana, Rosa damascena semperflorens "Autumn Damask" i-a uimit pe romani deoarece inflorea de 2 ori pe an. Acesta a fost datat de specialisti inainte de secolul 5 B.C. si este considerat o incrucisare intre Rosa gallica si Rosa moschata, trandafirul de mosk. Pana ce comerciantii europeni vor descoperi trandafirul chinez si cel tea in Orient multe secole mai tarziu, "Autumn Damask" a fost singurul trandafir remontant cunoscut in lumea vestica.
Un alt trandafir important al acestei perioade a fost Rosa alba, "trandafirul alb de York" care ulterior va deveni faimos ca emblema a casei de York in Razboiul Rozelor din secolul 15. Acest trandafir alb cu 5 petale este datat inainte de secolul 2 B.C. Este originar probabil din Caucaz si a ajuns in vest prin greci si romani.
Fenicienii, grecii si romanii au iubit si cultivat trandafirii contribuind la raspandirea lor in Orientul Mijlociu si zona Marii Mediterane.
Omul de stiinta grec Theophrastus catalogheaza rozele cunoscute in jurul anului 300 B.C.. El vorbeste de trandafiri cu petale intre 5 si 100. El a realizat prima descriere botanica a trandafirilor.
Alexandru cel Mare cultiva trandafiri in gradina sa. Se considera ca el a avut un rol important in raspandirea si descoperirea unor noi specii de trandafiri.
In 1888 arheologul englez Sir Flinders Petrie a gasit ramasitele unei ghirlande de trandafiri datand din secolul 2 B.C. in mormintele din Egipt. A fost identificat astfel "Holy Rose of Abyssinia" sau "St. John's Rose" . Petalele au fost astfel conservate inacat si-au pastrat culoarea roz si tinute in apa pareau prospat culese. Trandafiri au fost descoperiti pictati in mormantul faraonului Thutmose IV care a murit in secolul 14 B.C. Referinte despre trandafiri s-au descoperit chiar si in hieroglife.
In Roma antica patricienii cultivau trandafiri in gradinile de pe langa case. Inregistrarile spun ca in Roma inainte de caderea ei din 476 erau 2000 de gradini publice cu trandafiri.
Va urma.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Episodul 3 - Evul Mediu
Dupa caderea Imperiului Roman cultivarea trandafirilor a cunoscut un recul din cauza circumstantelor istorice. Carol cel Mare cultiva trandafiri in jurul palatului regal. Un rol deosebit in conservarea trandafirilor si a multor alte plante l-au avut calugarii care-i foloseau in scopuri medicinale.
Odata conditiile sociale stabilizate, trandafirii reapar in gradinile private. In perioada secolelor 12-13 soldatii intorsi din Cruciade au adus cu ei trandafiri din Orientul Mijlociu. Comertul si turismul dezvoltandu-se apare comertul cu trandafiri.
Primii botanisti ne-au transmis informatii pretioase. Botanistul englez John Gerard scria in Botanica sa in 1597 ca existau 14 soiuri de trandafiri. In 1629 John Parkinson raporteaza in cartea sa 24 soiuri. La sfarsitul anilor 1700 Mary Lawrence identifica si ilustreaza aproape 90 de soiuri.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Episodul 4 - Trandafirii in lumea noua
Dincolo de Atlantic, in lumea noua mai multe soiuri de trandafiri sunt gasite in salbatica America de Nord. Din cele aproape 200 de specii de trandafiri cunoscute astazi, 35 sunt originare din Statele Unite. Capitanul John Smith scria ca indienii din valea raului James plantau trandafiri salbatici in satele lor.
Un pas important in evolutia rozelor il constitue aparitia trandafirului varza - Rosa centifolia in secolul saptesprezece. Denumirea lui vine de la faptul ca avea in jur de 100 de petale. Desi Pliniu cel Batran in secolul 1 vorbeste despre un trandafir cu peste 100 de petale, istoricii considera ca Rosa centifolia este produsul cultivatorilor olandezi fiind un hibrid intre mai multi trandafiri istorici - gallica, damasc si alba.
O mutatie renumita a trandafirului varza este Rosa centifolia muscosa - trandafirul moss care apare dupa 1700 si este inca cultivat si folosit la hibridari.
Un moment important este mijlocul anilor 1800 cand Gregor Mendel studiaza si descifreaza legile ereditatii. Urmeaza apoi o perioada intensa pentru hibridizatori, multi cultivatori tinand secrete metodele lor. Incrucisarea si producerea trandafirilor devine astfel o afacere.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Episodul 5 - Trandafirii din orient
O revolutie in cultivarea si obtinerea de noi soiuri a avut loc in Europa in secolele 18 si 19 cand prin cresterea schimburilor cu Orientul europenii au descoperit Rosa chinesis, trandafirul Chinezesc. Prima varietate de trandafir chinezesc care apare in vest a fost numita "Old Blush", a fost introdusa in Suedia in 1752 si in restul Europei in 1793. Rosa x odorata, trandafirul tea (de ceai), apare in Europa in 1808-1809. Numele sau vine de la mirosul de ceai al foliajului.
Chinezii cultivau acesti trandafiri si altii de secole. Impactul lor asupra europenilor a fost fenomenal. Calitatea lor extraordinara - inflorirea repetata continua - a facut senzatie. "Autumn Damask" singurul trandafir de pana atunci care repeta inflorirea facea fix 2 valuri distincte de flori. In plus acesti trandafiri erau mai rezistenti la boli.
Acesti trandafiri - China si tea - reprezinta fundatia genetica pentru aproape toti trandafirii moderni. Acesti trandafiri au mai fost numiti si trandafiri de Bengal, deoarece au ajuns in vest prin India, mai precis din Calcutta, capitala Bengalului englez. Compania Britanica a Indiilor de Est a avut un rol important in cumpararea din China si raspandirea lor in Europa.
Se pare ca mai repede trandafirii din China au ajuns in America unde in 1737, in Long Island apare o pepiniera de trandafiri care in 1746 oferea aproximativ 1600 de varietati.
In anii 1800 apar trandafirii Portland - o incrucisare probabila intre "Autumn Damask", Rosa gallica si trandafirii din China. Denumiti dupa ducesa de Portland acestia au fost primii trandafiri remontanti hibridati. Numiti si damask perpetual au fost foarte raspanditi pana la aparitia cam peste 40 de ani a trandafirilor hibrid perpetual.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Episodul 6 - Josephine si Malmaison
Nimeni nu a facut mai mult sa popularizeze trandafirii in anii 1800 ca Imparateasa Josephine, sotia lui Napoleon. O mare iubitoare a rozelor ea a inceput o renastere a trandafirilor incercand sa cultive toate varietatile cunoscute in gradina ei de langa Paris, Malmaison.
In 16 ani intre 1798 si 1814, cand a murit la 51 de ani a reusit sa colectioneze 250 de specii. In sprijinul acestui hobby al sotiei sale, Napoleon a ordonat capitanilor sai sa aduca acasa orice trandafir necunoscut pe care il gaseau in campaniile lor. Atat de apreciata a fost gradina si pasiunea Josephinei incat englezii, aflati in razboi cu francezii, au permis spargerea blocadei comerciale pentru trandafirii imparatesei si trecerea Canalului Manecii pentru gradinarii regali. Reputatia Josephinei si a Malmaisonului s-a raspandit si a generat un mare interes asupra trandafirilor. Franta a devenit cel mai mare crescator si exportator de trandafiri. In 1815 aproximativ 2000 de varietati erau cultivate in Franta. In 10 ani numarul a crescut la aproape 5000.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc!
Episodul 7 - Aparitia teahibrizilor
In 1817 este adus in Franta din insula Reunion (numita apoi insula Bourbon) de langa Madagascar in Oceanul Indian, Rosa x borboniana, trandafirul de Bourbon. Originile sale sunt necunoscute, dar probabil este un hibrid al trandafirului din China si al lui "Autumn Damask", cultivati amandoi pe aceasta insula. In scurt timp acest trandafir devine cel mai popular. Trandafirul original era roz stralucitor. Astazi el nu mai exista. A fost principala sursa al trandafirilor rosii din zilele noastre.
O alta incrucisare spontana intre specii a fost hibridul China class. Chiar daca acest trandafir nu a fost foarte popular este un predecesor important al trandafirilor actuali.
O contributie a Americii in secolul 19 a fost Rosa noisettiana, trandafirul noisette, primul trandafir hibridizat in America. A fost obtinut in 1812 de John Champneys numit "Champneys Pink Cluster" o incrucisare intre Rosa moschata si Rosa chinesis. Americanul nu a fost interesat de promovarea soiului si a dat cateva exemplare vecinului sau Phillipe Noisette. Acesta le-a trimis in Franta fratelui sau Louis Noisette care avea o pepiniera langa Paris. Incrucisand acest trandafir cu unul inalt Louis Noisette obtine " Blush Noisette".
In mijlocul anilor 1800 din Japonia este adus Rosa rugosa. Acest trandafir nu a avut o contributie mare in istorie nehibridandu-se bine, dar este apreciat in special pentru productia de macese, o sursa importanta de vitamina C.
In 1837 apar trandafirii hibrizi perpetual - o incrucisare complexa a multor specii - Bourbon, Damask, China, Portland, Tea, Noisette... Acestia erau foarte rezistenti, cu florile mari si mirositoare. La inceput culoarea lor era roz, dar prin incrucisarea cu Bourbonii a aparut culoarea rosie. Au fost foarte populari pana la aparitia teahibrizilor. Din pacate din cele peste 3000 de varietati obtinute in aceasta perioada de aur a rozelor, doar aproape 50 de soiuri se mai comercializeaza astazi.
Rezultatul incrucisarii intre trandafirii hibrid perpetuali si trandafirii tea au fost trandafirii teahibrizi, cu o crestere mai compacta si calitati de inflorire mai bune. Primul trandafir teahibrid "La France" a fost introdus in 1867. Societatea Nationala a Rozelor din Marea Britanie recunoaste aceasta noua clasa de trandafiri in 1893.
Aparitia teahibrizilor a marcat inceputul unei noi ere in istoria trandafirilor. Toate clasele de trandafiri cultivati inainte de 1867 au fost denumite trandafiri clasici si toate cele noi trandafiri moderni.
In 1900 dupa 13 ani de incercari cercetatorul francez Joseph Pernet-Ducher introduce "Soleil d'Or" o incrucisare intre hibrizii perpetual si "Persian Yellow", Rosa foetida persiana, care a fost adus in 1837 din Persia de Sir Henry Willcock. Acest soi a stat la baza obtinerii trandafirilor galbeni si apoi a unei game de culori inexistente pana atunci : gold, cooper, salmon si apricot. Fiul lui Pernet-Ducher a devenit cunoscut ca Vrajitorul din Lyon, iar in primii 30 de ani ai trandafirilor moderni mai erau si numiti Pernetieni.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Episodul 8 - Secolul XX
Trandafirii teahibrizi de la sfarsitul secolului 19 rezista bine conditiilor meteo dar nu au o crestere foarte viguroasa. Preocupati de acest fapt cercetatorii descopera ca trandafirii devin mai vigurosi daca sunt altoiti pe Rosa multiflora, o specie foarte viguroasa dar cu flori neinteresante.
La inceputul anilor 1900 Jean Sisley incrucisand un trandafir pitic China cu Rosa multiflora obtine trandafirul polyantha. Un rol important in dezvoltarea acestei clase il are danezul Svend Poulsen. Trandafirii polyantha sunt tufe de talie mica cu flori mici in buchete si inflorire repetata.Poulsen foloseste in mod deosebit Rosa wichuraiana o specie din Estul Asiei cu o mare rezistenta la frig.
In anii 1920 Poulsen incruciseaza trandafirul polyantha cu teahibrizi si produce primii trandafiri floribunda: unul roz - "Else Poulsen" si unul rosu "Kirsten Poulsen". Cum le spune si numele floribunda produc o abundenta de flori in buchete, o mostenire de la polyantha.
Tot in aceasta perioada isi fac aparitia trandafirii cataratori - climbers. Ei au o istorie complexa si o evolutie greu de trasat. Cei mai multi au evolut din rambleri. Primul trandafir catarator - rambler a fost "Crimson Rambler, importat din Japonia in 1893. El descende din Rosa multiflora si Rosa wichuraiana. Primii climberi remarcabili au fost : "American Pillar", "Blaze", "Dr. W. Van Fleet", "Dorothy Perkins" si " New Dawn". Ulterior au fost obtinuti cataratori folosind trandafiri Bourbon, Noisette si altii au aparut ca sporturi (mutatii) ale unor trandafiri tufa sau arbustivi.
Trandafirul hybrid musk, care este un arbustiv mare sau un catarator mic, a fost creat in anii 1920 prin combinarea trandafirilor noisette cu rambleri multiflora.
In 1952 germanul Wilhelm Kordes II obtine Rosa Kordesii, un trandafir inalt, o combinatie de arbust si catarator rezultat din combinarea Rosa rugosa cu Rosa wichuraiana. Tot Kodes da o mare lovitura utilizand Rosa spinosissima, o specie veche. Incrucisand cu hibrid tea obtine primul grup al trandafirilor arbustivi moderni kordesii schrubs, primii fiind "Frulingsgold" si "Frulingsmorgen".
Dupa cel de-al doilea razboi mondial apar o multime de soiuri noi de culori si forme din cele mai diferite. Un moment aparte este aparitia culorii portocaliu si rosu-portocaliu. Primul trandafir portocaliu-rosu apare in 1951 floribunda "Independence". In 1960 cercetatorii germani de la firma Tnatau itroduc "Tropicana", folosind pigemntul pelargonidin.
In 1954 prin trandafirul "Queen Elisabeth" apare o noua clasa de trandafiri moderni - grandiflora din incrucisarea Teahibrizilor cu floribunda.
Astazi exista peste 30 000 de soiuri de trandafiri din toate clasele (peste 11 000 teahibrizi).
SI MINUNATA POVESTE A TRANDAFIRILOR CONTINUA ...
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
In fascinanta istorie a trandafirilor un loc aparte îl are povestea trandafirului Peace. In 1935 Francis Meilland, a treia generatie de producători de trandafiri de lângă Lyon, Franta selectează 50 de varietăți promițătoare de trandafiri. Unul dintre ei avea indicativul 3-35-40. In următorii 4 ani împreună cu tatăl său Papa Meilland urmăresc cu interes evolutia noului trandafir. Sub presiunea războiului care tocmai izbucnise trandafirul fără nume a fost trimis unor prieteni si cultivatori din afara (Italia, Germania si Turcia). Peste 3 luni Hitler invadează Franta. In fata iminentului pericol Meilland trimite 3 parcele experimentale in America intr-un colet diplomatic cu ultimul avion posibil. In tot timpul războiului familia Meilland nu a stiut ce s-a mai întâmplat cu trandafiri. In acest timp in America compania Conrad Pyle planteaza si testeaza noua roza. Incantati de acesta americanii hotărăsc sa-l lanseze pe piata. Este aleasa data de 29 aprilie 1945 in Pasadena, California. Istoria face ca in acesta zi Berlinul cade iar trandafirul a fost numit Peace. In discursul de lansare s-a spus: Credem ca acest trandafir extraordinar al zilelor noastre trebuie sa poarte numele celei mai mari dorinte a omenirii - Pacea -Peace. Întâmplător sau nu in ziua in care războiul din Japonia s-a terminat Peace primeste cele mai mari distinctii americane pentru trandafiri. Pe 8 mai 1945 când Germania s-a predat cei 49 de delegați care s-au întâlnit sa formeze Natiunile Unite au avut fiecare un trandafir Peace si mesajul lui de pace. Francis Meilland numise între timp trandafirul Madame Antoine Meilland in memoria mamei lui sufletul familiei Meilland moarta de cancer. Prietenii din Italia l-au numit Gioia adică bucurie iar cei din Germania Gloria Dei adica Gloria lui Dumnezeu. Peace s-a bucurat de un mare succes atât datorita istoriei sale dar mai ales calitatilor lui. A devenit astfel un must have in orice gradina, a renăscut un interes urias pentru trandafiri si a stat la baza obtinerii a numeroase soiuri (peste 330 din care Double Delight, Blue Moon ...). Aceasta este povestea fascinanta a trandafirului Peace, care continua sa ne bucure si astăzi cu minunatele sale flori.
 
Sus