Popandau - Spermophilus suslicus

Ion

Member
Dat fiind ca gradina mea este cam in camp, am probleme serioase cu... popandaii (Spermophilus suslicus).

Am constatat in primavara asta ca au disparut portiuni intregi de lalele. Am fost curios sa vad ce s-a intamplat cu bulbii plantati in toamna (ma gandeam ca nu au germinat), cand colo nici urma de ei. Popandaii i-au luat cu fulgi cu tot....

In plus sapa galerii serioase pe unde, atunci cand uzi, apa se scurge in voie, fara nici un control.

Sunt curios daca este cineva care a avut probleme asemanatoare si ce solutii a gasit.
 

bioproduct

New Member
Acelasi lucru mi-a spus la radio o ascultatoare din Canada careia veveritele ii mancau bulbii de lalele. Recunosc ca nu am mai auzit de asa ceva, mai ales ca bulbii sunt toxici... :nu stiu:

Teoretic, un generator de frecvente ar putea indeparta aceste animale.
 

Ion

Member
Problema persista.

Din bulbii de lalele ramasi din toamna alta jumatate este decimata. In plus mi-au disparut si toti rizomii de dalii, plantati in primavara asta.

In gradina sunt multe galerii sapate, cam la 15 cm adancime si cam de 5 cm diametru. Cred ca este vorba de popandai, nu de cartite, desi am si cateva musuroaie de cartite in gradina. Pe internet scrie ca toate cartitele mananca larve, insecte si in nici un caz radacini, bulbi, rizomi, asa cum se spune in 'folclor'.

Am luat o sonda cu ultrasunte si nu a dat nici un rezultat. O am de o luna. Bulbii de lalele din jurul ei au fot mancati. De fapt nu stiu ce ultrasunete scotea ca era un zgomot care se aude. Ultrasunetele nu le auzim noi.

Am luat de doua zile o sonda cu 'unde seismice', sa vedem asta ce rezultat ce o sa dea.

Duminica seara admiram apusul de soare si sub ochii mei am vazut o lalea trasa in jos si se auzea cum bulbul este rontait. Din pacate pana am venit cu cazmaua monstrul a fugit si n-am apucat sa vad ce este.

Voi ce parere aveti? Ce sa mai fac?
 

bioproduct

New Member
recunosc ca ultima fraza m-a amuzat teribil :rofl:

pai daca masinaria cu ultrasunete nu a avut niciun efect, cu parere de rau pentru blanos, ai putea sa treci la artileria grea: momeli toxice :D
 

mflorian

Member
Ion a spus:
Problema persista.

Din bulbii de lalele ramasi din toamna alta jumatate este decimata. In plus mi-au disparut si toti rizomii de dalii, plantati in primavara asta.
Se poate proteja tot stratul/toată zona cu plasă de sîrmă, la plantare.
 

vali

Active Member
Moderator
Sincer, inainte de a posta mflorian, m-am gandit daca o plasa nu ar fi solutia...
E-adevarat ca eu nu ma gandisem la o plasa care sa protejeze tot locul, ci la plase individuale, care sa fie asezate in gropile unde ar urma sa fie plantati bulbii. Intr-adevar, o varianta mult mai dificila si costisitoare...
Dar eu nefiind un gradinar in sensul pur al cuvantului (oricat mi-as dori asta), m-am abtinut, de teama de a nu spune vreo prostie...

Totusi, varianta propusa de mflorian, mi se pare ca cea mai viabila, in conditiile in care nimic altceva nu a dat roade.
 

Ion

Member
Florian, nu prea-mi dau seama cum pot proteja cu sarma cativa zeci de metrii patrati? Ce fel de sarma plasa? Ce fel de ochiuri sa aiba? Popandaii astia cred ca sunt ca sobolanii, se pot subtia foarte mult si pot trece. Apoi cumsa amplasezi sarma asta plasa ca sa nu treac ca de ea? Doar sa sapi mai mult si sa o asezi ca intr-o albie si apoi sa pui pamantul la loc. La asa ceva te-ai gandit si tu?
 

mflorian

Member
Ion a spus:
Doar sa sapi mai mult si sa o asezi ca intr-o albie si apoi sa pui pamantul la loc. La asa ceva te-ai gandit si tu?
Ceva de genul acesta. Cred că ar merge plasa de acest fel, eventual pusă în două straturi, că e destul de ieftină: http://www.plasa-de-sarma.ro/file/produ ... rabitz.jpg
Deşi e zincată, nu ştiu dacă rezistă prea mult în pămînt pînă rugineşte şi se macină. Dar pentru lalele, oricum trebuie să sapi bulbii din cînd în cînd şi să-i replantezi, aşa că poţi schimba şi plasa.

Dar probabi soluţia rezonabilă ar fi să te orientezi spre plante pe care popîndăii le lasă în pace. Mă gîndesc la ceva arbuşti pereni, cu rădăcini lemnoase.
 

Yanquapin

Member
Monstri din astia prindeam noi la Topraisar, in armata- turnam apa luata din canalul de irigatii si cand ieseau, uzi si urati :rofl: :rofl: , alergam dupa ei de ne venea rau! Erau apoi adunati in niste gropi si hraniti cu resturi; am aflat ulterior ca urmau sa devina haina ( :eek: )- ideea unui locotenent tinerel de parasutisti, incuiat, cu fantezii penibile ( visa sa cante la sintetizator :cry: ), si intr-o buna seara mi-a scapat o creanga in groapa :rofl: :rofl: :rofl: ... sa vezi spume pe fraier- in fine, stapanite cu demnitate de ofiter cu ochiu' albastru :rofl: :rofl: :rofl: - cand a vazut ca scapasera apasii!
Cred ca stepa aia e a lor, si nu are rost sa incerci sa lupti. In oras e altceva, dar la camp...
Ar mai fi o idee- fiecare bulb de lalea sa fie plasat intr-un "cuib" de pietre, sa zicem de 30-50 cm diametru si 20 profunzime, cu sol intre spatii, dar spatiile sa nu fie mari ca sa treaca suitele. Nu cred ca vor sapa prin pietre- sa fie de cca 5-10 cm diametru. Bulbii isi vor face loc, dar vor ramane asigurati.
 

Ion

Member
:rofl: Frumoasa povestea. Si eu cred ca acolo cam sunt la ei acasa. Dar si lalelele imi sunt tare dragi si n-as renunta. O sa incerc sa le ud galeriile pentru ca am o fantana sapata si scot apa cu pompa si generatorul electric. Sa vedem ce iese. Cat de ideaa cu plasa sau pietre mi se pare greu de pus in practica. O sa mai vad.

Ma gandeam la imbaiat bulbii/rizomii, inainte de plantare, intr-o solutie toxica. Aici are cineva vreo idee, ce solutie s-ar potrivi ca bulbul sa germineze si planta sa se dezvolte?????
 

Yanquapin

Member
Cu apa nu vei reusi mare lucru- e si pacat sa-i omori, si oricum vin altii.
Otrava- la fel, intoxici solul si, dupa ce (daca) mor unii, vin altii. Plus ca se duce substanta dupa ceva ploi.
Piatra zic eu ca e de baza, ca in plasa te mai si intepi cand e ruginita si franjurata. Si, desigur- planteaza multe chestii, sa vezi ce rezista. La tine ar merge xerofile, nu chestii de umezeala. Vezi la semnatura mea, poate alegi ceva cactusi de iarna. Pe astia i-or mai roade :? ?
 

Ion

Member
Calin, multumesc frumos. Asta e!
Si cand te gandesti ca p-aici toata lumea da vina pe cartite saracele.......
Acum sa vad ce ac gasesc de cojocul lui.
 

Yanquapin

Member
Si cand te gandesti ca p-aici toata lumea da vina pe cartite saracele
... si pe alti soareci ai campului :rofl: :rofl: .

Da, ce prindeam noi erau mai degraba suslic, nu castori din astia :) ,desi am citit ca ajunge pana in n-Moldovei, din Polonia- nici vorba de Dobrogea. Erau ca niste "catelul-preeriei" american. Nu cunosc rozatoarele, dar am devenit curios.
.....
Tocmai am terminat o cautare- da, Spermophilus citellus, popandaul tipic, traieste in Dobrogea, si este STRICT protejat! Astia sunt suitele capturate la Topraisar!
Alte vesti- poti sa te simti la fel de onorat, pentru ca si... ORBETELE este protejat :rofl: :rofl: :rofl: ! Considera-i o comoara, nu o paguba :) . Esti una cu natura :rofl:, fericitule- eu am numai soareci si chitcani, nu cartita, nu hamster romanesc, orbete, popandau sau alte animale mai de soi...
Ce era considerat daunator- tin minte harciogul si popandaul, din scoala- este acum strict protejat! S-au schimbat multe, intr-adevar. Tin minte o multime de gazulite pe care le vedeam frecvent cand eram mic si acum numai rar sau deloc.
Incearca solutia cu cuibul de pietre- sa-i descurajezi, fara sa-i omori. La urma urmei, lalele sunt peste tot, mult in afara arealului initial (stepe si deseturi asiatice), pe cand soarecii astia nu mai au mare lucru...
 

Ion

Member
Cu siguranta ai dreptate!
Ma gandesc la o metoda sa ma lase in pace, ei pe mine, eu pe ei.....
 
Sus