Pomul de stafide - Amelanchier lamarckii

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Acum e sezonul lui de coacere ... de la mijlocul lui iunie la mijlocul lui iulie...depinde de varietate si de zona.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
la mine se misca greu , pana se acomodeaza in sol cred ca mai stau pana voi manca bine
 

happy

Well-Known Member
la mine se misca greu , pana se acomodeaza in sol cred ca mai stau pana voi manca bine
Sa stii ca rabdarea ta va fi rasplatita,are fructe foarte dulci si multe.Pacat ca sunt cam mici si dureaza mult sa le culegi dar sunt tare gustoase.Anul asta am mancat pe saturate dupa 4 ani de asteptare.
http://hapy.sunphoto.ro/Arbori_fructiferi_2015/103310296 http://hapy.sunphoto.ro/Arbori_fructiferi_2015/103272628 http://hapy.sunphoto.ro/Arbori_fructiferi_2015/103272630
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
se face o reamenajare in curte la mine cu o relocare la unii copacei pentru ca ii grupez pe cei pitici si in felul asta pot face ceva ajustari , o sa mai pierd un an :rofl:) poate cumpar de la tine :rofl:
 

happy

Well-Known Member
Si eu fac o reamenajare in toamna asta,albizia de 5-6 m o tai si plantez alta la drum,amelanchierul il scot si il impart,are multi puieti si este prea inalt la 1m de solar.Initial am crezut ca el creste arbust mic dat s-a dus deja la 3m.Vreau sa plantez smochini mai multi,se cauta fructele.Am dat cu 8lei kg si nu fac fata doar de la unul.:hi:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eu i-am pus in ghivece si cred ca am triplat cantitatea de smochine de la aceiasi pomisori
 

Marcu Ionel

New Member
Gabi, unde ai gasit? Eu am cautat mai demult dar la noi nu gaseai pe nicaieri, in ultima vreme parca au aparut ici-colo. Ca idee, nu stiu daca chiar merita sa ocupi spatiul intr-o grdina mica cu asa ceva, esunt comestibile fructele dar mai bine un pom fructifer adevarat, eu am vrut sa-l iau la gandul pasarilor...Acuma...ai nostri l-au botezat pom de stafide ca sa atraga lumea, dar nu stiu ce sa zic...Eu oricum as inghesui unul in gradina :)
Din ce m-am informat eu are nevoie de umiditate medie, si locatie insorita sau semi-umbrita. Si creste mare, cam 4 m
 

Marcu Ionel

New Member
Am vreo 6 amelanchieri de 3 ani cumparati pe net de la SC Homa SRL din Sf. Gheorghe, costau 4-5 lei atunci. Acum, anul III au rodit, s-au si copt acum la sfarsit de mai (in Timis), fructele de 11-12 mm arata superb, in diferite nuante de rosu, mov, albastru, sunt si gustoase. Cresc incet, doar 60-70 cm in 3 ani. La SC Homa li se spune merisoare de miere sau gard viu comestibil. Eu ii conduc ca pomisori individuali. Unul care e la umbra nu a rodit, o sa-l mut la toamna.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
foarte interesnat..... am observat ca fructele sint cu adevarat coapte cind sint inchise la culoare si un pic moi...pomul are si calitati medicale... atit frunzele cit si fructele.... probabil ca si alte parti ale pomului.
 

ancalisa

New Member
Stiti cum rezista peste iarna? Cei de la Homa SRL scriu ca pana la -25 grade, ceea ce mi se pare putin, la mine in zona sunt si ierni mai geroase. Voi in ce zona a tarii l-ati plantat si cum a trecut iernile?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
In nici un caz nu e sensibil la ger mare , e mult mai rezistent decit -25 de grade. De unde provine sint ierni cu -30 -40 de grade in mod uzual.
 

raiuti

New Member
Si eu am un stafid, ar fi a 3- a lui primavara. Si acum a inflorit pt prima data.
Are niste flori ca la salcam, multe pe o tija , doar ca atunci cand infloresc se fac rotunde ca floarea de cires.
Cand l-am plantat- primavara- avea vreo25- 30 cm si acum are aprox. 1,30 cm. Are soare direct doar pana la ora 13.00, apoi sta in umbra casei.
Anul asta i-am taiat niste lastari/ ramuri din interiorul coroanei, cum se face la pomii fructiferi, dar nu i-am scurtat/taiat nici o crenguta.
Are vreo 6 ramificatii- crengi crescute din tulpina si pe fiecare varf de creanga - mai multe tije cu flori.
Nu prea l-am udat... de vreo 6 ori asta vara- cu furtunu', insa in fiecare seara, instalatia de irigat iarba - ii uda bine frunzele, nu prea ajungea apa la radacina.
L-am plantat in jud. Ilfov- cel mai mare ger, prins de stafid, a fost de - 23 grade si nu a inghetat.
Abia astept sa se coaca fructele!!!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Cu gerul nu vei avea probleme, nu are nevoie nici de cine stie ce udari... este foarte rezistent, insa de cantitatea de soare, calitatea solului, apa si mai ales soi depinde calitatea fructelor. . Depinde ce fel de varietate ai, la unele fructele sint placut aromate, delicioase si maricele cam cit o coacaza neagra la altele fructele sint mici, aroma e mediocra sau sint acre chiar in stadiu copt. Am ajuns sa gust din ambele extreme...Asa cum am mai spus este planta medicinala si la nivel de fructe si la nivel de frunze.
 
Ultima editare:

Decebalus

New Member
Nu stiu de cit timp e dar are cam 4 metrii. Probabil ca are cel putin 20 de ani pt ca e imens si cind face fructe face o gramada. Fructele se tot coc vre-o 2-3-4 saptamini, dupa aia gata.... e gol.
Se poate face gem din fructe fara probleme. Pomul e orginar din america de nord, si se numeste in mod traditional saskatoon berry. Se poate face ceai atit din frunze cit si din fructele uscate. Are proprietati medicinale.
De acord cu tot ce-ai spus cu o singura exceptie: saskatoon berry (Amelanchier alnifolia) este ruda cu "pomul nostru de stafide" (Amelanchier lamarckii) acesta din urma fiind de fapt un hibrid ornamental facut in Europa din cate stiam, chiar comestibil cum f bine s-a precizat pe aici. Confuzia vine de la denumirea folosita abuziv de americani de juneberry pentru saskatoon care este de origine "canadiana" (de la numele provinciei unde este rege).

Anyway, as dori sa apreciez in mod deosebit colectia de bujor (Paeonia peregrina) pe care am observat-o urmand linkul din semnatura ta (apropo, daca ai surplus m-as bucura sa primesc 2-3 bucati culori diferite:) ).
Am observat cumva si Hymenocallis la tine in gradina? Astept si eu anul acesta sa infloreasca 3 bucati :)
 
Sus