Sa stii ca rabdarea ta va fi rasplatita,are fructe foarte dulci si multe.Pacat ca sunt cam mici si dureaza mult sa le culegi dar sunt tare gustoase.Anul asta am mancat pe saturate dupa 4 ani de asteptare.la mine se misca greu , pana se acomodeaza in sol cred ca mai stau pana voi manca bine
Stiu Claudia dar acelea sunt mai mari si au aspect comercial,cred ca sunt culese mai verzi!Happy, prea ieftin ai vandut smochinele, la Kaufland sunt 20 de ron!![]()
Gabi, unde ai gasit? Eu am cautat mai demult dar la noi nu gaseai pe nicaieri, in ultima vreme parca au aparut ici-colo. Ca idee, nu stiu daca chiar merita sa ocupi spatiul intr-o grdina mica cu asa ceva, esunt comestibile fructele dar mai bine un pom fructifer adevarat, eu am vrut sa-l iau la gandul pasarilor...Acuma...ai nostri l-au botezat pom de stafide ca sa atraga lumea, dar nu stiu ce sa zic...Eu oricum as inghesui unul in gradina
Din ce m-am informat eu are nevoie de umiditate medie, si locatie insorita sau semi-umbrita. Si creste mare, cam 4 m
De acord cu tot ce-ai spus cu o singura exceptie: saskatoon berry (Amelanchier alnifolia) este ruda cu "pomul nostru de stafide" (Amelanchier lamarckii) acesta din urma fiind de fapt un hibrid ornamental facut in Europa din cate stiam, chiar comestibil cum f bine s-a precizat pe aici. Confuzia vine de la denumirea folosita abuziv de americani de juneberry pentru saskatoon care este de origine "canadiana" (de la numele provinciei unde este rege).Nu stiu de cit timp e dar are cam 4 metrii. Probabil ca are cel putin 20 de ani pt ca e imens si cind face fructe face o gramada. Fructele se tot coc vre-o 2-3-4 saptamini, dupa aia gata.... e gol.
Se poate face gem din fructe fara probleme. Pomul e orginar din america de nord, si se numeste in mod traditional saskatoon berry. Se poate face ceai atit din frunze cit si din fructele uscate. Are proprietati medicinale.