Pomi fructiferi - plantare

A

Anonymous

Guest
@victoria, iata si raspunsul meu: in principiu da, dar mai bine NU.
O sa "bulversati" foarte tare planta, mai bine ii achitati si rugati ca sa se faca livrarea in primavara. In acest caz pierdeti un an, in primul caz este posibil sa aveti neplaceri mult timp. Sa nu ignoram fitohormonul de stres.
Ar fi poate o solutie, daca in primavara devreme (chiar foarte devreme) veti reusi sa face-ti mutarea pomului (sa zicem) cu un balot generos de pamint.
 

sicora fabian

Active Member
Doi+, a spus de toamna viitoare, nu la primăvară! Dacă-l vei cumpăra toamna viitoare, ţi-l va da tot sub formă de vargă, dacă-l iei din toamna asta vei câştiga un an căci deja vei începe să-i formezi coroana iar rădăcinile se vor îndesi!
 
A

Anonymous

Guest
...Pai daca nu am citit atent, ce sa mai zic ?
Nu am renuntat, dar ma simt in culpa.
Acum, chestia cu cei doi ani este discutabila. Deobicei gradinarul nu sta sa asculte ce spune planta.
Singurul aspect asupra caruia vreau sa atrag atentia, este ca plantele sint vii, au suflet, traiesc. Deci cit mai incet cu mutatul lor.
O sa fie din ce in ce mai dificila mutarea pomilor fructiferi pe masura ce se maturizeza.
Singura "reteta" ar fi (dupa opinia mea) ca mutarea sa se faca cind planta intra in repaus vegetativ (cind da inghetul) si sa o extraga cu un balot de pamint cit mai mare.
Dupa mutare si mai ales daca nu s-au luat toate masurile "anti-stres", sa nu se astepte la o dezvoltare spectaculoasa(normala) in urmatorul an.
 

sicora fabian

Active Member
Normal ca sufera de un stres post-transplantare, dar sunt sigur ca l-a luat in calcul! Insa va fi mult mai mic decat cel din toamna aceasta pentru ca va avea sistemul radicular mai dezvoltat, va avea mai mult lemn - deci mai multe substante de rezerva si, poate cea mai importanta, va fi plantat imediat! Eu vad numai avantaje . . .
Si un total off-topic : normal ca plantele vii . . . traiesc :) , dar eu nu cred ca au suflet! 8)
 
A

Anonymous

Guest
Ma rog, poate am exagerat chestia cu "sufletul" nu stiu sigur. Totusi sint cercetari care demonstreaza o "activitate comunicationala" intre plante. Cica "vorbesc".
Dar nu asta era ideea.
Ci faptul ca nu trebuie sa tratam planta ca pe-un bat ce-l tot mutam in gradina, ca este dispusa sa accepte orice.
...O fi avind mai mult "lemn", mai multe "rezerve", ceea ce va duce in eroare pe cel/ce care se va bucura prematur ca "s-a prins". Asta n-ar fi nimic, daca intre timp nu ar fi trebuit ca sa mai faca cite ceva pentru a se asigura ca plantarea (stramutarea) este chiar reusita.

Poveste: anul trecut a trebuit ca sa "extrag" un arbore, pur si simplu nu avea ce cauta acolo, Nu era "prins" in amenajare. Am avut evident aprobarea beneficiarului. Cind s-au demarat lucrarile, la interventiile disperate ale "sotiei", arborele fiind scos de citeva minute, am fost nevoit sa revin. Am oscilat daca sa ma lasa pagubas si sa plec sau sa continui. Infine, repozitionat, nu parea o idee neaparat rea. L-am replantat. Arborele era/este unul dintre cele mai mofturoase plante la asemenea manevre. Rar "coopereza".
Toata primavara si vara anului acesta l-am monitorizat. Zilnic, deoarece ar fi fost "tragedie nationala" daca murea. Evident ca dadea semne dese de "deces", dar dupa citeva luni de gindire, s-a decis ca poate supravietui.
Mi-a mincat zilele, dar pariul tot l-am cistigat.
 

victoria

Active Member
Problema e complicata.E dificil si mult de explicat ca sa va spun toata povestea care a dus la intrebarea mea.Problema este ca eu am facut deja comanda,insa,dupa aceea,am aflat ca nu se stie daca la anul vom mai pastra terenul pe care vom planta acum pomii si vita de vie.De asta intrebam.ma gandesc ca mai bine ma fac de rusine contramandand o comanda mare,decat sa pierd tot pentru ca va trebui peste un an sa le mutam.
Oricum abia in toamna viitoare le vom muta si stiu ca trebuie scoase cu tot cu balotul de pamant.
Ma bucur sa aflu ca se pot muta si ca,daca am grija,nu le voi deranja foarte mult.
Si eu cred ca plantele traiesc.Poate par deplasata dar eu chiar vorbesc cu ele.Mai ales cand vreau sa creasca frumos sau imi infloresc.Si inca nu am 90 de ani :rofl:
 
A

Anonymous

Guest
Eu m-as duce la furnizor si as anula comanda spunindu-i adevarul. Iar banii vor fi folositi mult mai eficient.
Si eu vorbesc cu ele dar si ascult" ce-mi spun. Asta nu inseamna neparat ca avem derapaje mentale. :)
Presupun ca dl Fabian, lucrind zi de zi cu plantele s-a cam saturat de "vorbaria" lor. Cu atit mai mult, cu cit ...dupa o anumita perioada sutele (miile) lui de plante ajung prin oras. Va da-ti seama cind se duce si el, ca omul, sa cumpere o piine, se apuca alea (plantele) recunoscindu-l sa-l salute :-"Fabianeeee shi fashi " ? Ii fac tot felul de reprosuri: ca ele vroiau la Fundatie si nu in Podu Ros, ca nea Vasili nu le bibileste cum au fost obisnuite, ca un catel le tot iriga din proprie initiativa, ca de ce le-au plantat aiurea, punind cineraria linga salvie, etc. Ce cor !
Normal ca "nu au suflet", cel mai chinuie. :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
:rofl: 1,4 milioane pe an, 2+! Deci iti dai seama ce "vorbaraie"!
Cum spunea si 2+, tu singurica stii cum este mai bine, Victoria! Noi ne-am spus parerile. :D
 
A

Anonymous

Guest
M-am gindit eu la o cifra, dar niciodata nu mi-am inchipuit ca poate fi un milion si jumatate.
Inteleg foarte bine eforturile, orasul este mare, nevoi sint multe. Pacat (poate) ca lalele le ia Primaria de la importator. Probabil ca-n 3-4 ani, ele inmultindu-se vor ajunge. Aici m-ar fi interesat productia, dar cu conditia ca exemplarele sa fie reusite.
Oricum 1. 4 milioane este o suma ametitoare. :hug:
 

victoria

Active Member
:rofl: :rofl: :rofl: hahaha,ce-am mai ras.Am si vazut scena in minte.
M-am hotarat sa anulez comanda si sa o fac la anul.E mai bine si mai sanatos.Multumesc de sfaturi.
 

cris_tkp

Member
Am reusit sa cumpar si eu cativa pomi. Urmeaza in week-end sa ii plantez. Intrebarea mea ar fi,cand pot sa imi dau seama daca s-au "prins" sau nu?
 

interval

Active Member
Am doi pruni foarte aproape de alti pomi fructiferi si as dori sa-i scot si sa-i mut mai departe, la o distanta de 3-4 m. Inca nu a inghetat, dar se anunta temperaturi sub zero in zilele urmatoare. Mai pot sa-i mut acum sau trebuie sa astept pana la primavara? Daca saptamana viitoare temperatura creste cateva zile peste zero (meteorologii prevad o alternanta a vremii reci cu cea mai calduroasa), pot sa-i mut?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Daca pentru zilele urmatoare nu se anunta ger eu zic ca poti sa-i muti. Important e ca in profunzime sa nu fie inghetat pamantul, ca e inghetat 2-3 cm la suprafata nu e problema. Trebuie sa fii atent ca pamantul care il pui in groapa, peste radacini, sa nu fie inghetat, astfel incat sa adere bine la radacini, sa nu ramana spatii cu aer.. Daca e inghetat nu se aseaza bine si raman pungi cu aer.
 

interval

Active Member
claude a spus:
Daca pentru zilele urmatoare nu se anunta ger eu zic ca poti sa-i muti.
Iti multumesc pentru sfat. I-am mutat ieri, cand a fost o vreme excelenta (relativ la luna decembrie) Pamantul nu a fost inghetat. Am avut grije sa nu le afectez racinile si sa pun la fundul noii gropi o jumatate de caldare de mranita. La noapte se lasa un pic de ger (-7), dar cred ca nu-i va afecta
 

baby_blues

Member
Cam tarziu am achizitionat un mar, un par, un cires si-un cais pe care doresc sa-i plantez prin curte. Ma gandesc ca -n asa scurt timp nu prea am de unde sa fac rost de mranita dar as accepta alte sfaturi vis-a-vis de plantare. Unii sunt altoiti iar altii nu. E vreo diferenta la plantare, ingrijire, etc. Femeia de la care i-am achizitionat m-a indemnat sa le tai varful pentru a le da voie sa se dezvolte mai bine radacinile. Nu prea mi se pare in ordine. Astept un raspuns urgent. Multumesc anticipat!
 
Sus