Pomi fructiferi - discutii generale

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc pentru sfaturi ! Faptul ca a inflorit nu ma ingrijoreaza (se mai intampla - batranii spun ca o sa fie toamna lunga) atat de mult. Problema este ca doi ani la rand prin august rapid o parte din frunze se inegresc si cad, parca cineva il arde. Ceilalti pomi, si mai am doi peri chiar langa el si cam de o seama nu au nimic. Este o boala si ce ar trebui facut ?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu ai poze? Una din bolile care se manifesta prin innegrirea frunzelor este focul bacterian dar se manifesta si la ramuri, nu se innegresc si varfurile ramurii?
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Din pacate nu am poze. Foc bacterian nu este. Am avut anul asta foc bacterian la un par batran. Focul bacterian ataca si ramurile pe care apar cicatrice si apoi se usuca cu totul. Iar la frunze apar intai niste pete mici negre, apoi se palesc si se ard. Pe cand la acest par doar frunzele se inegresc cu totul fara a se pali. Practic frunza nu se paleste ci se inegreste si in momentul in care o iei in mana se faramiteaza.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Da. Nu stiu ce sa zic. Evolueaza foarte repede arsura frunzei, parca nu din pete care conflueaza. Adica eu ajung acolo in fiecare week-end si intr-un week-end era ok si week-endul urmator frunze arse. Si in ambii ani in perioade cu caldura mare - mijloc de august.
 

dan_6393

Member
Din motive de furnizoe de servicii am dificultati in a incarca poze cu parul si urmarile focului bacterian- o sa revin-
in privinta frunzelor, daca acestea au mai intai o culoare maro-deschis ( cacao cu lapte) si apoi se inegresc , poate fi vorba de Putregaiul cenusiu- Atentie ca in perioada asta, pe frunzele nemaronite,dar si pe scoarta apar mici pernute albe.
tratamentul este acelasi ca la rapan.
De le altii citire, adunati frunzele atacate si distrugeti-le
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc pentru raspunsuri! Am taiat imediat sub flori, am curatat si distrus frunzele bolnave. Deocamdata boala nu a mai aparut. Pomul pare OK. Pe viitor o sa-i acord o atentie speciala in ce priveste stropirea cu fungicide si insecticide cu spectru cat mai larg de acoperire. Vom trai si vom vedea cum evolueaza!
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Acum as mai avea o problema cu care nu m-am mai confruntat. Un mar plantat toamna trecuta s-a uscat in iarna longitudinal (de deasupra punctului de altoire pana la locul de unde l-am taiat) pe jumatate. Fiind undeva la o margine a gradinii, l-am lasat in pace in ideea de a-l inlocui toamna asta. Chestia este ca pe jumatatea verde au plecat in varf 3 ramurele sanatoase. Ce ar trebui sa fac ? Il las in pace, are perspective sau il inlocuiesc ?
 

dan_6393

Member
E cam ciudata manifestarea- Ori l-a trasnit, ori a fost chiciura urmata de dezghet si foarte repede de un inghet crunt si in cazul asta, jumatatea mai expusa a degerat.
Eu zic sa-l lasi daca tot se incapataneaza sa traiasca.
 

laural

Well-Known Member
Eu am infasurat tulpina pomilor ( plantati in primavara ) cu plasa de umbrire ( din aceea verde )...am avut in vedere protectie contra iepurilor. Asa vreau sa fac si cu cei pe care o sa ii pun in toamna...tinand cont de faptul ca la noi e destul de frig si " livada " mea e in camp deschis oare e cazul sa ii mai protejez cu ceva ? Si cu ce ?

Multumesc :hug:
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Adevarat daca tot se incapataneaza sa traiasca o sa-i dau o sansa. Ramane.
In ce priveste problema cu frigul sincer in afara de musuroirea punctului de altoire la pomii tineri nu m-am gandit ca as mai putea face altceva (exceptie smochinii si cativa ornamentali pe care-i acopar cu coceni si folie). Bine pomii mei sunt in gradina, in localitate si locuiesc in sud-vest unde iarna e mai blanda un pic. Stiu ca pomii fructiferi din zona temperata au nevoie de frig, dar probabil ca manifestarile extreme (frig rau, viscol, inghet ...) nu le fac bine deloc.
 

dan_6393

Member
Sorine, cred ca nu am frut sa spun chiciura - Mai periculoasa e acea "freezing-rain" care face pelicula subtire de gheata foarte compacta pe pomi - ceva de genul aleia de pe parbriz care nu se razuieste decat cu ciocanul !

Laura- La livezile din camp nu prea ai cum sa protejezi pomii. mai ales daca sunt multi, beneficiile nu prea acopera cheltuielle. E ma indicat sa ii lasi sa se adapteze conditiilor- rezultatele vor fi mult mai bune daca soiurile sunt valorase dpdv al rezistentei la boli.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
[quote="laural" la noi e destul de frig si " livada " mea e in camp deschis oare e cazul sa ii mai protejez cu ceva ? Si cu ce ?
Multumesc :hug:[/quote]

Cum zice si Dan, ca sa protejezi tot pomul e cam mare dandanaua, la plantare procedeaza ca la carte si musuroieste pana deasupra punctului de altoi si dumnezeu cu mila, daca e ger mare ingheata ce e deasupra si la primavara vor porni noi lastari din punctul de altoi. Pomii plantati nu ingheata decat daca e foarte frig, acum 2 ierni cand la mine au fost perioade lungi cu -25 de grade au inghetat, dar fiind musuroiti a rezistat punctul de altoi si au repornit de acolo. Sigur, asta inseamna un an-doi pierduti dar...asta e
 

laural

Well-Known Member
Multumesc pt. sfaturi. La cei plantati in primavara am avut pierderi la ciresi si peri ....asa ca acum o sa aleg doar soiurile mai rezistente si pe portaltoi salbatic, am inteles ca sunt mai rezistenti. :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Probabil n-au avut suficienta apa, cei plantati primavara cam de asta sufera, oricum, orice pom in primii ani, in special in primul an trebuie ingrijit mai mult, ca orice planta pana se stabilizeaza si isi formeaza sistemul radicular si in perioadele de seceta are nevoie de apa
 

vatany

Member
Salutareee !!!!

intru si eu in acest Topic nou..deoare ce mi am achizitionat o gradina in care se regasesc pomi fructiferi..si in care doresc ca mai plantez noi pomi fructiferi.
In primul rand as dori un sfat de la cei priceputi..referitor la pomi fructiferi ce se regasesc in gradina si care nu au fost tratati de cel putin 4-5 ani..cu ce as putea incepe pt salvarea lor?
In al doilea rand mentionez ca am resutit sa mai plantez in locurile libere inca 18 pomisori tineri fructiferi de diferite soiuri, pe care iam plantat in gropi de 40 pe 40 si apoi iam taiat la 1 m ianltime.

- taierile le fac acum..sau astept terminarea iernii..
- sa ii stropesc macar o data pe toti cu ceva zeama boldeleza sau sulfat de cupru?


Va multumesc !!!
 

dan_6393

Member
Avand in vedere situatia generala a livezii, ai procedat si judecat corect.
Dupa caderea frunzelor o stropire cu Champion peste tot. Dupa aia, peste iarna , macar o "combinata"- strpire albastra + stropire neagra.
Daca te hotarasti la una singura, atunci fa-o cat mai spre sfarsitul lui Februarie.
In privinta taierilor, si daca ai mai facut asa ceva, si daca nu, lasa-le pentru primavara
Daca nu ai experienta deloc, pana atunci citeste si pune intrebari.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
dan_6393 a spus:
stropire neagra.
.
:eek: Ce-i aia 'stropire neagra?
Si inca ceva, daca fac acum in toamna o stropire cu piatra vanata, se pune la socoteala? Adica pot sa o consider stropire de iarna si sa sar stropirea albastra din februarie si sa dau doar uleiul mineral?
 
Sus