Pomi fructiferi - discutii generale

dan_6393

Member
Curiozitati
Incepand de alaltaieri, timp de doua saptamani Luna este "in crestere".
Daca teoriile "conspirationiste" privind urcarea sevei in aceasta perioada sunt corecte, atunci fructele ar trebui sa creasca vizibil in dimensiuni. la fel si lastarii.
Cine are timp, poate urmari evolutia si sa ne comunice constatarile.
Moarte buruienilor !
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Noroc ca au venit ploile sa se poata concretiza ceva... pomii au avortat destule flori din cauza caldurii din mai prea mari
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Pe la noi nu s-a mai vazut ploaie de nu mai stiu cand. Cald, vant si praf :cry: . In weekend am udat la pomi.
 

laural

Well-Known Member
Sunt tare suparata....am fost azi la mini livada mea si multi dintre pomi sufera :cry: ....au frunzele parca ofilite....am vazut si ceva panze de paianjeni ff fine. Oare ce poate fi ? Seceta sau ceva daunatori ? De cand i-am pus din primavara nu i-am stropit cu nimic....ce sa fac :cry: :cry: :cry:
 

laural

Well-Known Member
Da :( Din pacate nu am avut azi aparatul foto cu mine, o sa merg maine din nou :( . Am observat la la foarte multi pomi, chiar aproape de locul plantarii in pamant sunt multe furnici, am scormonit pamantul si au chiar musuroi, adica oua :? Oare de ce ? Am uitat sa va spun ca eu am plantat pomii in primavara in camp unde toamna a fost plantata grau :oops: , pe care l-am cosit doar in jurul pomilor, oare are vre-o legatura ?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Da , daca pomul a avut afide , paduchi si alte sugative furnicile practiva un fel de ferma , ii protejeaza , ii muta si ei dau "rahatelul" adica zaharul din frunze

Eu chiar zilele astea voi face iar un brau din lipici pentru ele , cel putin o luna e liniste pe copac de la ele
 

Roxana Peled

Active Member
E seceta, daca vezi panze sunt acarieni. Eu n-as lungi-o cu stropitul ca astia sunt nenorociti tare :x
Trandafirii mei erau plini si eu nu am observat. Nu stiam de ce arata asa chinuiti. Dupa ce am stropit in doua zile pur si simplu i-am vazut cum s-au inviorat :D
 

Roxana Peled

Active Member
Am dat cu Vertimec si luni as vrea sa dau si cu Nissorun. Am inteles ca primul omoara adultii in timp ce al doilea ar fi mai eficient impotriva larvelor si oualor.
Draguto, vezi ca Decis-ul este insecticid, daca ai acarieni iti trebuie un acaricid.
 

geodezia

Well-Known Member
aha multam ..la rose mi se sucaleste frunza ..si vad ca am dat cu decis si mopsilan aia care au avut fainare si frunzele negre si-au revenit da am vreo doi care au frunzele rasucite si nu revin ..am pus si fier pentru cei ingalbeniti si au revenit si ei acum au frunzele verzi frumoase numai aia doi nu si nu deci cred ca au paiaenjeni di aia mici .. am mai rupt eu din frunze da tot asa ..
 

dan_6393

Member
DILEMA
Am la drum un Parmen auriu, anul II pe rod , aprox 2,5 metri inaltime, tulpina aprox 10 cm., cred ca are cam 5 ani de la plantare.
Anul trecut a facut 6 mere din care am mancat 2 si alea pt ca le-am protejat cu plasa de sarma. Anul asta a facut 12, 4 au cazut, dimineata mai avea 6, bine ascunse printre frunze pe partea dintre pom si gard, si acum am vazut ca mai avea 2- unul bun si unul stricat ,cazut.
perioada lor de coacere este prima decada a lui octombrie si acum nu au nici un gust.
In concluzie, m-am hotarat sa-l mut in curte.
Ma bate gandul ca pe la jumatatea lui octombrie sa-l scot, cu un pachet corespunzator de radacini.
A mai facut careva un asemenea experiment ?
Stiu ca brazii pentru plantat in zonele de deal - ses se recolteaza prin noiembrie si au randament bun de prindere.
 

maxie

Member
Nu stiu ce sa zic cu mutarea.E cam mare.Am mutat si eu un corcodus de 5 ani,dar,adevarat ca intr-0 primavara.S-a chinuit sa se adapteze,dar pana in toamna s-a uscat(a fost un an cu seceta cumplita).Am avut noroc ca din radacina i-a dat un lastar viguros si acum ma astept ca la anul sa faca corcoduse.Ma gandesc ca trebuie sa astepti sa intre bine in repaus vegetal ( adica sa aibe toate frunzele uscate/cazute),sa uzi bine si sa sapi pentru un balot mare de pamant in jurul radacinilor.Groapa sa fie pregatita si daca e si pamant bun,poate ca are sanse sa se adapteze.Si mai e ceva:trebuie sa tii cont de punctele cardinale:in viitoarea groapa sa il asezi in aceeasi pozitie ( fata de nord) in care a crescut pana acum.Oarecum radacinile au nevoie sa fie cam la fel orientate ( stiu ca asta e o regula de baza la mutarea brazilor).
Succes !
 

dan_6393

Member
Multumesc pentru raspuns ! Chestia cu orientarea- habar n-aveam de asa ceva !
Oricum, am facut "consiliu de familie" si la anul il "imbrac' in plasa rabitz.
Il lasasem liber cu gandul ca vreun pofticios va lua un mar, dar nu ma gandeam ca exista si dobitocul care sa le ia pe TOATE !
Numai bine !
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Am si eu probleme cu un par. Are 3 ani si anul asta (dar putin si anul trecut) prin august o parte din frunze s-au inegrit si au cazut. Crengile nu au nimic. Acum mugurii ramasi au plecat in vegetatie si a inflorit. Chestia s-a petrecut destul de repede si nu am reusit sa fac o poza. Stie cineva ce ar putea fi si ce trebuie facut.
 

dan_6393

Member
Reteaza imediat sub flori.
Daca anul trecut a avut fructe, reteaza ramura de rod de la locul unde se curbeaza IN JOS. Inaintea taieturii si inspre trunchi, ai grija sa lasi un nod verde sau chiar si un manunchi de flori taiate.
La PAR, taierile , in verde sau in uscat, vizeaza in principal exteriorul coroanei (taieri de contur)
Dupa cca3 -4 ani de "conturare"- timp suficient sa invatati ce si cum cu ramurile de rod- se vor aplica taierile de regenerare.
 

Roxana Peled

Active Member
Am avut si eu un mar in aceeasi situatie, a inflorit in septembrie (il defoliasera omizile) a avut saracul si fructutze mici prin octombrie-noiembrie, apoi a venit iarna si i-au cazut si frunze si fructe. In primavara a inflorit absolut normal si a facut fructe ca in orice alt an :D .
 
Sus