Pomi fructiferi - discutii generale

Roxana Peled

Active Member
danero2004 a spus:
Ii cresc in ghiveci , pentru ca in gradina nu mai e loc si vara ii tin pe terasa :giggle:
Dar i-ai plantat in ghiveci in toamna, nu?
Eu zic ca e mare diferenta daca lasi pomii sa astepte in punguta lor timp de o luna sau mai mult sau ii pui intr-un ghiveci cu pamant. Nivelul de umiditate e diferit, aerarea e mai buna si asa mai departe ....
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu , din primavara , am testat anul asta cu un cais , se pare ca e de bine dar si iarna a fost usoara , in 2011 am pierdut un copacel din cauza inghetului

:D
 

laural

Well-Known Member
Voi aveti in gradini migdali ? Am vazut ca au la Horbach de la 4garden. Oare la ce temperaturi rezista iarna ?
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Eu am unul micut. Pana acum a trecut cu bine iarna. Nu cred ca este mai pretentios decat piersicul.
 

Rose

Active Member
uta alexandru a spus:
Rose a spus:
Ce soiuri de cires, nectarin si par imi recomandati din propria experienta...?
Zona pare buna,pentru ambele specii.La cires,Lapins,Germesdorf,atentie la interpolenizare,cel din urma polenizeaza cam tot,la nectarin,Florin,gasesti la scdp Valul lui Traian,de fapt de acolo il am,excelent,cel mai cerut afara.Par,Favorita Clap,Williams,Ina estival,eu am ce am cu soiurile de iarna,astea de vara-toamna imi par mai savuroase.

Multumesc mult! M-am ales cu un cires Lapins si unul Stella, iar la capitolul nectarini: Red Gold, parca si inca unul al carui nume imi scapa acum. Toti sunt de la Yurta.
 

laural

Well-Known Member
Ce imagine frumoasa ! ....la Brasov e inca iarna :(
Vreau sa va intreb daca la plantare pomul e doar un bat, e ok daca il scurtez la 80 cm ? Multumesc frumos.
 

dan_6393

Member
Cu Yurta nu sunt nici eu pe deplin lamurit :- trandafirii pe care i-am cumparat de la ei mi s-au prins toti. In schimb, anul trecut am cumparat un afin "Herbert" din Selgros care n-a vrut de nici o culoare. Anul asta am mai luat unul de la "CORA"- ( au si asa ceva!), tot "Herbert" Yurta.
L-am plantat acum vreo 10 zile. Astept sa vad ce o sa iasa.
 

dan_6393

Member
laural a spus:
... e ok daca il scurtez la 80 cm ? .
"Individul " din imagine are acum, la 7-8 ani 85 de cm de la pamant la prima ramificatie, semn ca atunci cand l-am plantat l-am scurtat cam la 90 - 100 ( am mai pus niste pamant)
Inaltimea taierii are directa legatura cu inaltimea de la care va porni coroana. Am vazut o plantatie de piersic si nectarin la Crucea ( Constanta), la care tulpinile aveau cam 40 - 45 cm iar pomii maxim 2 metri inaltime.
 

laural

Well-Known Member
Multumesc de precizari...asa scurt nu ii tai pt ca am livada in camp si e mai "sanatos " sa nu fie chiar asa usor de cules :)
 

dan_6393

Member
Am pus in toata curtea cam 10 -15 cm pentru nivelare. In afara de asta am mai pus si vreo 10 saci de nisip, am sapat si amestecat.
 

dan_6393

Member
Cine se scoala de dimineata....face focul.....daca vrea caise !

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/836/muncilecampului.jpg/]
[/URL]
 

laural

Well-Known Member
Am citit si eu despre asta, ca sa nu fie afectati mugurii daca e bruma...deocamdata sunt la faza cu cititul :| experienta yok
 

dan_6393

Member
Roxana Peled a spus:
Ce fumegi acolo?
Carpe, frunze adunate de prin curte, lemne umede ( crengi verzi)
Distractia incepe pe la 06;00 - 06;30 si tine pana pe la 08:00 sau pana cand da un pic soarele peste pomi.
 

dan_6393

Member
Am uitat sa precizez ca sapatul a fost acu vreo 3 ani si a fost de fapt desfundat (- inlaturat 5-10 cm, imprastiat nisip, sapat cca 40 cm si intors brazda. Solul la mine este de tip "greu"- face crusta-
Chestia cu putrezitul banuiesc ca se intampla atunci cand imprastii pur si simplu pamant proaspat peste pamant foarte tasat - fara capacitate de drenaj-.
Oricum, atentionarea este binevenita ! O mai vrea vreo careva sa imbunatateasca lucrurile si sa nu dea din lac in putz !
 
Sus