Pomi fructiferi - discutii generale

Roxana Peled

Active Member
Pe mine m-au ajutat discutiile de aici.
Cred ca o sa iau un cires la care sa-mi placa poza cu cirese agatata de el si pe care sa scrie ca ar fi mic sau mediu si o sa-l mai si tai, nu prea drastic dar ici si colo la nevoie.
Tinanad cont ca va creste in maxim 1mc de pamant poate n-o sa aiba nici el chef sa se inalte asa de vanjos. Ma gandesc ca o sa faca precum carasul, daca-i acvariul mic nu creste :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cam asa Roxana , cultura in ghivece ajuta la incetinirea cresterii , dar si fructele nu vor fi chiar cat la un pom normal :hug:
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Conteaza mult portaltoiul (sunt portaltoi care determina o crestere mai putin viguroasa a pomilor), taierile si dirijarea ramurilor (orizontala). In general in livezile intensive pomii nu au o coroana foarte mare, fiind orientati spre fructificare, dar epuizandu-se mai repede. Legat de taieri as vrea sa adaug si faptul ca netaind pomul se indeseste foarte mult (cu probleme de lumina si circulatie aer care se reflecta in calitatea si cantitatea fructelor si totodata creste pericolul bolilor si daunatorilor). Prin natura lor pomii fructiferi incearca sa faca cat mai multe flori (pomul nu face fructe ca sa avem noi ce manca :) ci ca sa se inmulteasca prin seminte) si treptat asta duce la fructe multe si mici sau la alternanta de rodire.
 

Roxana Peled

Active Member
sicora fabian a spus:
Pomii din soiul de cirese Cristimar nu depasesc trei metri.
Multumesc pentru sugestie :D . Am cautat pe net, nu prea am gasit mare lucru despre el. E greu de gasit? L-or fi aducand astia prin Brico la primavara?
 

sicora fabian

Active Member
Roxana Peled a spus:
. . . E greu de gasit? L-or fi aducand astia prin Brico la primavara?
Nu, in nici un caz! A fost creat de regretatul profesor Cireasa pentru fiica lui, insa pentru ca are pulpa moale, nu a fost avizat pentru inmultire. Mai sunt cateva exemplare la Universitatea Agrivola Iasi . . .
Am amintit de el pentru a exemplifica cazuri in care pomul ramane mic fara dirijare.
 

Roxana Peled

Active Member
Aha, am citit treaba cu prof. Cireasa, inteleg, nu se gaseste :(
In cazul asta raman la taiatul ciresului normal si la speranta ca daca nu are suficient spatiu pentru radacini se abtine si de la tulpina. :)
 

Roxana Peled

Active Member
Neaparat!
In curticica mea micutza am deja un mar batraior si un par mai tinerel. Fac fructe foarte bune dar nu sunt niciodata asa de tentata sa mananc din ei.
Ador insa ciresele :indragostit: . In sezon dieta mea e formata in proportie de 80% din cirese. Adica pe romaneste mananc timp de 1 luna si jumatate in jur de 2 Kg de cirese pe zi :) . Nu glumesc! Desigur un astfel de "necesar" nu poate fi suplinit nici de un cires de talie mare daramite de unul mic. Cu toate astea nu pot sa nu imi doresc sa am si eu un cires in curte.
 

sicora fabian

Active Member
:rofl: Eu am inteles ca-l vrei pe casa!
Cauta prin piata, la tarani, cires de mai. Rodeste bogat si nu creste mai mare de 3-4 metri!
 

Roxana Peled

Active Member
Nu ma inebunesc dupa ciresele de mai, nu au nici 20% din gustul celor de iunie-iulie :)
In plus sa iei de la taran din piata :| ... in Bucuresti :rofl: ... sa fii tu sanatos .... stiu o tipa care a cumparat un par si nici in ziua de astazi nu e perfect lamurita ce era copacul care i-a iesit de acolo.

PS. Pe casa il vreau :rofl:
 

stefanos22

New Member
As avea si eu o intrebare,de m-ar putea ajuta cineva: locuiesc intr-o zona de munte , unde primavara vine tarziu , si anul trecut am cumparat niste pomi fructiferi cu care am avut ceva bataie de cap(aveau mugurii deja plecati , insa aici inca era destul de frig ptr plantare , asa ca i-am pus in niste ghivece mari , ziua ii scoteam afara , iar noaptea ii bagam in casa. Pentru a nu pati si anul asta acelasi lucru , ma gandesc , de se poate , sa iau ce am de luat de acum , si sa-i tin in beci la intuneric pana pe la sfarsitul lui aprilie , cand se pot planta pe aici. In situatia in care in beci am aprox 5-6 grade ar fi vreo problema daca stau acolo doua luni?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu e o solutie pastrarea in beci 2 luni, asa ajungi la sfarsitul lui aprilie, e tarziu pentru plantat pomi. Ideea e sa iei pomi care nu au mugurii porniti si sa-i plantezi imediat. ei vor porni cand temperaturile vor fi potrivite.
Asa ca nu-i cumpara din supermarket, aia sunt cu mare risc, tocmai pentru ca stand la caldura in magazin vor avea mugurii porniti. In plus, daca stau de mult timp cu radacina ambalata pot avea probleme cu necrozarea radacinilor.
Mai bine comanda de la un producator din zona ta sau dintr-o zona asemanatoare, adica mai rece, aceia sunt si aclimatizati la conditii de clima rece.Eu am comandat zilele trecute la o pepiniera din Botosani, doamna inginer de acolo mi-a spus ca la ei e inca zapada multa si dureaza probabil cateva zile pana va reusi sa-i scoata, trebuie sa se topeasca putin zapada,iti pun link-ul. Fata de site mai au si alte soiuri asa ca suna si vorbeste cu doamna respectiva ca te poate si sfatui cu privire la soiuri

http://www.pomifructiferibt.ro/index.html
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu au nimic , ai mei au 3 luni acusi de cand sunt in beci , problema e sa nu fi pornit deja in vegetatie
 

Roxana Peled

Active Member
Eu tocmai mi-am cumparat un cires de la Brico la 5 minute dupa ce au adus pomii pe paleti. Astia ii tin afara la vanzare, nu in interior.
Danero, de ce nu i-ai plantat in toamna daca ii ai de 3 luni?
 

nico9079

Member
Daca locuiesti la munte ideea e sa cumperi soiuri cu inflorire mai tarzie, exista soiuri speciale, asa incat mugurii nu sunt afectati, pentru ca nu vor fi foarte dezv.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
nico9079 a spus:
Daca locuiesti la munte ideea e sa cumperi soiuri cu inflorire mai tarzie, exista soiuri speciale, asa incat mugurii nu sunt afectati, pentru ca nu vor fi foarte dezv.
corect , sau pui zapada ramasa in jurul pomului la baza , cat mai e prin curte :marfa:
 
Sus