Pomi fructiferi - discutii generale

mirceaspc

Active Member
Moderator
Nu stiu daca este o regula. La mine un pui de prun rasarit sub un prun altoit (Stanley) a rodit altceva. Pomul altoit e o simbioza intre altoi si portaltoi in care ambii parteneri daca pot sa zic asa isi pun amprenta asupra calitatii si caracteristicilor pomului si fructelor. Cel rasarit din seminte nu e altoit si nu stiu daca pastreaza caracteristici de la ambii parinti. Oricum merita incercat.
 

roxanasoare

Member
danero2004 a spus:
Nectarinul din seminte la mine a fost superior fructului din care a provenit , atat ca vigoare cat si ca gust :D iar la rezistenta la basicarea de primavara e iarasi fruntas

eu am gasit asta la vremea ei ca fiind excelenta cu poze pe grade de taieri pentru rodire la fiecare pom

http://www.okazii.ro/alte-manuale-scola ... a113902474
Wow!! Exact cartea asta era pe lista de cumparaturi, super!
As vrea sa fie si la mine la fel cu puii. Piersicul ala e foarte productiv la inmultire. Si fructele sunt bune insa e cam bolnavicios, nu il stropim deloc.
 

dan_6393

Member
mirceaspc a spus:
Nu stiu daca ....
"Accidentele" sau pomii aparuti din samburi nu vor avea niciodata caracteristicile pomului -sursa.
Exista insa posibilitatea obtinerii unui pom cu mult mai valoros decat pomul-sursa. Si asta se intampla cel mai des !
Exista insa si sanse sa iasao chestie cu adevarat "padureata" si sa iti para rau de timpul asteptat.
Dar, vorba ta, merita incercat !
 

dan_6393

Member
danero2004 a spus:
Nectarinul din seminte...
Cum ai reusit sa obtii Nectarinul din samburi ? Ai cumva niste imagini cu primele frunze etc ?
Eu am pus asta-vara in ghiveci 4 samburi, din care se pare ca unul da semne de viata- de vreo luna au iesit 3 frunzulite dispuse la 120 grade, cam de 3 cm inatime. Intre ele, pe mijloc la baza pare sa vrea sa fie un mugure de ax, dar nu posed momentan un telescop ca sa vad mai bine.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Dane , in spatele magazinului unde lucrez e un aprozar si acolo sunt niste rigole de pe vremea lui Ceasca cu pamant si se pare ca cineva a rontait ceva nectarine pe una din ele ca in timp a aparut acel pomisor

Dupa vreo 2 ani doamna de la aprozar a vrut sa l arunce si l am luat eu , nu prea am fost multumit de el ca are o vigoare gen " praslea cel voinic" creste intr-un an cat altii in sapte si nu mint :rofl:

Fructele




Diferenta dintre un piersic de 6 ani si el care avea aici 3(poate 4) ani
Piiersic de 3(4) ani din seminte

Piersic de 6 ani


Tot din acele rigole am salvat si un cais , anul asta a facut una dupa ce l-am amenintat ca il voi taia , ca de 3 ani de cand e adus nimic nu a facut , dar vazand fructul am dedus doua chestii ,... mai mare decat o caisa normala sper si gustul sa fie pe masura ...(pe asta nu am lasat sa se coaca bine ... :rofl: )

Incurajat de aceste aspecte cat si despre un articol in care se zice ca biologic planta va deveni in 80% din cazuri mai buna decat planta din care semintele provin am pus deja ...gutui , mar Idared , par Nashi , par Conference , mar Starkimson...etc

Ideea e ca oricum imi permit un pomisor dar vreau sa vad daca nu cumva obtin soiuri mult mai superioare celor din comert , caci pana la urma asa au obtinut toti incrusisarile de le laudam cu totii astazi
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
roxanasoare a spus:
danero2004 a spus:
Nectarinul din seminte la mine a fost superior fructului din care a provenit , atat ca vigoare cat si ca gust :D iar la rezistenta la basicarea de primavara e iarasi fruntas

eu am gasit asta la vremea ei ca fiind excelenta cu poze pe grade de taieri pentru rodire la fiecare pom

http://www.okazii.ro/alte-manuale-scola ... a113902474
Wow!! Exact cartea asta era pe lista de cumparaturi, super!
As vrea sa fie si la mine la fel cu puii. Piersicul ala e foarte productiv la inmultire. Si fructele sunt bune insa e cam bolnavicios, nu il stropim deloc.

Mie mi a placut mult carticica , foarte clara si foarte la subiect
Am vazut ca din seria asta cu laterala verde cam toate cartulicile astea sunt folositoare

Eu zic ca ai fie tratamente pe care nu le executi , piersicul are nevoie de la prima umflare de mugure de mare atentie pe fitosanitarizarea coroanei cat si la moniloza care chiar si daca e combatuta rapid isi arata trecerea peste foliaj . Iar daca ai respectat tot atunci ai un port foarte slab sau de slaba calitate , poate chiar virusat inainte de altoire :D

succes
 

dan_6393

Member
...si un cais , anul asta a facut una...
la cais este esentiala combaterea brumelor si ingheturilor tarzii.
caisul meu ( 6 ani), a inceput sa rodeasca in anul 3 si timp de inca 2 ani a facut cate maxim 7 caise
Pana in primavara asta in care mi-am sacrificat cateva ore de somn in vreo trei dimineti si am umblat cu roaba cu fum pe sub el. Rezultatul:- vreo 12 - 13 kg de caise mari cat piersicile.
in toti acesti ani n-am scapat de monilioza, dar cel putin al meu a scapat cu doar cateva crengute afectate,( si cu stropiri cat cuprinde) spre deosebire de cei din vecini. Unii aratau de parca au supravietuit atacului de la Hiroshima !
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
mersi , mie moniloza mi-a ucis 3 pomi mai sensibili de cais ...dar am invatat si acum sunt inaintea ei , stropesc cu Bravo500 si nu am treaba , o dau imediat ce am urechiuse la muguri si stau linistit , chiar daca spre final moniloza se zbate sa atace tot nu face mai mult de 5-6 frunze basicate cel mult

la mine cred ca a fost o intrare pe rod mai tarzie , abia la anul voi vedea , vigurozitatea pomului e buna deci potential are

cu gerul si vanturile primavaratice am probleme la gutui si nu prea la cais
 

laural

Well-Known Member
Am si eu o intrebare de mare incepator :oops: Ma bate gandul de ceva vreme sa imi fac si eu o GRADINA. Problema este ca am o suprafata mare de teren ( aprox 2 Ha) pe un camp, pe langa care curge un rau ( destul de mare ) lo 300 m de teren. Aici se cultiva acum cartofi si grau. Vroiam sa incep cu cativa pomi( pana in 50) din toate neamurile( meri, peri, pruni, ciresi si visini, evantual 1-2 nuci ) si cu timpul sa il ingradesc si sa il amenajez asa cum vreau eu. ...o gradina cu de toate :dans:

Voi ce ziceti daca nu am apa curenta ( as vrea sa sap un put dar nu stiu cat ma costa :oops: ) sa plantez pomii ? Asa odata pe saptamana as putea merge cu apa in porbagaj sa ii ud daca e neaparata nevoie dar oare se prind ?

Multumesc pt. raspunsuri :hug:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Laura e mai buna cultura de toamna daca ai predispozitie la seceta vara , in felul asta pomul se "agata" mai bine de sol si incepe cu dreptul sezonul

Daca e ok atunci poti sa faci si cultura de primavara dar o sa fie nevoie pana in mai-iunie de udari dese pentru siguranta prinderii si neuscarea varfurilor de radacina

succes :D
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Uta ... daca tot vrei de ce nu incerci cu seminte , din 20 sem tot iti ies vreo 10 pui si poate ai norocul si de unul rosu poate chiar mai bun decat soiul mama...nature will find a way
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Nu stiu in ce masura pomii astia fructiferi noi sau soiurile noi pe care le tot vedem prin oferte se preteaza la conditiile de la noi. Am avut si eu o perioada de experiente dar am trecut de ea. Cred ca fiecare zona are particularitatile si carcateristicile ei si cel mai bine este sa achizitionezi pomi de la o pepiniera autorizata aflata cat mai aproape unde sunt pomi si soiuri incercate si adaptate zonei. Sau daca te pricepi studiezi foarte bine toate caracteristicile zonei (sol, apa, aer ...) si toate necesitatile pomului. Altfel merita experimentat dar nu ai nici o garantie ca o sa le mearga.
 

dan_6393

Member
laural a spus:
Am si eu o intrebare ....:
1 -Vezi chiar pe aceasta pagina ca sunt titlurile a doua carti. Avand in vedere ca la ora asta nu poate fi vorba de plantat, cauta cartile si studiaza ( infiintarea plantatiilor, distanta intre randuri /pomi- ATENTIE la NUC)
2- Daca pamintul nu este inghetat, baga harletul in el si vezi cat de tare se lipeste de cazma. Cand s-a umplut de pamant umed, baga harletul in raul din apropiere. Daca se spala singur, solul poate sa fie OK. Daca in schimb trebuie sa il freci insistent cu mana, atunci s-ar putea sa ai parte de un sol "greu" (caracteristicile le gasesti pe net).
De retinut ca pomii , si in general plantele, au nevoie de soluri "usoare", cu drenaj bun.
De asemenea, trebuie avut in vedere ca solurile grele sunt foarte hranitoare, dar nu permit inradacinarea corespunzatoare si trebuie "ajutate". Solurile "usoare" in schimb, au nevoie de "stimulente' ( fertilizari).
In functie de constatari, in primavara poti incepe cu pruni, visini, - care se prind mai usor si nu au nevoi exagerate de apa-. In toamna poti planta ciresi, cais, mar - au nevoie de apa si pana in primavara au tot timpul sa se adapteze la noile conditii.
Avand in vedere ca terenul este oarecum descoperit, atentie la turmele de oi capre, vite, dar si la iepuri!
Spor la treaba !
 

laural

Well-Known Member
Multumesc foarte mult :hug: M-ai incurajat .....cei din jur ( mai mult familia ) mi-au spus ca nu sunt cu toate tiglele pe casa de vreau sa-mi fac gradina in camp :oops:
 

dan_6393

Member
Am uitat sa mentionez si "turmele ' de bipede!
Tu apuca-te de treaba ! Sa vezi cum apar "specialistii" pe langa tine!
Alege-l pe cel care iti va spune mai intai ca si-ar fi dorit si el o gradina dar n-are unde sa o faca ! Zic eu ca asta nu iti va culege toate rosiile si nici nu iti va vinde tzuica facuta din prunele tale ! Ba s-ar putea sa arunce cate o privire din proprie initiativa pe timpul cat nu esti prin zona!
Ceilalti -aia plini de importanta si de idei- nu e recomandabil sa fie luati in calcul. Dar atentie, nu ii trata "de sus" si cu "lasa ca stiu eu...".Poti avea surpriza sa iti "irige" pomii cu niste motorina! Asculta-i, dar doar atat!

P.S:- Eu am plantat la drum un mar ( s-a dovedit a fi Parmen auriu) si un corcodus rosu!
- Desi strada este slabutz circulata si nu i-am ingradit in vreun fel, oamenii s-au "ospatat" dar a ramas suficent si pentru noi. ( Depinde de oameni !)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
lol dar esti grabit tare , eu am un nectarin care e din seminte , e ca un praslea si daca nu crezi am si poze unde la varsta de 3 ani a facut primul fruct si la 4 a avut deja recolta ... asa ca nu cred ca depasim zona de comercial unde aia zic la fel

un al doilea aspect a fost calitatea fructului .... rezistenta la moniloza ...etc ....sa mai continui sau te plictisesti ca doar esti grabit si nu ai nepoti :giggle:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
prima e in prima fereastra de caldura dupa ianuarie si se face sulfatul de cupru cu un nuprid oil sau orice oil de iarna

uta , sa fie cum zici tu desi ma indoiesc de palantinitatile acelui fruct prea ..."inginerizat genetic" caci nu cred ca e "ca la mama acasa" :D
 
Sus