Pomi fructiferi - discutii generale

victoria

Active Member
roxanasoare a spus:
multumesc pentru raspunsuri. Pe viitor vreau sa fac put, dar un an sau doi am doar apa curenta de la teava. La clor ma gandeam si eu sa nu dauneze....
Poi sa colectezi apa mai intai in recipiente mari,fara capac, iar dupa 2 zile sa uzi cu ea :D
 

dan_6393

Member
Chiar ca am o problema :- este 1 Decembrie si vad ca toti pomii ( mar,par, visin,cais, prun), ba si liliacul, au INMUGURIT!
Ca sa nu mai vorbesc de ceapa si salata pentru primavara !
O sa mai avem fructe la anul?
Stie cineva o sulutie prin care sa incetinim sau sa oprim inmugurirea pomilor ?
Sa nu spuneti ca taiatul sau bagatul in frigider reprezinta solutii !
 

claude

Well-Known Member
Moderator
dan_6393 a spus:
Chiar ca am o problema :- este 1 Decembrie si vad ca toti pomii ( mar,par, visin,cais, prun), ba si liliacul, au INMUGURIT!
:eek: Cum adica au inmugurit? Adica li s-au umflat mugurii? Ca e normal sa aiba muguri, acestia se formeaza din toamna, dar daca s-au umflat sa porneasca in vegetatie e grav...
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Temperaturile, mai degraba primavaratice decat potrivite lunii decembrie, au facut ca pe crengile mai multor pomi sa creasca muguri. Primavara din termometre nu este insa de bun augur, spun specialistii. In cazul in care da gerul peste pomii fructiferi care stau sa infloreasca, recolta va fi pierduta.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Da. Din pacate capriciile vremii din ultimii ani (desi batranii spun ca si inainte "pe timpuri" au fost ani mai buni si ani mai rai) ne dau de furca in livada si gradina. Si iar din pacate nu stiu cat de multe putem noi face in "razboiul asta".
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Am si eu o problema :
Am doi meri (un Golden si un Starkrimson) in varsta cam de 20 ani. De cativa ani ma confrunt cu o alternanta de rodire/ fructificare, adica un an foarte productiv si urmatorul cu fructe foarte putine. (am incercat unele masuri : rarirea fructelor , taiere ...).
Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat bun. Care sunt cele mai bune solutii sa scapi de alternanta de rodire ?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Ti i-a curatat cineva care se pricepe? Ca si asta conteaza, taierile de rod...
 

dan_6393

Member
Intradevar, taierile facute "ca la gardul viu" sunt foarte paguboase ! Am eu o vecina care timp de 4 ani a insistat sa-i incredinteze treaba asta soferului ( a zis el ca se pricepe, i-a tuns si via). Rezultatul:patru ani fara pic de flori sau rod si abia anul asta, din 6 pomi de specii diferite, s-a ales cu 3 (trei ) caise si 1 (unu) mar.si alea unde nu a ajuns "specialistul" sa taie.
La 20 de ani trebuie sa te gandesti si la varianta inlocuirii totale a coroanei ( treptat, pe durata a 3-5 ani)
Nu lipsita de importanta este fertilizarea solului, mai ales ca pomii sunt batrani.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc ! Da - se pare ca principala masura pentru inlaturarea alternantei de rodire este taierea. Care trebuie adaptata la situatia particulara a respectivilor pomi (adica astia 2 trebuie taiati mai cu grija decat ceilalti pomi). Recunosc ca nu sunt un specialist dar pana acum mai cu cartea in fata mai intreband mai din inspiratie am reusit zic eu sa gospodaresc pomii din livada personala (cam 80 de bucati din toate soiurile, mare parte altoiti). Bine fac asta doar din pasiune si doar pentru familia mea. E clar ca mai am de citit si de invatat.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mie mi se pare foarte grea treaba asta cu taiatul pomilor...anul trecut am stat in carca omului care a venit si i-a curatat pe ai mei, dar n-am priceput foarte mult, ce am inteles cel mai bine a fost treaba cu ramurile concurente...in rest :oops:
Mi se pare complicat faptul ca fiecare in parte are reguli proprii, unii rodesc pe ramuri scurte de mai, altii pe ramuri lungi :eek:f:
 

dan_6393

Member
mirceaspc a spus:
... E clar ca mai am de citit si de invatat.
Ba nu e clar deloc ! Este NORMAL!
Si eu tot cu cartea in mana - de zice sotia ca n-am mai citit alta carte de 7 ani de cand am pomii- numai 8, dar de toate soiurile-.
Ce am reusit eu sa invat si sa aplic, la toti pomii- cu exceptia visinului- :
1- Taierile trebuie sa asigure iluminarea si aerisirea interiorului coroanei
2- Nu tai crengutele (lastarii) mai scurte de 35 - 40 cm decat daca incurca
3 - Periodic, dirijez cresterile anuale pe orizontala ( Tai deasupra ultimei crengute crescute in lateral)- Asta ca sa pastrez forma coroanei si sa nu ma trezesc cu "lumanari"( pomi crescuti precum plopul)
Si ar mai fi si normarea productiei- rarirea inflorescentelor si a fructelor.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Adevarat ! Pomicultura e stiinta, taierea pomilor fructiferi la fel. Ba zic eu e o arta, si cum romanul se naste artist, e greu sa existe o abordare unitara. Am si eu un set de reguli dupa care ma ghidez (in mare ceea ce a-ti spus; asi mai aduga eu taierea lastarilor lacomi si a ramurilor bolnave sau uscate si mare grija la ramurile cu muguri de rod) dar in practica nu e totul atat de simplu.
 

roxanasoare

Member
Si eu vreau sa ma documentez in iarna asta pentru ca la primavara sa tai singura pomii. De obicei venea cineva care taia pomii dupa ochi, mai mult ii tundea. Asa ca am cumparat carti si vreau sa ma ocup eu de asta.
Am un piersic care s-a inaltat aiurea si de 2 ani nu prea mai rodeste. Am citit ca la piersic taierea se face la ramurile care au rodit anterior. Dar eu nu inteleg ceva, trebuie sa tai toata creanga? El e destul de golas in general.
Si inca ceva: samburii de la acelasi piersic au dat rod la 3 pomisori prin gradina. Ce sa fac, sa ii las sau sa ii tai?
 

dan_6393

Member
roxanasoare a spus:
Si eu vreau sa ma documentez .... Ce sa fac, sa ii las sau sa ii tai?
NU TAI NIMIC !
Piersicul, nectarinul, suporta foarte bine si foarte productiv forma de conducecere a coroanei in "Y". Adica
1-lasi tulpinile crescute din samburi sa se inalte la 40- 50 cm deasupra solului.
2-Piersicul, nectarinul au cam aceeasi tendinta de crester,asa ca, de la 40-50 cm retezi axul central dar nu inainte de a te asigura ca imediat sub taietura ai 2-3 muguri ( lastari ) laterali)
3- Pomul nu trebuie lasat sa creasca in inaltime mai mult de 1,8 m
4- Atat piersicul, cat si nectarinul rodesc pe ramuri mijlocii, mai putin pe buchete de mai. Ramura mijlocie insemnand cresterea anuala de anul asta (15- 25cm- care nu trebuie taiata) si care va creste in primavara urmatoare cu inca 10-30 cm

Cu scuze, la ora asta atat pot spune!
Pe aceeasi tema, am vreo cateva link-uri-unele personale, altele de l;a specialisti, dar ora este prea inaintata si probabil voi reveni maine cu titllul cartii care m-a ajutat sa am fructe incepand de la anul 2 de la plantare.
Retineti insa un aspect :
Daca atunci cand te apropii de o planta(pom) (animal) , nu esti pregatit sufleteste
sa i te dedici total- chiar si pentru 15 minute- gazonul, pomul, ficusul, bichonul, pittbull-ul- vor suferi cumplit si evolutia lor va fi exact pe dos !
Ca sa intelegeti nivelul de detasare de celelalte probleme, ganditi-va la o imprejurare in care ati simtit ca vi s-a golit creierul!
Abia in asemenea momente va puteti ocupa de plantele voastre !Nu garantez ca voi raspunde, dar ma gasiti pe dan_6393@yahoo.com, iar la subiect " Natura< Gradini> sau orice subiect ce mi-ar putea atrage atentia. Puteti folosi si MP si orice cale de comunicare.
In domeniul asta nu sunt doctor, nu am nici macar vreo calificare, dar daca pot , va ajut!
Indiferent daca solutiile la problemele voastre poarta semnatura mea sau nu !
Si, de-acum, SARBATORI FERICITE !

P.S.!- Vedeti ca de la 15- 20 Februarie se seamana semintele pentru viitoarele rasaduri de ardei !
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Urmaresc cu interes discutiile de aici caci am un cais care pur si simplu "a invadat" o bucata de gradina insorita prin coroana pe care o desfasoara si umbreste mult inclusiv mica mea parcela de capsuni.
Asa ca daca aveti sfaturi legate de subiect...le asimilez. :D si le voi pune si in practica.
 

dan_6393

Member
Caisul fara lumina nu mai este cais !
O regula generala :- daca nu ai ruleta sa masori, trebuie sa ai in vedere faptul ca distanta dintre pomi trebuie sa fie suficient de mare incat umbra unui pom sa ajunga cel mult la baza tulpinii pomului vecin.
Caisul are tendinta naturala de a forma coroana rasfirata si creste continuu pana pe la 6- 7 ani, atingand inaltimea de 6-7 metri.
La caisul meu am facut taierile de asa natura incat, pritre crengile lui sa ma pot urca cu scara si, in acelasi timp, sa treaca lumina la visinul vecin si la trandafirii de pe langa ei.
In privinta capsunilor, am vazut in Italia un model de plantatie :- Un sistem de sustinere cam ca la bolta de vita de vie, avand la inaltimea de 1- 1,2 metri doua randuri de teava sau fier-beton in care se fixeaza "glastre'" ( ghivecele alea lungi si inguste pe care le atarnam noi pe balcon), sau poate fi construit un "jgheab" in care se pune pamant si se planteaza capsunii.
Aplicand solutia asta, iti poti muta capsunii oriunde doresti !
 

roxanasoare

Member
dan,
multumesc pentru raspuns. Deci piersicii care au dat din samburi vor rodi soiul din care provin?
Ma plimb zilnic prin curte si privesc toti pomii si imi inchipui cum o sa ii tai la primavara, si abia astept, insa sper sa nu fac greseli.
Cartea de care spuneai am cumparat-o si eu si e foarte buna, acum as vrea sa cumpar ceva numai despre taieri unde sa am si poze. Imi recomanzi ceva?
 
Sus