Pomi fructiferi - discutii generale

attila

Member
sicamin
Sunt tare faine dar o intrebare
Am si eu un smochine mare cam 2 metri dar inca nimic ,cum se poate ???
 

sicamin

Member
Attila,Si eu anul trecut nu am avut fructe pe un smochin si persoana de la care am primit butasii de smochin a spus ca i- am udat cu furtunul cu presiune si nu trebuia in perioada in care incepe sa frutifice.Acum ii ud mai mult la radacina. Eu am trei si toti au fructe care incep sa se coaca ,dar si mici care abia se formeaza. Mult succes !
 

Gabriela

Member
am pus si eu in ghiveciul altei plante un sambure de piersica(nectarina-nu mai stiu ce era) mai mult in joaca.spre marea mea surpriza chiar a si iesit ceva.problema e ca are o consistenta destul de firava(parca e o iarba putin mai zdravana).masoara acum cam 50 cm daca il intind dar de crescut a crescut foarte imbarligat(parca e permanent spiralat-carliontat :) ).
ce sa ii fac?sa-l iau de acolo(parca e prea intuneric pt el) sau e prea devreme sa-l mut in alt ghiveci(a aparut cam de 3 saptamani)?
 

sicamin

Member
Claudia ,pomii i-am cumparat de la Metro, dar acum au deja patru ani . Perii sint la primul an cand rodesc. Merii au facut si anul trecut fructe.
 

Gabriela

Member
l-am mutat in alt ghiveci si l-am scos pe geam.chiar sunt curioasa daca se alege ceva de el.va tin la curent.
 

pupu

Member
Asa Simona sunt foarte buni la gust.

As vrea sa va cer ajutorul: toamna asta vreau sa mai plantez pomi fructiferi si as frea niste adrese de mail/web de la pepiniere...
 

sicamin

Member
Alina_np ,perii i-am cumparat de la Metro si nu mai stiu exact ce soi scria pe eticheta, dar intradevar perele sant moi,dulci si zemoase ,si se coc in august. Este primul an cand a facut fructe desi are 3 ani de cand i-am plantat.
 

pupu

Member
Am inceput sa ma documentez ce/cum despre pomii fructiferi. Soiurile alese de mine pt a le planta in toamna aceasta sunt: cires, cais, prun, mar, par, migdal.

Sper ca nu se supara nimeni daca copy/paste "insemnarile" mele, poate acestea vor ajuta si pe altii sa-si aleaga pomii cei mai buni.
Eu de ex. am inteles destul de tarziu ca pom de vigoare mare= pom inalt (initial mie viguros imi suna ca ceva bun/trainic/sanatos), acum am inceput sa ma uit dupa pomi de vigoare mijlocie, pt ca nu vreau un cires de 6 m la mine in curte.

CIRES
van Recoltare: mijl. lunii iunie
Fruct:
-mărime: mare,5-7g
-culoare: bordo închis
-pulpă: roşu închis, pietros, neaderent
* soi foarte productiv
Preţ: 16.00 RON
Origine: canadiană, răspândit în 1944.
Pomul: vigoare ridicată, coroană largă, fructificare precoce, productivitate ridicată şi constantă, autoincompatibil, polenizatori controlaţi “Giorgia”, “Bigarreau Burlat” şi “Lapins”.
Fructul: mediu (8-8,5 g), cordiform, de culoare roşu închis; pulpa de culoare roşu-orange, consistentă, de sucozitate medie cu bune caracteristici gustative.
Epoca de maturare: a II-a decadă a lunii iunie.
Aprecieri generale: soi cu o largă răspândire datorită precocităţii intrării în producţie şi calităţii fructelor; susceptibil la crăpături dar cu o bună consistenţă a pulpei la maturare şi rezistenţă la manipulări.

Germersdorf Recoltare: mijl. lunii iunie
Fruct:
-mărime: mare,7-9g
-culoare: roşu bordo
-pulpă: roşu deschis, pietros, neaderent
Preţ: 16.00 RON
stoc epuizat

Amar de Maxut Soi originar din Romania.
- Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, cu fructificare predominanta pe buchete de mai si inflorire timpurie.
- Fructul este mediu spre mare (4,5 g), cordiform, de culoare neagra, cu pulpa intens colorata, sucul rosu inchis, fermitate medie, cu gust intens amar. Maturitatea de recoltare: tarzie, prima jumatate a lunii iulie.

Rubin Soi originar din Romania
- Pomul semiviguros, cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai si ramuri mijlocii, cu o rezistenta buna la boli, daunatori si la alti factori de stres.
- Fructul este mare (7,5 g), sferic-cordiform, bombat pe partea dorsala, cu varf rotunjit, terminat cu mucron scurt ascutit, de culoare rosu-rubiniu, cu samburele mijlociu, neaderent la pulpa. Intra pe rod in anul V de la plantare, dar este foarte product
Maturitatea de recoltare: sfarsitul lunii iunie.
Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata si industrializarii.
Obtinut de Ivan Ion de la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Bistrita prin hibridarea soiului Hedelfinger cu soiul Germersdorfer. Omologat in anul 1980.
Pomul – de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa avand ramuri de schelet solide, bine garnisite cu buchete mari. Intra pe rod in anul 5 de la plantare.
Fructul – mare spre foarte mare, ajunge la 7,5 g, fata de 7 g cat are Germersdorfer, cordiform. Pielita de culoare rosie-rubinie inchis, lucioasa, cu striatiuni mai deschise, rezistenta la crapare.
Pulpa de aceeasi culoare, pietroasa, suculenta, cu gust dulce, fin acidulat, echilibrat, contine 9,6-10,7% zahar si 0,52-0,77% aciditate. Este autosteril, cei mai buni polenizatori fiind soiurile Germersdorfer, Uriase de Bistrita si Hedelfinger.


Uriase de Bistrita
Fructele sunt mari si foarte mari, ovosferice, de culoare aproape neagra la maturare.
Pulpa este rosie, pietroasa, aderenta la sambure. Rezistenta la transport este foarte buna.
Se matureaza la inceputul lunii iulie.

Pietroase Napoleon
Este un soi de cires cultivat mult la noi in tara.
Fructele sunt mari, cordi-form-alungite, de culoare galbuie-albicioasa, rumenite pe partea insorita.
Pulpa este pietroasa, neaderenta la sambure. Fiind de culoare deschisa fructele se pateaza in timpul transportului. Maturitatea de recoltare: in a doua jumatate a lunii iunie.


LAPINS (de la Viragios)
Origine: canadiană, obţinut de K. O. Lapins prin încrucişarea “Van” x “Stella”.
Pomul: de vigoare mediu-ridicată, coroană înălţată, autocompatibil.
Fructul: de dimensiune medie (8,5-9,5 g), cordiform, roşu închis la maturare, lucios; pulpă roz, zemoasă, consistenţă moderată, cu bune caracteristici gustative.
Epoca de maturare: I decadă a lunii iulie. Aprecieri generale: soi de mare interes datorită productivităţii abundente şi constante, uneori cu tendinţa de a produce în ciorchine. Fructele sunt mai puţin susceptibile la crăpăturile datorate ploii, rezistente la manipulări.


Daca voi aveti deja soiurile descrise sau din cunostintele voastre stiti ca alte soiuri s-ar preta (nu stiu, ma refer de ex. la prbl de polenizare, cu care inca ma mai lupt) pt o mini livada pe 800 mp, va rog sa-mi mai dati sfaturi.

Orice sfaturi/pareri sunt bine venite.

Urmeaza cais..
 

alina_np

New Member
multumesc, sicamin. pere pergamute iti spune ceva? mi se pare ca este soiul cel mai raspandit la noi, dar nu stiu daca acestea sunt.
 
Sus