Pomi fructiferi - discutii generale

pupu

Member
Sunt unele soiuri (de ex caisul Sulmona la Rosafruct), care le-as vrea, dar stocul este epuizat, daca stiti alte surse va rog frumos sa-mi spuneti si mie....


CAIS
Sulmona
Recoltare: sf. lunii iulie
Fruct:
-mărime: mare,60-80g
-culoare: portocalie/roşie
-pulpă: galbenă
Preţ: 16.00 RON
stoc epuizat

Pomul de vigoare mica, cu coroana invers conica si ramurile de schelet bine garnisite cu formatii fructifere scurte. Este autofertil, rezistent la boli, foarte productiv.
Fructul este mijlociu spre mare, de 70 grame, de forma ovoida spre sferica, usor turtita pe linia de sudura. Pielita este galbena – portocalie, acoperita cu rosu pe 2/3 din suprafata.
Pulpa este portocalie, cu textura ferma, potrivit de suculenta si gust foarte placut. Samburele reprezinta 6.2 % din greutatea fructului si are miezul dulce.
Epoca de coacere la 10 – 12 zile dupa soiul Cea mai buna de Ungaria, facand parte din grupa soiurilor tarzii.


Umberto
Recoltare: sf. lunii iulie
Fruct:
-mărime: mare,50-70g
-culoare: galben-aurie/roşu carmin
-pulpă: galbenă
Preţ: 16.00 RON

Pomul este de vigoare mijlocie si destul de longeviv.
Nu este pretentuios fata de sol. Se caracterizeaza printr-o mare rezistenta la ger a mugurilor floriferi. Infloreste tarziu, iar fenofaza respectiva dureaza 5-6 zile.
Intra pe rod la varsta de 4-5 ani de la plantare si produce abundent, in medie 80-100 Kg/pom.
Maturitatea – la inceputul luniii august.

BELLA D'IMOLA (de la VIRAGRIOS)
Origine: italiană.
Pomul: de vigoare mediu-ridicată, coroană înălţată, productivitate ridicată şi constantă; fructifică pe buchete de mai şi ramuri de un an. Autofertilitate totală.
Fructul: simetric, mediu spre mare, eliptic, de culoare orange deschis cu supraculoare roşiatică; pulpă orange, mediu consistentă, neaderentă, cu bune calităţi gustative, aromă şi sucozitate medii.
Epoca de maturare: a III-a decadă a lunii iunie.
Aprecieri generale: soi tradiţional, rustic, cu o productivitate abundentă şi constantă. Fructele au bune caracteristici organoleptice şi mărime ridicată dacă sunt rărite adecvat; potrivite şi pentru transformarea industrială. În ani mai puţin favorabili, cu precipitaţii abundente, pot prezenta crăpături la vârf cu urmări de monilioză a fructelor (Monilia spp.).


PISANA (de la VIRAGRIOS)
Origine: italiană, soi obţinut la Universitatea din Pisa. Pomul: de vigoare mediu-ridicată, cu coroană intermediară, productivitate mediu-ridicată şi constantă. Fructul: mare, oval, galben intens cu supraculoare roşie pe 50% din suprafaţă; pulpa orange cu o consistenţă ridicată, neaderentă, optime calităţi gustative, aromă şi sucozitate ridicate.
Epoca de maturare: I decadă a lunii iulie. Aprecieri generale: soi interesant pentru epoca mediu-târzie de maturare, calităţile şi frumuseţea fructelor. Fructificarea e lentă şi de aceea trebuie favorizată de o tăiere corespunzătoare.

Wenatchee

Polinator: nu are nevoie
Expunere: plin soare
Tip: cais semi-pitic
Perioada de inflorire: inceputul lunii aprilie
Caracteristici: gust dulce
Perioada de la plantare pana cand fructifica: 3-5 ani
Inaltime la maturitate: 3,6 - 4 metri
Perioada de recoltare: inceputul lunii iulie
Antrenare pe spalier: nu
Sol: toate tipurile

Descriere:
Caisii Wenatachee fac fructe mari; mai poarta numele de Moorpark. Fructul si coaja sunt de culoare galben - deschisa. Pomul face fructe multe, ani la randul. Caisele sunt bune pentru The fruit and skin is a light yellow. The Wenatchee is known for being a good annual producer. The fruit is flavorful and is widely used for drying and home canning. It is a self-pollinating tree.
The Wenatachee blooms very early so it is sometimes difficult in late frost areas. It produces best in well drained and moderately fertile soil. Thin fruit early in season for size/quality.

TRAIAN (sin. R 8.p 71-73.10.74)

Originea – obtinut prin incrucisarea soiurilor Viceroy x NJA2 si omologat in anul 1993.
Pomul – de vigoare mica, bine garnisit, cu formatiuni de rod scurte.
Fructul – forma oblonga, pielita de culoare portocalie cu rosu carmin pe partea insorita, pulpa portocalie, suculenta, neaderenta la sambure, aromata.
Samburele – mic, miez amar.
Epoca de coacere – 13-20 iunie.
 

pupu

Member
PRUN

President Recoltare: mijl. lunii sept.
Fruct:
-mărime: mare, 50-70g
-culoare: violet închis, acoperit cu pruină
-pulpă: galben-verzuie, neaderentă
* pentru consum proaspăt
Preţ: 16.00 RON buc.
Are si Viragrios
Origine: engleză, de genealogie necunoscută, răspândit în 1901.
Pomul: prezintă vigoare ridicată, coroană înălţată; productivitate ridicată şi constantă, autoincompatibil. Fructul: mare, elipsoidal, de culoare violet închis roşiatic, acoperit cu pruină; pulpă galbenă, puţin dulce, nearomată, plăcută, tare, neaderentă.
Epoca de maturare: a II-a decadă a lunii septembrie.
Aprecieri generale: pomul este fertil predispus la căderea fructelor după legare ceea ce uşurează rărirea; fructele sunt foarte rezistente la manipulări, conservare şi transport.

Renclod Althan Recoltare: sf. lunii august
Fruct:
-mărime: mare,50-60g
-culoare: roz violacee
-pulpă: galben-aurie,neaderentă
Preţ: 16.00 RON
Soi de origine cehoslovaca, obtinut intre anii 1850-1860 in Boemia (pe mosia grofului Althan) de catre horticultorul ceh Prochaska dintr-un simbure de Renclod verde.
Pomul in pepiniera creste viguros, in livada creste repede, insa nu atinge dimesiunile maxime specifice prunului. Traieste relativ putin (25 ani). Intra pe rod la 4-5 ani de la plantare. Produce regulat si abundent.
Fructele sunt de calitate foarte buna, au un gust excelent datorita armoniei dintre zahar si aciditate. Sunt slab rezistente la transport si de aceea se recomanda recoltarea lor cu 2-3 zile mai devreme.
Marimea fructelor este mare (45-58 g). Pulpa galben-aurie, consistenta si totodata fina, suculenta, foarte dulce, aromata si cu aciditate placuta.
Maturitatea - a doua jumatate a lunii august.


Record Soi originar din Romania.
- Pomul de vigoare mare, coroana fusiforma, fructifica predominant pe buchete de mai. Infloreste semitarziu, este autosteril, precoce, mediu productiv, rezistent la ger si boli, sensibil la Plum-pox.
- Fructul este foarte mare (64-78 g), de tip - renclod, sferic, colorat in vanat inchis, cu multa pruina fina, albastruie. Pulpa este galben-verzuie, consistenta, suculenta, cu gust placut, neaderenta la sambure. Prezinta uniformitate in maturare.
Perioada de maturare: prima decada a lunii septembrie.

Centenar Soi originar din Romania.
- Pomul este de vigoare mijlocie sau submijlocie, coroana globuloasa cu ramuri fructifere de tip spur, este autosteril. Practic este cel mai productiv soi din Romania (32 t/ha), rezistent la ger, seceta si boli; tolerant la Plum-pox.
- Fructul este mare (52 g), invers ovoid, albastru ultramarin, acoperit cu pruina multa, cenusie. Pulpa este alb-verzuie, potrivit de consistenta, suculenta, cu gust placut, neaderenta.
Perioada de maturare: prima jumatate a lunii august, la 120 zile de la inflorire
 

Cosstel

Member
Buna seara !
De ceva timp va tot dau ocol si abia acum m-am hotarit sa dau si eu cu subsemnatul :D
Sint intr-o oarecare masura obsedat de a avea o livada si din primavara lui 2005, dupa ce am achzitionat un teren de 5000 mp in sudul Bucurestiului am pornit campania de plantari. Cu ajutorul unui cunoscut din zona am plantat 50 de caisi si 5 nectarini. In final am ramas cu 35 de caisi si doi nectarini, cauza, localnici binevoitori :( Nu ma intrebati ce soiuri ca nu stiu fiindca in aceasta etapa doar am cotizat. In 2006 tot prin aceeasi cunostinta am cumparat vrea 87 de pomi, meri , pruni, peri si ciresi, In final am ramas doar cu 50 de pomi dar printre ei nu mai figura nici un cires. Cauza aceasi cu cea de mai sus. In 2007 am luat oarecum problema in mina si am planta 14 ciresi, cumparati de la RomStal 6 Germadofi, 4 Stela, 2 boambe de Cotnari si 2 Katalini (scriere aproximativa). Costurile au fost mult mai mici si culmea nu au mai disparut la numaratoare. Zilele acesta am mai cumparat 3 peri Wiliams si Napoca si urmeaza sa-i plantez cind pamintul va fi mai uscat

primavara http://adrisoft.xhost.ro/Im009899.jpg
vara http://adrisoft.xhost.ro/Im009949.jpg aici se vad ciresii
iar pentru cine este un pic mai curios sa acceseze http://adrisoft.xhost.ro/page_03.html desi subiectul este casa si nu livada
Voi incerca sa revin si poate voi fi mai coerent in exprimare pe viitor.
 

Cosstel

Member
Buna seara !
Astazi am finalizat de plantat inca 7 pomi. Pe linga cei trei peri luati saptamina trecuta li s-a mai adaugat inca un par Contesa de Paris, doi gutui Bereczki si un visin. Pamintul a fost umed si s-a lucrat greu :( dar pina la urma am terminat treaba. Cu toate tendintele expansioniste al sotiei voi pune punct plantarilor de toamna si voi pregati terenul pentru plantarea a 200 butasi de vita de vie. Jumatate din vite vor fi soiuri de masa iar cealalta soiuri de vin. Vinul nu intra in preferintele mele dar mustul da, de aici si "tolerarea" acestor soiuri.
Acum o intrebare, aveti ideie de vreo statiune viticola unde pot gasi asa ceva si la niste preturi rezonabile ? fiindca ce gasesc acum in comert sint la 10 lei butasul si cel mult doua sortimente. Iar pretul mi se pare destul de mare pentru cit imi propun eu sa plantez. Am initiat niste discutii cu cineva care are rude in R.Moldova dar rezultatul este deocamdata incert.
 

Cosstel

Member
einsteinitza a spus:
Vezi la Rosafruct sau la Statiunea Pomicola Baneasa.
Multumesc :D
Rosafruct pare o optiune serioasa. 12 lei online si 6 lei fara TVA la statiune. Peste ceva zile voi incerca sa iau contact cu cineva de pe acolo.
La Baneasa a fost astazi sotia si a plecat dezamagita. I-a atras atentia un mar la 40 lei destul de mare, deja cu curoana si un tei la 120 de lei. Teiul ne-ar fi interesat dar momentan nu ii gasim locul :)
 
A

Anonymous

Guest
Nu amana cu Rosafruct.Deja multi au facut comenzi,la 1 noiembrie incepe livrarile.S-ar putea sa nu mai aiba ce vrei.
 

blueheart_d

Member
bunica mea are in curte un soi de cirese tare bun. nu stiu ce e, asa ca as vrea sa altoiesc la mine un pom sa faca astfel de cirese. stie cineva cum se face altoirea si cand? cand sa iau creanga din ciresul dorit? multumesc
 

mihai_c

Member
Acum e cam tarziu sa altoiesti, asteapta primavara.

Cea mai utilizata metoda este altoirea in mugure dormind, pentru aceasta crengutele altoi e de preferat sa le si altoiesti in aceiasi zi sau daca nu se poate atunci le poti pastra 2-3 zile la racoare si cu baza in apa.

E mult de scris despre cum se face altoire... daca vrei iti trimit un articol sau cauta pe net...
 

adi o

Member
pomi

...!!trebuie doar sa-ti placa ...si mie-mi place foarte mult.de aia iese cum trebuie.de-abia astept sa se 'inmoaie' vremea sa le fac taierile si stropirile de iarna.dupa cum arata formatiunile de rod,anul acesta (daca ne fereste Domnul de ingheturile tarzii) o sa avem satisfactii mari!! :)
 

adi o

Member
pomi

pai le fac taierile ca la carte , dupa cum m-a invatat d-nul Stefan Wagner :wink: (am avut onoarea sa-l cunosc si sa vina in gradina mea),pe urma in fiecare iarna fertilizare cu ingrasaminte organice(gaint de la porumbei, care se dovedeste a fi grozav),tratamentele le fac la avertizare si cind stropesc mai adaug in solutie citeodata si ingrasamint foliar si inca un lucru care are un efect este extraordinar:MULCIREA .cind tund gazonul nu arunc iarba ci,o pun in jurul pomului.
si sa nu uit ,le dau foarte multa dragoste.cam asta ar fi 'secretul'meu
 

ghia_don

Active Member
Felicitari Adi, ai niste pomi sanatosi si bine ingrijiti, se vede ca pui suflet in ceea ce faci :D ..
 

isabella

Active Member
In toamna am plantat si eu trei pomisori , un cais si doi ciresi . Sper sa se fi prins . Am mai plantat si un mar , primavara asta face un an la noi :D Daca au supravietuit voi reveni cu poze :D
 
A

Anonymous

Guest
adi o,
te rog explica mai in extenso povestea cu gainatzul de porumbel,iar daca nu ai obosit detaileaza o tzira si chestia cu freza gazonului.
Astept cu nerabdare raspunsurile tale.Multumesc.
 
Sus