Plumeria (Frangipani)

albela

Active Member
Si la mine la cea mai dezvoltata s-a ingalbenit frunza bazala cand le-am bagat in casa, dar de atunci nu au mai fost probleme si la toate dau frunze noi. Ce facem cu ele la iarna. Ale mele au un an si doua au chiar mai mult. Le bagam la racoare sau le tinem tot in vegetatie?
 

Dea

Active Member
eu le tin in vegetatie, oricum, nu au decat 6 luni :D

albela, tu ai avut vreodata musculite din alea negre la plante? ca pe mine asta ma cam macina acum ... :|
 

gomez99

Well-Known Member
capacane cu lipici in jur, indiferent de planta, toata iarna. ajuta si la musculita alba si zicese si la paianjeni

cita vreme le dau frunze verzi in virv=f e bine. problemele incep cind se inmoaie tulpina sau se usuca virful.
 

marean

Active Member
Dap,si campacanele cu lipici sa fie portocalii sau o nuanta inchisa de crem , musculitele sunt atrase de culoarile astea .
Albela,la exemplarele de peste un an specialistii sfatuiesc un semi reapos , anume lumina maxima , dar temperaturi de minim 15 grade si udare foarte rara,daca nu deloc .
La cele care anu au peste un an se mentine temperatura ridicata,lumina si udare normal.
 

marean

Active Member
Cu placere,Albela,si eu am una de un anisor si putin pe care trebuie sa o pun la conditii mai vitrege anul acesta , dar nu cred sa ii gasesc un loc racoros,cum se recomanda :( .
 

irinabv

Active Member
Moderator
Dar acolo unde traiesc plumeriile si adeniumii astia nu e cald tot timpul? Noi de ce sa-i tinem in hibernare? Intreb si eu ca o nestiutoare :oops:
 

v.cristina

Active Member
probabil datorita faptului ca nu putem imita perfect habitatul natural si diferentele de temperatura din timpul iernii o pot ucide...zic si eu :) :) :) :)

eu nu o bag la hibernare si tot pierde o multitudine de frunze si abia cu chiu cu vai o scot din iarna ...tare pretentioasa mai este :(
 

irinabv

Active Member
Moderator
Nici plumeriile mele nu o duc prea stralucit. Frunzele parca nu prea au vitalitate. Dar la iarna le voi tine la caldurica, pe calorifer.
 

ionascus

Active Member
ok

Hop si eu :wink: ...plumeria mea cea mare...din lupta cu paianjenii rosii a chelit de tot...nu mai are frunze...este un batz chel...dar simpatic..isi revine ea....este in tratament
Plumeriile ,la mine au iesit la cateva zile bune distanta...
Acum ma pregatesc sa mai pun o tura...m-am indragostit de plumerii si adeniumi
 

gomez99

Well-Known Member
in teorie se zice ca sub 15C nu bine. la 10C e rau. le-am bagat si eu in casa peste noapte, da ziua stau inca fara la soare.

plumeriile provin din zona tahiti-hawai, unde e cald umed si sarat. cele de cultura comercializate in europa provin in mare majoritate din tailanda-taiwan-malaesia. americanii spun toti ca in colectiile lor din zonele centrale plumeriile intra in repaos iarna si isi pierd frunzele. da tot la 16C stau peste iarna.
 

mymo

Active Member
No in cazul asta ,tre sa bag si eu trupa pitica la adapost :(
Gomez,daca sunt de nici un an,tot la 16 grade trebuie tinute?
 

albela

Active Member
Eu anul trecut fiind tinerele le-am tinut in camera la caldurica si la soare si le-am udat si pulverizat bine.
 

gomez99

Well-Known Member
pina acum eu nu am lasat nici o planta sub 2 ani sa intre in repaos peste iarna. pe cei mari i-am lasat. le cad frunzele, m-am cam speriat putin, da in primavara si-au revenit toti.
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a225159/00000006
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a225159/00000005

da pe cei mici lumea buna recomanda sa nu ii lasi sa doarma. asa ca la 20-22C ar fi util. lumina multa si apa mai putina. pufuitu e mai bun ca udatul.

n-am incercat cu neon, da ar trebui sa mearga.

poza e cu adenium, ca pe cele cu plumerii le-am pus asa de bine ca nu le mai gasesc :(
 
Sus