Pledoarie pentru Terra

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Sunt deosebit de interesante, dar pentru necunoscatori in ale limbii engleze, asa cum sunt eu, as putea gasi pe undeva si traducerea :? :? :?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Pentru ca titlul topicului este extrem de sugestiv nu am sa deschid unul nou ci am sa scriu in continuarea acestuia ca miercuri 22 aprilie intreaga planeta sarbatoreste Ziua Pamantului.

"Aparuta in 1970, Ziua Pamantului simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua si deja mai populara Ora a Pamantului, Ziua Pamantului (Earth Day in engleza) se sarbatoreste in fiecare an pe 22 aprilie si nu presupune o actiune simbolica precum stinsul luminii.
Cu toate acestea, Ziua Pamantului a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului. Ea a dat nastere unei organizatii (Earth Day Organization) cu filiale in peste 170 de tari si rezultate notabile in constientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii, etc ."


www.ziuapamantului.com
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
10 MOTIVE PENTRU A PROTEJA PADUREA

1. Padurea furnizeaza cea mai mare cantitate de oxigen; astfel aproximativ 2/3 din oxigenul consumat de oameni, animale, microorganisme, industrie, agricultura, este preluat din atmosfera, prin aprovizionarea acesteia de catre arbori şi arbuşti (vegetaţie).

2. Absoarbe o importanta cantitate de CO2 (gaz cu efect de sera), contribuind la reducerea poluarii şi având o influenţa benefica asupra mediului.

3. Fixeaza solul, impiedicând alunecarile de teren şi eroziunile provocate de ploaie sau vânt.

4. Filtreaza apa provenita din precipitaţii, prin scurgerea acesteia printre straturile de muşchi şi frunze moarte, asigurând o apa limpede şi curata.

5. Reduce mult din marimea viiturilor, în cazul ploilor torenţiale, prin reţinerea unei mari cantitaţi de apa în coronament şi litiera şi cedarea acesteia treptat.

6. Reprezinta un sistem ecologic complex care adaposteşte numeroase specii de plante şi animale, multe dintre ele fiind ameninţate cu dispariţia, datorita adaptarii la condiţiile specifice de aici.

7. Este o sursa înca puţin exploatata de medicamente şi remedii naturale.

8. Are un mare impact estetic, peisajele în care apar paduri fiind de preferat terenurilor ocupate de culturi agricole sau alte amenajari antropice.

9. Este un loc apreciat de recreere si cu efecte terapeutice recunoscute.

10. Are o mare importanţa educativ - ştiinţifica, atât pentru noi cât şi pentru generaţiile urmatoare.

Sursa:
www.universulpadurii.ro
 
A

Anonymous

Guest
imi place topicul asta si spre rushinea mea abia acu il vad
 

eldanyro

Member
mei Ruxy oamenii in general ca sa se dezvolte polueaza , acum ca a cazut napasta pe bietul co 2 asta e .pentru viata in general omul e o adevaqrata napasta la toate nivelurile pica animalele specii dupa specii dar nici plantele nu se lasa mai prejos terminam oceanele marile si uscatul mai rapid decit multe evenimente catastrofale din viata pamintului poti face un topic despre plantele si animalele in curs de disparitie si daca mai sunt fotografii cu ele sa le vedem si noi
eu de exemplu am vazut in vara asta dropie cu 2 pui
si citisem doar in carti despre aceasta pasare daramite sa o vad in realitate oricum mergea pe varza calita cam asta e cu salvarea planetei de emisile de co 2
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Cu un motto extrem de sugestiv "Pamantul sufera, stinge lumina!" Ora Pamantului revine si in 2010. Pe 27 martie, de la 20.30 pana la 21.30 luminile se sting din nou.

 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pe mine ma doare sufletul sa vorbesc despre acest subiect... :( Pentru ca mi se pare oarecum fara speranta...si fac pana la urma parte si eu din problema...incerc sa poluez cat mai putin...dar facem asta chiar in acest moment, nu?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Maine intre 20.30 si 21.30 stingeti luminile, Ora Pamantului se tine din nou!
Oraganizata pentru prima data in 2007 in Austraia unde au participat 2.2 milioane de oameni, Ora Pamantului este o initiativa ce apartine WWF, World Wild Fund for Nature, oragnizatie non guvernamentala ce se ocupa de probleme de mediu.
De la an la an aduna tot mai multi sustinatori din intreaga lume, in 2010 un numar de 128 tari au anuntat ca sustin evenimentul.

 

Blitz

Active Member
Super, Ruxxi, eu am "sarbatorit" ziua Pamantului fara sa vreau- dupa o super-curatenie prin casa m-am intins doar un pic pe la 7 seara si... m-am trezit dimineata tot pe la 7 (ora "noua", adica de vara), asa ca am facut o "economie" de tot soiul de combustibili :wink: )

Sper ca este ok pentru voi in noua casa de peste ocean! Asteptam vesti :D
 

LadyBug

Well-Known Member
Probabil foarte putina lume cunoaste faptul ca, pentru Terra (ma refer in special la plante) CO2 nu este deloc daunator, dimpotriva, e tare benefic, deci nu plagem acum de mila Terrei, ci de mila noastra, a oamenilor in special :)
Nu spun ca noi facem bine ce facem, oamenii omoara toate animalele incet-incet dar nu neaparat prin eliberarea de CO2, ci si fizic sau prin alte feluri de noxe eliberate, prin distrugerea habitatului lor pentru a-si face case ori terenuri agricole etc...
Iata si un link legat de subiect: http://co2scam.org/
 
Sus