Planul gradinii mele - Ema

claudel

Member
Superba intradevar gradina Elenei.
Si eu sunt la inceputuri in amanajarea gradinii(inceputuri cred ca e prea mult spun de fapt)si am o foarte mare problema.
Cu imaginatia stau extraordinar de bine,de documentat incerc sa ma documentez dar cand sa transpun in practica ma blochez. :eek: Nu stiu daca resusesc sa ma fac inteleasa..
Mi-as dori foarte mult o gradina englezeasca, cu accente rustice.Dupa ce am vizionat multe tipuri de gradini , raman la ideea ca acest tip de gradina m-ar reprezenta pe mine cel mai bine...un fel de dezordine-ordonata...care sa fie o mare de culori si forme aparent asezate la intamplare dar de fapt bine gandite.Cam asta sunt si eu ca om. :D
Nu stiu de unde si cu ce sa incep.....ce plante sa imi cumpar, unde sa le amplasez, sunt confunza.Am incercat sa fac cate ceva si anul acesta dar nu mi-ai iesit deloc ce as fi vrut...uff ca tare greu mai e!
 

claudel

Member
Ai dreptate.. :D stiu si eu..da ce sa fac cu rabdarea?
Am cititi pe undeva ca exista o asa numita "capcana a incepatorului"vizioneaza multe, le vrea pe toate,condimenteaza cu nerabdare din plin si la final iese o mare varza(nic macar ornamentala :D )....
Eu am calcat deja cu piciorul in capcana... :)
 

Ema

Member
Claudel , nu sunt experta , dar mie mi s-a parut firesc si usor sa incep prin asezarea in plan a plantelor mari , care dau structura unei gradini. Copaci foiosi , constructii precum pergole sau foisoare , iaz daca e cazul. Dupa ce ai asezat toate astea in plan , continui sa umpli cu arbusti , perene , etc.

Tocmai ti-am vazut albumul si am gasit raspunsul la anumite intrebari. Superba privelistea in imprejurimi , se potriveste perfect cu ideea de English cottage garden. Livada existenta completeaza de minune planurile tale.

Va trebui acum sa te axezi pe arbusti si perene , foarte foarte multe perene. Terasa din spate ar putea fi infrumusetata cu o pergola acoperita de trandafiri , clematite , caprifoi. Undeva intre livada si restul gradinii vad un foisor din lemn , vopsit in alb . Gardurile ar putea fi mascate de masive verzi din trandafiri englezesti la poalele carora cresc lavanda , menta pisicii ( nepeta) , salvie , maci. Planteaza tufe de liliac de vara ( budleja) , atrage fluturii si da bine in gradinile englezesti. Liliacul ( syringa vulgaris) , viburnum , deutzia , iasomia , toate isi pot gasi locul in gradina ta. Combina florile perene cu ceva ierburi decorative care pot rupe ritmul sau pune in valoare alte tufe. Carex , molinia , penisetum - toate se pot integra bine in peisaj si pot strajui gratios alei intortocheate si ascunse.

Lista de perene ce pot popula gradina ta din vis este imensa , sunt mii de plante care s-ar potrivi. Uite aici un site bun pentru inspiratie : http://www.perennials.com/ . Le vei gasi de cumparat si la noi , eutopia are o selectie impresionanta la capitolul perene.

Am vazut ca te temeai mai devreme sa nu cazi in extreme...ei bine nu prea ai cum sa cazi in extreme cu o gradina english cottage , cheia aici este diversitatea. Nu-si au locul coniferele , gazonul tip teren de golf , aleile drepte sau din materiale care nu sunt naturale. De fapt eu nici nu prea as vedea gazon deloc in jurul casei , tot spatiul l-as umple cu tufe si arbusti si as lasa doar alei serpuite , eventual facute din pietris pentru un look cat mai natural , nedichisit. Bulbii de primavara ii pui in plan abia la sfarsit , in locurile unde stii ca vor fi vizibili si de maxim efect.

Sincer sa-ti spun , trebuie sa te astepti la costuri destul de ridicate , perenele costa destul de mult si va trabui sa plantezi in masa , nu doar cate 1-2 bucati. O alternativa ar fi sa semeni seminte de perene si sa le replantezi la locul final dupa ce apar plantutele , dar si asta cere multa rabdare. Iti recomand o carticica pe care am gasit-o la Brico , se numeste "Gradini ingenioase , 60 de planuri usor de realizat". Are multe planuri pentru ceea ce vrei tu si este excelenta pentru cineva care acum incepe marea batalie cu gradina.

Succes cu amenajarea , esti foarte norocoasa cu tot spatiul ala ! :D
 

claudel

Member
Multumesc mult pentru raspuns.Imi este de foarte mare ajutor.
O singura problema ar mai fi.Foisorul acela..de fapt nu e foisor.E o...sa-i zic "constructie" facuta de sotul meu pentru a adaposti tot felul de lemne , scanduri si alte cele ramase in urma santierului. :D Le vom folosi o parte pentru gardul de scanduri pe care urmeaza sa il construim(undeva in viitor)pentru teresa din spate(pe care mi-o inchipuiam exact asa cum ai descris-o tu :D ), o parte vor merge pe foc pur si simplu.
Am incercat sa nu o prind in fotografii(sau cel putin sa fie ceva foarte vag)pentru ca sincer arata deplorabil.Ideea mea e o inlocuiesc pe viitor cu o casuta de gradina din aceea de lemn.Am nevoie de o constructie de genul acesta pentru ca mi-am montat in casa centrala pe combustibil solid, deci am nevoie de loc de depozitare pentru lemne.
Si mi se pare ca asa ceva s-ar potrivi cel mai bine in peisajul pe care as vrea sa-l creez.
Daca as primi si un tratament pentru rabdare ar fi super :D
 

claudel

Member
Inca o intrebare as avea..Avand in vedere ca inclin spre acest tip de "english garden"oare ideea de a face si stancarie in spatiu nu e cam ca "nuca-n perete"?? :eek:
 

Ema

Member
claudel a spus:
Inca o intrebare as avea..Avand in vedere ca inclin spre acest tip de "english garden"oare ideea de a face si stancarie in spatiu nu e cam ca "nuca-n perete"?? :eek:
Cam e , asa un pic :D N-am inteles foarte bine cum e pozitionata casa pe teren si cat spatiu ar fi in fata casei , de la poarta pana la intrarea in casa. Daca terenul este impartit in doua : curtea din fata si curtea din spate , iar cea din fata este foarte mica , atunci ai putea amenaja doua gradini distincte , cu 2 stiluri distincte. O rocarie o mai poti integra usor pe langa in iaz + cascada , daca iti doresti asa ceva , dar si aici trebuie avut grija la pozitionarea iazului. Ideea e ca totul trebuie sa para cat mai natural si integrat in peisajul general al gradinii. Daca tot terenul este plat , atunci sunt necesare lucrari de inaltare a nivelului solului in anumite portiuni si totul se face astfel incat sa para natural , nu ca o movila in mijlocul curtii. Marginile proprietatii sunt preferate in acest scop. Creezi astfel iluzia unui parau care coboara repede de pe munte , printre stanci ( aici e rocaria ta) si se varsa in iazul din curte , inconjurat de vegetatia bogata si incantatoare specifica gradinii English cottage. Nu stiu daca e bine asa , specialistii ma pot contrazice. Imaginandu-mi scena cred totusi ca ar arata frumos.

Referitor la foisorul tau , sa stii ca nici nu l-am vazut pe cel din poza , nu la asta ma refeream cand am spus "vad" :) Am zis "vad" in sensul ca imi imaginez , vad cu ochii mintii :)

Trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa faci lucrurile cu cap , o gradina nu se face pe cat de repede am dori noi ( doar daca nu esti Tantareanu , atunci lucrurile stau altfel :D ).Porneste cu lucrurile esentiale , fa planul general , ca sa poti lucra apoi pe bucatele si sa le faci bine. Cea mai mare greseala este sa aduni tot felul de plante pe motiv ca-ti plac , le pui alandala fara a avea un plan si te trezesti apoi ca mine , ca am schimbat unii copaci /arbusti si de cate 3 ori din loc.

Te-am speriat deja ? :)

Succes , sa ne spui cum merg lucrurile !
 

claudel

Member
Nu , nu m-ai speriat Doamne Fereste.
E foarte frumos cum ti-ai imaginat integrarea stancariei mele si probabil ca s-ar potrivi, pentru ca asa imi este si impartiti terenu si as pute face o gradina in fata si una in spatele casei.Terenul meu are aprox.1000 mp si nu e drept(nu e chiar asa de mare cum s-ar putea crea iluzia dupa fotografii din cauza faptului ca nu am inca gard decat pe o singura latura :D ) ).E putin in panta.
Problema e ca desi tehnic s-ar putea face ceea ce mi-ai sugerat, ideea de iaz sau paraias nu ma incanta deloc pentru ca nu imi doresc prin jur broaste , serpi si alte vietati care ar fi atrase inevitabil de un mediu acvatic.Nu vreau acum lectii cum ca..acestea fac parte din natura si sa ma obisnuiesc cu ele..ca nu am cum. :? Asa ca incerc sa evit macar sa le creez mediul cel mai propice de dezvoltare.Brrrrr....
Cred ca va trebui sa renunt cel putin in zona aceea la stancarie pentru ca nu se potriveste.Am facut-o exact in zona in care practic se intra in livada...deci tot nu merge... :cry:
 

irinabv

Active Member
Moderator
Claudia. lemnele pt. foc nu se tin in casa, respectiv casuta de lemn cum vrei sa-ti pui in curte. Ele se tin afara, sa le bata vantul ca sa se usuce cat mai bine. Lemnele de foc au randament maxim dupa doi ani de stat la uscat. Iti spun asta din proprie experienta, ca si eu am centrala pe lemne, si cel mai bine au ars lemnele in iarna asta, dupa ce au stat afara un an sau chiar mai mult. De asta spun ca ar trebui sa le faci un loc acoperit, ca un sopron, lat macar cat ar trebui sa fie lemnele de lungi, dar care sa fie ventilat cat mai bine. Ele se mai stivuiesc si pe langa zidurile caselor, dar nu e cazul la tine :D , sau langa gard. Mie imi place sa le vad in curte, ii dau un aer rustic.
Casa ta e foarte frumoasa si cocheta, si sunt sigura ca si gradina va avea la fel de mult bun gust. Abia astept sa ne mai arati poze cand va mai evolua.
 

claudel

Member
Sa sti ca , chestia asta cu tinutul lemnelor in sopron mi-a zis-o si sotul meu dar e de desteapta ce sunt :wink: (si crescuta in bloc la oras)am sarit cu gura, ca vrea el sa imi strice aspectul gradinii cu constructii de genul asta(desi saracul a crescut la tara si a facut foc cu lemne ani buni).
cred ca e cazul sa imi cer scuze....inca odata :rofl:
Deci, dat fiind faptul ca sopronul il am deja..ar trebui sa incerc sa ma concentrez asupra lui ,sa-i imbunatatesc aspectul si sa-l incadrez in peisaj.

Multumesc mult pentru urari si pentru informatii. :D
 

irinabv

Active Member
Moderator
Si eu si sotul meu suntem crescuti la oras si nu aveam habar cum e sa stai la casa. Am invatat si noi de la altii. Stai linistita ca aceleasi probleme le am si eu cu el. Ii vin tot felul de idei cu imbunatatiri care pe mine ma scot din sarite pe moment, ca-mi strica mie nu stiu ce aspect :rofl: Pe urma se dovedesc a fi bune si utile, dar nu-i mai recunosc, ca-i vin altele :roll:
 

Ema

Member
Am imagini noi din gradinita mea. De cand a venit caldura mi s-a pus pata pe gazonul meu , arata din ce in ce mai prost. Il ud la 2 zile , il tund la 3 zile , a primit ingrasamant , si tot nu arata bine in lunile calduroase. Am decis ca la anul sa reduc suprafata de gazon. Vor mai "rasari" in schimb un iaz mai mare , o zona cu ierburi decorative si mult mai multe perene. Se pare ca aceasta gradina nu va fi gata niciodata daca o tin in ritmul asta !

Iata si pozele:

<img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_46.jpg" border="0" alt="Photobucket"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_45.jpg" border="0" alt="Photobucket"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_47.jpg" border="0" alt="Pergola trandafiri si Sophora"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_40.jpg" border="0" alt="Irisi"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_42.jpg" border="0" alt="Winchester Cathedral English Rose"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_39.jpg" border="0" alt="Koi"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_48.jpg" border="0" alt="Photobucket">

http://s79.photobucket.com/albums/j142/ ... ai%202009/
 

emundin

Member
Buna de cand ai trecut pela iazuri te urmaresc si pe aici. Foarte fumos amenajat...o sa ai de lucru peste 2 ani sa mai multi din conifere ...acum arata superb insa cand vor creste o sa fie prea inghesuite. Sper ca te-ai gandit ca pe langa conifere sa pui si alte floricele sezoniere de primavara de ex niste lalele si narcise. Iazul este frumos gradina este frumoasa :)

Sunt curios cati bani au intrat in gradina.
Cu udatul prin gradina ai sistem de irigare sau numai cu aspersoare ?
 

Ema

Member
Emundin , multumesc de aprecieri :D Am investit in primul rand mult timp si suflet in gradina asta , asa ca imi creste inima cand vad ca si altii o apreciaza. In urma cu 4 ani era un maidan plin de buruieni si moloz , efortul a fost urias in a aduce gradina la stadiul actual ...mai ales ca nu am avut niciun fel de ajutor , doar eu si sotul am muncit .

Spuneai ca va trebui sa mai mut din conifere peste cativa ani...eu sper ca nu va trebui...De fiecare data cand am plantat ceva m-am interesat de marimea la maturitate a plantei respective si am incercat sa-i las spatiul necesar sa se dezvolte frumos. Posibil sa para mai apropiate acum datorita unor trucuri fotografice :)

Am plantat si bulbi de primavara , si perene....multe vor mai veni in sezonul urmator. Pana acum am vrut sa punem bazele , structura gradinii....asta e data de arborii mari si de arbusti. Floricelele vin la urma , mai usor de integrat cand baza e pusa la punct. M-ai intrebat de suma investita....sincer n-as sti sa-ti spun. Am inceput sa investim din toamna lui 2006 si sumele au devenit din ce in ce mai mari. Numai in primavara asta estimez ca am investit aprox. 3000 euro . Inca suntem departe de a fi gata cu gradina si cu investitiile....la primavara vine iazul cel mare , apoi mai trebuie umplute golurile cu perene , mobilier de gradina in 3-4 locuri de relaxare , sistem de irigare !

Deocamdata udam gradina doar cu diverse aspersoare , combinate sau nu...uneori petrec ore bune cu furtunul in mana in cazul plantelor care nu suporta udatul pe frunze....de cele mai multe ori asta e o activitate relaxanta insa , ma deconecteaza . Se impune un sistem de irigare profesional , probabil ca va fi facut la primavara.

Iata si poze cu floricelele pe care nu le-ai vazut :D Am plantat bulbi la poalele fiecarui copac , dar mai este loc destul.

<img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/April%202009/th_12.jpg" border="0" alt="Photobucket"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/April%202009/th_4.jpg" border="0" alt="Photobucket"> <img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/April%202009/th_15.jpg" border="0" alt="Photobucket">

Ultimele imagini : http://s79.photobucket.com/albums/j142/ ... ai%202009/

Apropos de taratoare...zilele trecute eram in iaz , curatam o pompa. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut iesind de sub bazin , printre 2 pietre albe , un sarpe ! Era negru , cam 60 cm lungime si 2 cm grosime , capul era putin plat si avea 2 pete galbene pe cap , deasupra ochilor. Un vecin mi-a spus ca ar putea fi vipera , dupa felul in care l-am descris eu , dar nu cred asa ceva. Stiu insa ca sunt vipere la nici 30 km de locul unde locuiesc , deci n-ar fi 100% exclus. Cred totusi ca era un biet sarpe de apa.

Domnisorica in verde este insa prietena casei , isi are domiciliul in thuja de la intrarea in casa.
<img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_71.jpg" border="0" alt="Photobucket">
 

Ema

Member
Bine v-am regasit gradinari :)

Dupa o vara torida in care am fost ocupata cu lucrari de amenajare interioara , moloz , praf si muncitori neseriosi , iata ca s-a terminat cosmarul si pentru mine si am timp acum sa ma ocup mai bine de ceea ce-mi place.

N-am avut prea multe flori pe timpul verii , partial pentru ca nu prea am plantat flori de vara pana acum , iar cele plantate nu prea au mers. Mi-au murit subit toate daliile , dupa ce au inflorit continuu cam 1 luna , dar erau pline de boboci cand s-au uscat. Nu stiu ce-a fost , in 2-3 zile erau terminate. Trandafirii au mers si ei cam slabut anul acesta , probabil pentru ca le-am schimbat locul toamna trecuta.Acum gradina incepe sa arate mai bine, vremea mai racoroasa ii prieste.Iata si cateva imagini cu ierburile decorative care imi incanta privirea in lunile de toamna.

<a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_10.jpg" border="0" alt="Miscanthus Gracillimus"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_12.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_13.jpg" border="0" alt="Thuja si Miscanthus Silberfeder"></a>
<a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_14.jpg" border="0" alt="Acer palmatum Garnet"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_19.jpg" border="0" alt="Miscanthus Gracillimus"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_6.jpg" border="0" alt="Penisetum"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_7.jpg" border="0" alt="Miscanthus sinensis Silberfeder"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Septembrie%202009/th_8.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>

Albumul complet este aici http://s79.photobucket.com/albums/j142/ ... ie%202009/

Pentru iubitorii de culoare , o sa va arat cateva imagini din gradina mamei mele , la Curtea de Arges. Gradina ei are doar un anisor , dar promite mult :)

<a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/August%202009/th_107.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/August%202009/th_102.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
<a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/August%202009/th_aug2009-1.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/August%202009/th_aug2009-10.jpg" border="0" alt="Graham Thomas English rose"></a>

http://s79.photobucket.com/albums/j142/ ... st%202009/

In toamna asta voi planta un covor de perene ( thymus salbatic , sedum ) , bulbi de primavara si am de amenajat o portiune unde au fost pomi fructiferi si legume pana acum.Voi reveni cu poze si eventual un plan al noii gradini secrete ( asta este ideea , un loc ferit , inconjurat de vegetatie).
 
Sus