Plantele companion

mack339

New Member
Stiu sigur ca in Romania nu se prea practica asta, nici in gradina de legume , nici in gradina de ierburi-mirodenii, nici in gradina cu flori, si anume plantele companion. Personal am doua carti despre asta, dar as dori sa stiu daca cineva a incercat deja asta in gradina sa de legume sau fructe sau ierburi.
Succes la cit mai multe postari !
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Si in romania se practica asa ceva, mai ales in gradinile de la tzara.

Da, in versiunea anterioara a formului era un topic special pt asta dar vad ca nu a fost repus in drepturi. Era chiar si un tabel organizat postat de cineva cu plantele care se stiu a fi compatibile si vre-o 20 de completari ale membrilor
Cred ca este un subiect esential chiar daca nu este foarte popular insa
Cornelia nu l-a mai pus in versiunea noua a forumului.

Ce carti ai ? Ma pasioneaza subiectul, hai sa cerem sa fie pus ca tema separata in sectiunea utile.
Eu am cartea: Complete book of companion planting, Bob Flowerdew
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
gabi_gabriella a spus:
popgeo, uite tabelul :)
Multumesc mult , e foarte util.

Cornelia, poti te rog sa pui acest topic undeva unde sa fie vizibil direct in prima pagina a forumului ? Cred ca e foarte util putem construi o baza de data cu experienta noastra in domeniul plantelor companion.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Cred ca plantele companion se aplica si la cele de interior, momentan e suficient de bine si asa.

cornelia a spus:
L-am declarat ca important si se va afisa in prima pagina la Plante de gradina.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
La multe florarii si in special la cea din Parcul Herastrau am vazut in jurul plantelor mari(yucca,dracaene,ficusi,leandrii,etc........) diverse tradescantii puse in jurul tulpinei principale care imbracau ghiveciul.
Ce stiti despre alaturarea acestor plante?Si ce altfel de plante mai pot fi puse pentru "ornare"????

Desi la "Plante de gradina" subiectul poate fi dezbatut avind in vedere ca se poate asimila cu titlul.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Vad ca nu s-a raspuns de multisor la intrebarea mea.Vine primavara si tare as vrea sa stiu cam ce plante pot pune in ghivecele mari cu leandrii de exemplu.
Sau in ghivecele cu lantane.....
Nici sa nu afecteze plantele dar sa si le orneze.
Imi dati si mie un sfat?
 

mirelush

Member
Gabiuta, si eu ma gandeam la acelasi lucru...Stii cu ce voi incerca ? Cu portulaca ( o sinura nuanta pe ghiveci) si poate cu lobelia curgatoare ( nu sunt inca hotarata )...Nu stiu ce o sa iasa dar merita incercat ! :wink:
 

adrianam

Well-Known Member
Si eu mi-am pus intrebarea asta.

Una din conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca o planta companion la leandru de exemplu, ar fi sa nu consume prea multa apa.
In zilele toride, leandrii trebuia sa-i ud chiar de doua ori pe zi.
La fel si cu hibiscusii.
Poate ca ar trebui sa folosim in combinatia de substrat si fibra de nuca de cocos -(cocopeat) pentru a retine mai multa apa.
Dar este posibil ca un astfel de substrat sa conduca la putrezirea radacinilor intr-un an mai ploios.
 

angela draganoiu

Active Member
in cazul asta cu apa multa nu stiu daca lobelia suporta dar portulaca sigur nu ca e planta de uscaciune si traieste in pietris. incercati cu petunii poate merge.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Trebuie ceva....adica plante carora sa le placa soarele si sa nu faca radacini prea adinci sa deranjeze radacinile plantelor de baza.
.Portulaca,da,m-am gindit si eu la ea dar eu am deja in gradina o alee plina.As fi vrut ceva deosebit.O sa incerc eventual cu niste petunii curgatoare ca sa imbrace ghiveciul.Dar as vrea la fiecare ghiveci cite ceva. :( M-am gindit chiar si la gazanii.Ce parere aveti? :?
La unele am pus citeva pietre decorative,la unele cochilii mari de melci dar vreau florooooooooooooooooori :cry: sau plante curgatoare.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am observat urmatorul lucru: udindu-le cresc mai mari si mai frumoase si muuuuuuuult mai infloritoare!!!
Se spune ca rezista la seceta.Da,rezista si la uscaciune cum zici tu dar.............cresc mai frumos daca le uzi :) .Frunzele sunt mai mari si mai decorative,florile parca se coloreaza altfel.Apoi,pe ele le pun chiar pe marginea ghiveciului.Si de udat....ud pe mijloc :rofl: (de parca n-ar trece apa!!! :aoleu: :rofl: ).In fine incercari,incercari.........
 

ghia_don

Active Member
Portulaca am avut eu in vasul cu leandru si au mers de minune . Stateau in plin soare si chiar daca udam zilnic, a doua zi pamintul era uscat la suprafata ghiveciului , si cum portulaca are radacini superficiale n-a suferit de prea multa umezeala.
 

zamfira

Member
Gabi, poti incerca cu lobularia . Nu e deloc pretentioasa , se inmulteste usor si singura , acopera bine ii place soarele . . Eu am avut pe langa leandru si le-a mers bine impreuna .
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daaaaaaaa...................este si asta o idee.Dar de cite ori am vrut o culoare a iesit cu totul altceva.Oricum am sa incerc.Anul asta iar am luat mov :rofl: :giggle:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Lobularia maritima.Corect.Eu am primit citeva seminte tot sub denumirea de "Lobularia" care trebuiau sa fie albastre.Cel putin cine mi le-a trimis asa mi-a spus.Am vazut chiar si poze.
Sa se albastreasca pe malul Marii Mediterane??? :rofl:
 
Sus