plante si substante anticancerigene

daca stiti si cunoasteti va rog sa scrieti....
1. brandusa de toamna-planta vivace,ierbacee,lipsita de tulpina aeriana creste in reiunile muntoase ale tarii,in pamant,are un bulb voluminos.Actiune farmacologica anticancerigena ,antigutoasa. Nu este cuprinsa in nomenclatorul Plafar,fiind toxica.Se poate folosi cu avizul medicului ,cu mare atentie la dozaj.


2. coada soricelului-planta foarte frecvent intalnita pe locurile cultivate si necultivate intre cultura mare si drumuri.Se folosesc atat florile cat si partile aeriene avand substante in afar de azulene si proazulene cu puternica actiune antibiotica.


3.coriandru -orginar in Africa ,este o planta cultivata.Se pot folosi frucele si semintele recoltate la completa maturitate.


4.musetelul-planta bine cunoscuta .contine flavonozide substante de natura cumarinica,colina iar uleiul volatil bogat in cromazulena.
 
lamaiul originar din India ,considerata planta mediteraneeana,care creste si in Portugalia.lamaia coapta contine pana la 8% acid citric,acid malic cittrati de calciu de potasiu etc.,glucide .Mentine tineetea tesuturilor ,este folosita intr.o multitudn de scopuri,dintre care :activator al globulelor albe in apararea [/color]organica .

Morcov- una dintre legumele cele mai importante din Europa,datorita substantelor pe care le contine.Se foloseste sub forma de suc sau zeama de morcov.prin folosire se creaza urmatoarele avantaje:sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina,intareste imunitatea naturala,previne imbatrinirea.

Patrunjelul-este un pretios aliment pe care natura l-a pus cu generozitate la indemana omului.In mod obisnuit se foloseste planta intreaga cu deosebire partea eriana,verde.prezinta deosebite proprietati antitoxic,stimulent general si nervos,astenic,.



sfecla rosie-mai multe varietati :furajera ,de zahar etc.E foarte nutritiva si energica,usor digestibila.Se recomanda a i consumata in anemii,nervosilor,tuberculozei,a concerului.Se poat folosi impotriva gripei.Se consuma coapta ,dar se poate folosi cruda ,trecuta prin razatoare ,in salatele de cruditati.


[
 
Sus