Plante in gradina umbrita (completare amenajare)

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Hosta este cea care tolereaza umbra cel mai bine la mine in gradina.Exista acum pe piata o multime de specii in afara de cea sa zicem clasica.Creste repede,se inmulteste la fel de repede.

Aquilegia.O alta planta intr-o multitudine de culori care mai de care mai atractive.Ca si hosta si ea este perena,se inmulteste din semintele cazute fara nici un efort special de a o cultiva de la un an la altul.Si chiar daca inflorirea este o singuara data primavara tufa este decorativa prin frunzele ei.

O alta planta pe care eu o voi incerca anul asta este tropaeolum minus.Recomandata de ingineri horticoli nu zic firma :rofl: (secret mare Coane Fanica :rofl: )tocmai pentru ca le-am povestit de bucata mea de gradina umbroaso-umbrita. :)

Dar cea mai spectaculoasa planta de umbra pe care abia o astept sa o vad inflorita si la mine in gradina /parere pur personala pentru spectaculozitatea ei/ este de departe Delphinium ajacis.

Hortensia nu trebuie uitata;diverse forme si culori.

Si ferigile de semenea.Nu am in gradina ci numai la ghiveci.Dar cred ca sunt decorative numai si pentru faptul ca ramin verzi tot timpul anului.

Sugestii???Intrebari???
Hai acum cit am chef :)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
In primul rind mie cheful nu prea imi trece :tavalit: .O sa te convingi de asta :) :) :)

Ce te intereseaza?
Cum ai gradina.Eu experimentez de multi ani asa ca depinde de forma gradinii tale foarte mult.Ce ai in spatele ei?Dar in fata?Cum e amplasata?
Sunt amanunte importante pe care trebuie sa le cunosti.
De cind stai acolo ca sa stii cum bate soarele?
Ce portiune e mai luminata si care mai putin?
Hai fuguta la raspuns ca dau extemporal :mrgreen:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ok.Lasa-ne un momet de respiro sa facem niscaiva socoteli si sa gindim profund chestia :tavalit: si pina atunci o sugestie pentru gard.Lonicera:alba sau rosie.Creste repede.

Nu eu sunt specialista ci multi altii.Si o sa primesti raspunsurile in timp util.

Acum ca ai dat aceste amanunte o sa dam de treaba moderatorilor sa mute topicul unde ii este locul si vom continua discutia acolo.
Sper ca nu te deranjeaza.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Angela la umbra ii place dinsii.Eu acolo o am.Tufa este (de fapt a fost ca am tuns-o drastic in to mna :cry: ) mare si infloreste bogat.
Acum au aparut o multime de soiuri noi cu flori divers colorate.O paleta larga de roz si bleu.Forma florilor este si ea diferita decit cea clasica.Este insa o mare betivana.
Este adevarat ca n-am incercat cu vinul de Recas :rofl: :rofl: :rofl:

Pentru Violeta:te astept cu drag in prag de........forum :)
 

mirelush

Member
VioletaB a spus:
fuguta,fuguta :mrgreen:
gradina este in forma de dreptunghi.in spate am vie pt.ca ,.... deh.....e Recas....
apoi am tufe de dalii, lalele,bujori,.... nu flori deosebite.in partea dinspre casa niste zmeura, coacaze,strugurei.
gradina e umbrita doar in partea din fata,unde vreau sa schimb putin aranjamenul acum ca vreti sa ma ajutati. deci dreptunghi latura mare cca 700m, cea mica cca 400m.
as pune si pe gard ceva, ca e golas toata vara.
700m x 400m :eek: wow !!!!
 

angela draganoiu

Active Member
mai Gabi eu n-am indraznit cu hidragea din 2 motive : unu ca nu are cine s-o ude si e mare amatoare de apa si doi ca stiam ca nu-i place la umbra. tu ce zici sa-mi iau si eu una ca tare imi plac ? si s-o pun sub copaci ? un sfat te rog.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
La ce ai tu acolo si cum nu are cine sa-i dea apa mereu e cam dificil.Poti s-o pui sub un copac dar apa???Mai ales cind o iei pui trebuie mereu udata! :( .Flori de piatra cit de multe .Niste rondulete aruncate ici-colo.
 

calin123

Member
Gabiuta a spus:
Hosta este cea care tolereaza umbra cel mai bine la mine in gradina.
Nu doar tolereaza , creste si de dezvolta doar la umbra .

Gabiuta a spus:
O alta planta pe care eu o voi incerca anul asta este tropaeolum minus.
Eu am incercat-o , atentie la melci si sa aiba suport de catarat .

Gabiuta a spus:
Dar cea mai spectaculoasa planta de umbra pe care abia o astept sa o vad inflorita si la mine in gradina /parere pur personala pentru spectaculozitatea ei/ este de departe Delphinium ajacis
Nu cred ca va merge la umbra dar astept sa vad ce se intimpla ...la altii
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Multumesc,multumesc.
De melci stiam ca m-am documentat la cei care au avut.Am ac de cojocul lor :evil:
In paranteza fie spus am inercat mai multe metode de combatere :tavalit: :bolnav: :tavalit:
Iar despre delphinium asa am citit :cry: .....acum la cite seminte am si la indemnul unuia care stie mult mai multe ca mine o sa pun si la soare :D .Sa vad in propria gradina unde ii prieste cel mai bine.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Comasat cu topicul "Gradinita dintre betoane" unde s-a discutat despre plante de umbra
Gabriela a spus:
am nevoie de sfatul vostru.
blocul in care m-am mutat e nou construit.iar constructorul a turnat aleile din laterala blocului si a lasat cam 5 patrate de 0.5mx0.5m cu pamant, neacoperite cu beton.acolo urmeaza sa fie oaza noastra de verdeata :? . problema e ca acele patrate sunt umbrite de un imens zid(4-5 m nu stiu exact).ce ma sfatuiti sa plantez acolo incat sa nu sufere din cauza lipsei de lumina (aleea are in partea dreapta si in spate zid iar in stanga blocul)?
calin123 a spus:
depinde foarte mult de ceea ce v-ati dori acolo caci se poate de la flori mici anuale( 0,15m ) ,la rododendroni ( 0,6-2m ) sau pina la tuia( 3-10 m ) .Trebuie sa stiti cam la ce inaltime vreti sa ajunga , plante tot timpul verzi sau nu ,flori sau nu etc ....multe .....e greu de dat un sfat acum
Gabriela a spus:
sincera sa fiu nici eu nu stiu exact ce vrem.tocmai asta incercam, sa obtin un punct de pornire.oricum multumesc pt sugestii.
Gabiuta a spus:
Gabriela,intr-un asemenea spatiu, usor de intretinut sunt hosta,hortensii sau chiar ferigi.Acum exista la furnizori diverse soiuri din cele enumerate de mine.Ia-le si pe ele in calcul si poti faca o gradinita de vis.Iar daca mai aduceti si niste bolovani de cariera inconjurati de o alee mica de pietris....... :!: :?: Gata!Totul este rezolvat.
Succes.
Gabriela a spus:
merci gabiuta de sfaturi.dar mai am o nelamurire.pot sa plantez acum sau vine frigul peste ele prea repede?
Gabiuta a spus:
Dupa cum se arata vremea............. :?: :!: nu prea cred ca este indicat.
Eu pot sa-ti ofer si hosta si hortensii ca am taiat si am pus la prins deja.Dar cred ca cel mai bine astepti primavara.
Daca sunt si alte pareri.................?
calin123 a spus:
daca cumperi din comert cu balot de pamint poti planta oricind .eu zic ca in general toamna e mai bine sa plantezi .
Gabriela a spus:
cred ca o sa astept primavara pt ca muncitorii nu dau nici un semn ca ar termina ce au de facut si risc sa le gasesc calcate in picioare. :x
iza1202 a spus:
In asemenea conditii merg si irisii si datura. Totusi sfatul meu este sa nu pui plante cu flori, gradul de civilizatie la noi inca lasa de dorit si nu stiu cat te vei bucura de ele...
bluesky1ro a spus:
calin123 a spus:
gabriela , ai ales ceva ? ce anume si cum este ?
 

The Gardener

New Member
Gabiuta a spus:
Angela la umbra ii place dinsii.Eu acolo o am.Tufa este (de fapt a fost ca am tuns-o drastic in to mna :cry: ) mare si infloreste bogat.
)
Gabiuta draga, nu vreau sa te dezamagesc, dar hortensia ta "mare" care "infloreste bogat", anul acesta va fi mic si fara flori, deoarece din cate stiu eu si din propria experienta, tufele tunse drastic toamna, n-aduc flori multe anul urmator, ci doar in al 2-lea an. Te-as sfatui de-acum incolo, ca tunderea s-o faci in martie, si tot atunci sa indepartezi florile uscate ramase pe plante.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Multumesc :oops: Am aflat ulterior :cry: cind fapta era comisa :( .Acum sincera sa fiu nu mai stiu cind am postat chestia aia dar stiu ca in toamna asta (tocmai fiindca am invatat lectia) nu am tuns-o .Voi posta poze cu ea la primavara sa vedem ce va face fiindca am mutat-o (in vara trecuta) in ghiveci mare.
Deci inca odata multumesc mult si sunt si eu curioasa ce o sa iasa din ea :D fiindca n gradina era maaaaaaaaaare iar in ghiveci parca s-a micsorat :mrgreen: nu stiu cum :wink:
 
Sus