Plante carnivore

Gaia

Member
A mea a avut probleme cand avea multa apa in farfurie, acum cu farfuria (aproape) uscata dar cu solul mereu ud pare sa se simta ok.
Eu le-am cumparat in Belgia.
La un moment dat gasisem un site al unui nene din State care vindea seminte de sarracenia la preturi foarte rezonabile si le trimitea prin posta, dar din pacate nu imi mai amintesc numele siteului . Poate il stie altcineva :roll:
 
A

Anonymous

Guest
Gaia a spus:
Chiar am observat niste insecte minuscule la radacina (viermisori
De viermi se umpluse si pamantul plantei mele. Erau foarte multi si aratau oribil. N-am stiut altceva sa-i fac decat sa o scot din pamant si sa-i spal tot, absolut tot, de pe radacini. Apoi am pus-o intr-un pamant normal.... Cat avea viermisorii aia zburau in jurul ghiveciului niste musculite negre. De cand nu mai are viermisori nu mai sunt nici musculite ...
 
A

Anonymous

Guest
Era turba... normal n-am avut... Am fost sfatuita ca nu-i mare problema...
 

Gaia

Member
Abia acum am citit si eu ca intr-adevar tija cu boboci ar trebui taiata ca epuizeaza planta. Se pare ca shobo are dreptate. Au speram sa faca seminte
 

shobo

New Member
Pai eu de exemplu nu am taiat tija florala....intr-adevar s-a incetinit ritmul de crestere al plantei si dupa cum spuenai si tu (Gaia) capacnele se inchid mult mai greu...deci nu e din cazua apei.....totusi cu 2 tije florale planta cred ca va fi mult prea epuizata....dar cu una poti sa incerci.......eu am mai plantat seminte....mi-a incoltit doar una dupa vreo 4 saptamani....deci foarte greu....dar acum nu cred ca av ami rezista...nu ii merge prea bine... :cry:
 

cehash

New Member
ziua buna
am vazut si eu dionaea in brico..
si pt ca nu am trecut de 3 ani am bagat si eu degetul [nu la cea pe care am cuparat o :) ] sa vad daca se inchide capcana. si nu se inchide.
de ce?
 

cehash

New Member
dar sunt carne :D
nu, acum serios, care ar fi motivul?
e prea tanara?
nu am stat cu degetul indeajuns? :D
sau a degenerat intr o planta decorativa care a uitat sa vaneze? :eek:
 

shobo

New Member
sincer sa fiu nu stiu ce sa zic despre articolul de pe acel site.....eu am cumparat acum cateva saptamani o dionaea foarteeeee frumoasa......capcanele de un rosu intens pe interior si totusi se inchid capcanele.......pt ca acestea sa se inchida ar trebui sa fie atinse pe doi dintre perisorii din interior la un interval de timp foarte scurt....intr-adevar cum am scris si intr-un mesaj anterior, daca planta are o tija florala, procesul de inchidere se incetineste destul de mult......o alta posibila explicatie ar fi aceea ca in cazul in care nu are conditiile de viata optime (cum este iarna) atunci e posibil sa intre in hibernare si in acea perioada capcanele sa nu se mai inchida deloc....avand in vedere temperaturile din ultimul timp nu cred totusi ca aceasta ar fi exaplicatia........dar la planta pe care ai cumparat-o tu i se inchid capcanele?
 

cehash

New Member
nu am incercat ca am zis sa nu o obosesc :D
si nu am vazut nici o oratanie la indemana
tre sa fiu cu ochii in 4...
 

Gaia

Member
Am scos dionaea si sarracenia afara. La capcana lui venus nu se vad mari evolutii, insa sarracenia mi se paruse ca pana si in veranda unde avea lumina din belsug parca nu se colora f intens, in schimb afara s-a facut super rosie, ii merge fantastic si prinde singura insecte ceva de speriat! Prinde si dionaea dar parca imi e mila de ea ca se oboseste, e asa de plapanda.
Sarracenia in schimb are cupele pline si a inceput sa si miroasa urat dar cred ca e de la insectele descompuse.
Iat-o si pe mica spaima a insectelor:
http://s165.photobucket.com/albums/u73/ ... G_1926.jpg
Urmatoarea poza sa NU o priviti daca vi se face scarba usor:
http://s165.photobucket.com/albums/u73/ ... G_1925.jpg

Referitor la ce am spus intr-un post mai demult ca pare ca apa in farurie sa nu fie chiar ok pentru ele, se pare ca am gresit intr-adevar, am impresia ca f multa apa poate crea probleme intr-o incapere fara buna circulatie a aerului dar afara nu, chiar trebuie udate din belsug ca apa se evapora repede.
Eu pe dumnealor le las chiar in ploaie si am vazut ca sarracenia isi goleste singura capcanele astfel ca nu ajung sa fie pline de apa si eventual sa se rupa.

Ca fapt divers: aici unde stau eu in supermarket o carnivora mica si comuna e vreo 1.5 - 2 euro in supermarket (de unde le-am luat pe ale mele) iar cele de un soi un pic mai special sunt 5-6 euro in magazine de plante. Na sa vedeti ce face foamea de bani din comerciant: intr-o revista , o firma vindea dionee micute de acelea de un euro jumate la 10 euro, cu promisiunea ca.... te scapa de tantari! O plantuta care daca prinde ceva la 10 zile, inseamna ca e harnica. Va dati seama bietele plantute, cand ajung pe mana clientilor dezamagiti ca saracele 'nu isi fac treaba', eventual si fara instructiuni de ingrijire... Si aviz amatorilor, sa va mai luati dupa reclame si reviste :wink:
 

shobo

New Member
intr-adevar sarracenia ta arata minunat!!!....ai recoltat deja semintele de dionaea?......la floarea mea deja s-au deschis toti bobocii ba chiar s-au si uscat toate petalele deja...deci nu mai e mult pana sa pot recolta semintele in sfarsit....va aparea si atunci o problema.....pamantul....am auzit ca POTGROND e amestecul optim (turba, coaja de nuca de cocos si muschi) insa deocamadata nu am gasit in oradea....voi mai cauta si in cluj si sper sa gasesc cat mai repede pentru a putea planta semintele.....cat despre planatrea lor multi sustin ca ar trebui tinute in frigider vreo 2-3 luni inainte de plantare....tottusi am citit pe un site de crescatori din Australia ca acea etapa trebuie indeplinita doar daca nu vrei sa le plantezi pe loc.....tinututl in frigider avand doar rolul de a le conserva mai bine...
 

Gaia

Member
Merci Marean. Nu cred ca ii place de mine, mai degraba de mustele grase de la tara :rofl:
Shobo, dionaea mea cred ca e cam in aceeasi etapa cu a ta, abia s-a trecut ultima floare si astept si sper din tot sufletul sa faca seminte. Am incercat sa polenizez primele flori cu un betigas de urechi iar de ultimele s-au ocupat insectele. Acu' sa vedem daca a mers, ca toate florile erau de pe aceeasi planta. Am impresia ca in ghiveci sunt 2 plante f mici ( e bine ca daca moare cea care a facut flori de epuizare, mai e una), sa va uitati si la voi care mai aveti ca de multe ori ceea ce pare o planta poate fi o mica colonie.
Daca face seminte o sa pun cateva langa planta mama, ca si asa e amarata are vreo 5 frunze dar si-a mai revenit la capitolul viteza de inchidere a capcanelor, a prins singura o urechelnita si vreo 2 muste prapadite. Si eu am tot probleme cu substratul, mai exact nu stiu de unde sa gasesc muschiul care le trebuie. Problema mai grava e nu unde pun semintele de dionaea ci unde pun sarracenia peste cateva saptamani cand o 'da pe-afara' :D
 

shobo

New Member
Gaia, amestecul optim e de la POTGROND, iar acest pamant este din Olanda....deci banuiesc ca se gaseste si in Belgia, fiind aproape. Nu stiu daca e bine sa pui semintele chiar in acealsi ghiveci cu planta. Eu de exemplu am mai avut seminte si mi-au incoltit cateva, dar le-am pus la incoltit in urmatorul fel: le-am pus intr-un ghiveci pe pamant sau pe o vata umeda, iar deasupra am acoperit ghiveciul cu follpack; ghiveciul l-am pus intr-o tavita cu apa, dar nu am pus mereu apa in tavita deoarece o data ajunsa in ghiveci, acaesta nu se mai putea evapora, ghiveciul fiind acoperit, si desigur am pus ghiveciul la soare. Ai putea incerca de asemenea cu o cutie d plastic cu capac transparent, in care sa bagi pamant, semintele si sa le uzi cu o stropitoare pe deasupara, desigur sa pui capacul pe cutie si sa o tii la soare. Iti doresc succes si cu semintele si cu sarracenia(si pentrru ea e optim amestecul de la POTGROND)!!!
 

Gaia

Member
Excelente explicatiile despre cum se pun semintele, multumesc.
Acum problema cu potgrondul:
potgrond inseamna de fapt pamant de flori in olandeza(pot=ghiveci, grond=pamant) , deci sub ac denumire se gaseste o gama f larga de substraturi bazate in general pe turba cu diverse adaosuri :? Probabil ca in Romania a patruns sau a devenit mai popular cel de care zici tu. Daca mai ai punga, poti te rog frumos sa te uiti pe ea poate mai scrie si altceva in afara de potgrond? Numele firmei ar trebui sa fie altul. Am retinut in schimb combinatia turba/ coaja de cocos/ muschi si am sa intreb cand mai ajung pe la magazine, in mod sigur se gaseste numai sa scrie ce contine ca mai au unii producatori prostul obicei de a nu scrie compozitia si sa nu fie la pungi de 10 kile :rofl: .
 
Sus