Plante afectate de paduchi lanosi

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
e adevarat ca unele plante au o oarecare predispozitie la acest paduche? de exemplu cactusii si suculentele?
am avut recent 3 exemplare de buxus atacate de acest lanos. la alte specii nu am observat sa se fi extins. :?
 
A

Anonymous

Guest
Da,Ruxitza!! de ani de zile ma chinuii cu niste rautati de paduchi lanosi la cactusi!!! Parca nu-i ac de cojocul lor!! Prefera locurile cu rani usoare(ca le fac ei mai mari....) , punctul de aderenta a puiului la planta mama,baza cactusului,loc ascuns la sol....eu tot mecanic incerc cu ei,si-s tot timpul cu ochii pe cactusei sa vad cind si unde apar(paduchii )
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Se pare ca si eu la mirt tot asta am. Am dat cu Moslipan dar inca mai sunt pe frunze. Pandesc momentul atacului final (al meu asupra lor, nu invers :D)
 

iulia_co

New Member
Pentru paduchii lanosi eu folosesc Pyrinex . Stropesc planta si torn solutie pe pamantul umed , pentru ca paduchii migreaza si in pamant .Si , inca un lucru f. important , asa cum a specificat Masterwind mai sus , peste fix o luna trebuie repetata stropirea si udarea.
Daca intarziati cu a doua stropire prea mult , paduchii iesiti din ouale nedistruse la prima stropire vor depune alte oua si va trebui sa o luati de la capat .
 

liliana.f

Member
eu am scapat de acesti paduchi manual.am avut cazuri sporadice si am putut face acest lucru.de obicei cand primesc sau aduc o floare in casa o pun separat si pana nu o examinez ff. bine nu o pun la locul ei.in aceasta perioada daca are daunatori o tratez.
 

rodica05

Member
Din experienta, paduchele lanos este atras cel mai tare de plante suculente, in special si cactusi in general. Va rog sa ma corectati daca ati intalnit si pe alte plante.
Si tot din experienta:
1. Cele mai bune rezultate le-am avut prin metoda "mecanica" (cum spune si Liliana). Folosesc un betisor de lemn, din cele pentru frigarui.
Am folosit si insecticide, dar am constatat ca in afara de faptul ca am "ars" planta, lanosii nu au patit mare lucru! Porbabil "lana" in care sunt infasurati le confera oarecare protectie. Daca va decideti totusi sa folositi insecticide (Mospilan, dupa parerea mea e cel mai bun), stropiti totusi planta inainte, sa nu o "ardeti", cum am patit eu.
2. Paduchii lanosi prefera partile uscate ale plantei.
3. Prefera incaperile neaerisite. Recomandarea mea este sa tineti tot timpul verii geamurile balcoanelor deschise, eventual, daca aveti posibilitatea, tineti plantele la aer liber toata vara.
4. Atentie, cand achizitionati o planta noua! In special la cele productie Olanda, acestea abunda in paduchi lanosi atat pe partea vizibila (planta), cat si in interiorul ghiveciului (radacini).
INTOTDEAUNA cand achizitionez o planta de la "olandezi" (florarii), ii schimb pamantul, curat radacinile de turba si o spal bine cu jet de apa, dupa care o las cateva zile pe o bucata de ziar inainte de transplantare.
Cand achizitionez o planta productie autohtona, doar inspectez, nu-i mai deranjez radacinile.

Va doresc sa aveti plante sanatoase, frumoase si FARA lanosi!
Rodica
 

dorinas

Member
curat radacinile de turba si o spal bine cu jet de apa, dupa care o las cateva zile pe o bucata de ziar inainte de transplantare.
Cred ca glumesti, majoritatea plantelor mor in conditiile enumerate de tine mai sus.
 

dorinas

Member
Daca se refera doar la suculente poate ca e ok, desi eu stiu ca tratamentul cu lasatul la uscat e valabil doar pentru butasi pentru cicatrizarea ranilor.Oricum eu am vazut paduchele lanos si pe leandru si pe hoya multiflora care nu sunt suculente si la care daca le aplici tratamentul de mai sus mor.
 

rodica05

Member
dorinas a spus:
Oricum eu am vazut paduchele lanos si pe leandru si pe hoya multiflora care nu sunt suculente si la care daca le aplici tratamentul de mai sus mor.
Trebuie sa te contrazic, aici Dorinas, Hoya ESTE o planta suculenta. Nu stiu insa, despre Leandru cum e cu lanosii...

Rodica
 

Tina

Active Member
Eu am avut paduchi linosi si pe: poinsettia, muscate (mai ales cele curgatoare), violete, coleus, kalanchoe, etc..
Au venit cu un coleus cumparat de la florarie, cu greu am scapat de ei, dar cu Decis... :oops:
 

dorinas

Member
"Deci nu poti spune: hoya mea nu este planta suculenta."
Nici n-am spus eu asta:
Hoya multiflora GPS 00138
This species is native to a number of countries in Asia. It is one of the shrub hoyas which grow on the ground instead of epiphytically in trees. It has thin, non-succulent leaves and therefore requires plenty of water. It is very free-flowering, the flower buds appearing in each node as the plant grows.
Sursa Paul Shirley.
Oricum suntem off topic.
 

rodica05

Member
In atacul paduchilor lanosi, se folosesc, cu foarte bune rezultate: Confidor, Mospilan si chiar Decis. (Din proprie experienta). A se tine cont de ordinea enumerata!

Rodica
 

rodica05

Member
stefana a spus:
Si doar daca e vorba de un atac masiv. Altfel o scobitoare cu varf inmuiat in spirt indeparteaza nedoritul...
De acord cu tine, Stefana. Scobitoarea e sfanta!
Bine ca n-avem sera, de sute de metri patrati... iti dai seama, numai sa inspectezi fiecare planta in parte, zilnic? Nu mai vorbesc de scobitoare, probabil o cutie intreaga n-ar ajunge... :rofl:

Rodica
 

serenity

New Member
am si io niste gandacei albi pe kalanchoe...sunt f multi asa...seamana un picutz cu cei pe de prima pag...uff..ce po sa le fac?!:(
 

Hariclea

Member
dai cu Mospilan, stropit si pus in ghiveci, apoi dupa o saptamana repeti figura... daca poti indeparteaza-i pe cei pe care ii vezi cu un betisor. bafta!
 
Sus