Plantate Pomi Fuctiferi

Ursu Florin

New Member
Buna ziua, doresc sa plantez niste pomi fructiferi pe o lungime de 10m cam cati pomi intra pe aceasta lungime.
Doresc ca pomii sa fie de talie mica maxim 1.8-2m la maturitate. Cum ii pot taia sa ramana pitici?
Am mai vazut varianta de a pune pomii pe cabluri, ca vita de vie. Ce parere aveti?
Multumesc!
 

crysty

Active Member
Buna seara, va recomand sa urmariti de cate ori puteti emisiunea "ce vor plantele" de pe AgroTV daca aveti canalul asta la cablu. Acolo veti afla o gramada de ponturi despre boli si daunatori, tunderea pomilor, tratamente , etc.
Intr-o editie mai veche au spus ca cine vrea pom fructifer mai scund (adica si mai usor de cules din el) atunci la plantare sa il taie la 60-70 cm inaltime de la nodul radacinilor.
Personal nu as recomanda taierea unui pom fructifer la plantare deoarece nu toti vor inmuguri de sus pana jos, mai sunt si plante anemice si depinde si de frigul in care au stat pana la vanzare si vor inmuguri mai in varf si odata ce ati scurtat pomul riscati sa asteptati mult si bine pana apare primul mugure nou sub taietura , asa ca mai bine ii scurtati mai tarziu dupa ce apar primii muguri ca sa stiti cat taiati din ei .
Dar chiar si asa , pomul nu va fi chiar pitic cum ati spus ca vreti de 2 metri , 2metri e putin e aproape cat un inaltimea unui om si acel pom tot va trece de 2 metri in timp dar bineinteles ca nu se mai face de 10 metri inaltime .
Chiar daca ati scurtat pomul de mic , cu timpul tot va trebui sa mai stati cu foarfeca pe el si din moment ce veti tunde des si neprofesionist doar ca sa ii dati o marime si o inaltime riscati sa nu il vedeti ca leaga fructe daca acel pom face bobocii cu flori in varful crengutelor cum e cazul semintoaselor (mar, par ) daca nu ma insel . Samburoasele adica visin, cires fac flori si pe lungul crengutelor deci totusi aveti sanse mai mari sa va bucurati de cateva fructe.
Dar totusi daca vreti pomi fructiferi pitici exista pomii columnari , la ei nu aveti ce tunde niciodata , aia nici nu fac coroana , doar cateva crengute laterale dar mai mult au doar o tulpina si pe lungul tulpinii fac fructe. Dar din cate am auzit astia columnari sunt mai sensili la boli si daunatori , si va dati seama ca si asa fac fructe putine si sunt mai mult de decor ,daca ii mai scapati si cu boli si daunatori pe ei atunci riscati sa pierdeti mult din productie.
Totusi inteleg ca vreti sa infiintati o mini-livada cu pomii mici dar plini de fructe si nu columnari, asa cum ati vazut prin tara sau poze pe internet . Va trebuie un specialist care sa se priceapa la tunsul pomilor si care sa stie cum sa echilibreze pomul ca productie de fructe dar si ca masa foliara .
Cele mai bune sfaturi le obtineti de la o pepiniera , puteti gasi online o gramada de pepiniere ,de exemplu aici gasiti un articol scurt despre taierea pomilor http://pepinieraiaz.ro/2020/02/16/taieri-la-pomi-fructiferi/ sau aici niste ponturi pentru cumparare http://pepinieraiaz.ro/2020/02/24/atunci-cand-cumparati-pomi/ unde se mentioneaza un aspect foarte important si anume polenizarea , ca fara polenizare nu aveti productie si ori va trebuie 2 varietati de aceeasi specie ca sa se ajute cu polenizarea intre ei ori un soi autopolenizator sau autofertil.
Daca nu vreti sa pierdeti parte din productie din cauza bolilor si daunator , pomii fructiferi obisnuiti , gen mar, par, etc., va trebui sa le faceti tratamente si pot ajunge chiar si la 10-15 tratamente pe an. Si daca vreti sa protejati albinele va trebui sa stropiti seara cam dupa ora 20 cand albinele nu mai circula si se duc la somn si astfel nu mai beau din solutia de pe frunze.
Cat despre pomii pe sarma habar nu am ca nu sunt specialist in pomicultura, tot asa daca nu va raspunde si altcineva aici, cel mai bine intrebati la pepiniera sau apelati la emisiunea tv "ce vor plantele" , daca nu puteti sa ii prindeti telefonic, atunci le trimiteti un email.
Pe sarma se poate creste kiwi care creste si se lungeste exact ca vita de vie dar probabil depinde si de zona tarii unde sunteti.
Tot pe sarma se poate creste zmeur si mur, aveti aici distanta de plantare http://www.pepinierelefundulea.ro/smartblog/11_distante-de-plantare-recomandate-la-culturile.html
De asemenea fara batai de cap pentru taieri precise la pomi, puteti avea si daca cresteti smochini doar ca la inceput cand sunt mici smochinii e foarte probabil sa trebuiasca protejati anti-inghet cu folie.
Si-n final o alta parere personala , e ca portiunea de 10 metri este mica si ati putea planta coacaz si daca puneti sa zicem 2-3 fire la vreo fiecare 1,5 metri veti avea tufe bogate . Coacazele nu fac niciodata viermi si deci din start aveti mai putine tratamente de facut , la fel si pentru catina dar la asta trebuie sa cumparati rasadurile din sursa sigura pentru ca va trebuie rasaduri mascul si femela. Daca cresteti pentru comercializare si nu tineti la un pret foarte ridicat atunci poate o sa puteti vinde tot si sa aveti posibilitate sa va extindeti. Fructele de padure sunt la mare cautare si din toate astea parerea mea de nespecialist ar fi ca coacazul este cel mai usor de crescut si pentru un incepator . Am crescut cu coacaze la tara cand faceam vacantele in fiecare an , bunica avea o tufa mare de coacaz rosu in gradina si dimineata mancam pe saturate. Plus ca ele contin antioxidanti care intarzie imbatranirea celulelor. Dar ma abat de la subiect prea tare.
 
Ultima editare:

Ursu Florin

New Member
Pana la urma am o distanta de 15m, unde o sa pun 5 pomișor. Am un prieten horticultor care se va ocupa sa ii tundă și sa ii facă la maxim 180cm.
Am luat:
- 1 cires
- 1 mar
- 1 par
- 1 prun
- 1 nectarin
- 1 visin ( pe care îl am de anul trecut din primăvară)
Nu doresc sa fac nu știu ce recolta din ei, doresc sa facă doar câteva fructe de care sa ne putem bucura.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Super. Din cate am auzit la cires si visin chiar daca cineva nu stie cum sa ii taie tot vor face fructe destule pentru ca ei fructifica de-a lungul crengutei nu doar in varful crengutelor ca la mar si par.
La mar si par, rodul se afla intotdeauna in varful ramurilor anuale asa ca mare atentie la scurtat ,nu scurtati masiv ca sa nu va treziti ca nu face rod.
Puteti gasi aici cateva ponturi https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/2784-taieri-de-fructificare-la-pomii-fructiferi-pas-cu-pas-cum-si-de-ce-facem-aceasta-operatiune.html
Dar pana sa ajunga pe rod ce ati cumparat vor mai trece cativa anisori asa ca este timp destul pentru documentari.
 
Sus