planta necunoscuta

mihaela e

New Member
Buna ziua membrilor vechi si noi .Stie cineva ce planta este cea din fotografie ? Este curgatoare, face niste flori micute , delicate
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, cred ca este vorba de o varietate de Oxalis (Triangularis) (Trifoiul Nobil) .
Scrieti la cautare in Google cuvantul Oxalis si selectati imagini si vedeti si florile online.
Nu am crescut Oxalis dar nu am auzit sa fie varietate curgatoare. Plantele se mai lungesc si din cauza luminii insuficiente. Mai ales pentru ca vad in poza petiolul (codita) frunzelor foarte lung ceea ce imi inspira lumina insuficienta si e normal pentru ca odata cu venirea toamnei , ziua se micsoreaza.
Daca nu ma insel Oxalisul asta are tubercul in pamant deci nu il lasati afara cand da inghetul.
Stiti ce le fac eu la plantele cu bulbi / tuberculi in decembrie ? Le bag in repaus adica ii scot din pamant si pe la sfarsitul lui februarie ii replantez. Am facut asta la cala, amaryllis,begonii si pot sa spun ca garantat amaryllisul va inflori cand se trezeste la viata in martie.
Cand ii bag fortat in repaus (scot din pamant) le tai tot ce este verde iesit din tubercul si dupa cicatrizare , daca am la indemana un antifungic facut solutie ii inmoi cateva minute in el sau pudrez.
1. Bagandu-i in repaus stiu sigur ca nu mai chinui planta in racoare si lumina sllaba (+ziua scurta) pe timpul iernii dar impune o oarecare grija/atentie in plus si anume verificarea bulbilor/tuberculilor cam o data la 2 saptamani sa nu mucegaiasca si daca pare ca se usuca ii inmoi/stropesc un minut sau doua in apa si pe urma ii scot si ii pun pe ziar la zvantat.
Si las bulbii/tuberculii intr-un castron fara apa in dormitor sau camara pe un raft pana pe la sfarsitul lui februarie cand urmeaza sa incep replantarea.
2. Ca sa nu mai spun ca odata cu bagatul in repaus a bulbilor/tuberculilor/etc scap si de ghivecele in plus si mai eliberez spatiul de la pervaz din interior pentru alte plante care nu pot intra in repaus cum ar fi o dieffenbachia, ficus, trandafir chinezesc, etc pe perioada decembrie-sfarsitul februarie pentru ca nu am balconul perfect izolat si nu pot pastra plante afara .
 
Ultima editare:

mihaela e

New Member
Multumesc mult pentru raspuns ! :-)
Am mostenit aceasta planta/cam de o saptamana.....Intotdeauna cand mergeam la fosta ei "locuinta" fie ii admiram florile delicate, fie rezistenta ei la seceta sau frig.O voi baga in casa peste iarna...Mi-e cam frica sa scot tuberculii....m-am documentat in continuare pe google,pornind de la informatiile dvs.
 

crysty

Active Member
Cu placere. Si aici https://www.gardenia.net/plant/oxalis-triangularis puteti gasi cateva descrieri ale lui Oxalis Triangularis si varietati ale ei cu frunze verzi sau mov.
Daca nu aveti experienta cu plantele atunci bineinteles ca nu va recomand sa umblati la tubercul in pamant. Chiar si la cei experimentati exista o sansa ca tuberculii pur si simplu sa se usuce peste iarna si sa nu poata fi salvati, ca doar avem de-a face cu o fiinta vie nu cu ceva din plastic.
Daca il tineti planta la lumina si pamantul nu este plin de apa atunci planta o sa isi vada de treaba ei si o sa treaca cu bine peste iarna. Sa nu uitati ca un tubercul este foarte predispus la putrezire daca sta mult timp in pamant foarte ud si rece indiferent ca vegeteaza sau nu deci sa nu abuzati cu apa.
Mai e o vorba , cica "Prea multa afectiune omoara plantele!" :-D si anume prin prea multa afectiune se intelege ca amatorul ii toarna apa cu nemiluita unei plante de frica sa nu moara dar de fapt lucrul asta e foarte periculos iarna cand evaporarea apei este mai inceata plus ca pamantul foarte ud este mult mai rece ca cel jilav/ umed. Ca sa nu mai spun ca iarna se aeriseste mai rar spatiul de locuit din cauza frigului. Daca ati putea sa o puneti pe un pervaz la bucatarie acolo sigur este mai cald si este mai ventilat aerul ,ajutand pamantul sa se zvinte .
 
Ultima editare:
Sus