Planta de apartament se ofileste

Maximilian2016

New Member
Buna tuturor,

Am primit cadou o planta de apartament in urma cu cateva luni si am observat ca a inceput sa se ofileasca.
Nu ma prea pricep la plante de aceea va cer ajutorul pe acest forum.
Nu cunosc numele plantei dar voi incerca sa ofer cateva informatii despre cum am intretinut-o.
A fost tinuta doar in apartament, ferita sa soare, udata cam de 2 ori pe saptamana, am folosit si un ingrasamant lichid.Planta a fost mutata din ghiveciul in care era atunci cand a fost cumparata, intr-un ghiveci mai mare si pamantul a fost schimbat si el.
Am atasat cateva imagini acestui subiect astfel incat sa ajut la identificarea problemei.
Apreciez orice sugestie care ma poate ajuta sa salvez planta.


Va multumesc

IMG_1296.JPG IMG_1297.JPG IMG_1298.JPG IMG_1299.JPG
 

florin srcl

Active Member
Mai întîi trebuia să te interesezi ce fel de plantă este, ca să știi cum să o îngrijești, de câte ori să o uzi,câtă lumină îi trebuie și ce fel de îngrășământ. Cum văd în poză ai luat fertilizator pentru plante cu flori,esti sigur că planta ta înflorește? E ca atunci cînd cumperi o mașină, trebuie să stii ce-i bagi în rezervor,motorină sau benzină. Caută pe net,e imposibil să nu o găsești,eu nu te pot ajuta mai mult,nici eu nu știu ce plantă este.
 

crysty

Active Member
nu stiu cum se numeste planta, parca am vazut la dedeman asa ceva mai demult dar nu sunt sigur. Dupa frunze zici ca e vreo specie de dracena dar dat fiind faptul ca are multe fire dese , doar pe la bambusi vezi asa ceva.
Daca nu stie nimeni aici cum se cheama iti sugerez sa pastrezi pozele in telefon si cand gasesti o florarie care vinde multe plante sa intrebi ca poate nimeresti pe cineva care stie. Pe urma daca afli numele e usor ca dai cautare pe google si daca stii engleza e si mai bine si o sa afli cum se intretine. Desi nu ar trebui sa fie mare filozofie/diferenta fata de asta sau fata de una cu frunze asemanatoare si multe cum este dracena chiar daca dracena face tulpina groasa.
Tot ce e cu frunza multa necesita un ingrasamant cu mai mult azot cum ar fi pentru gazon, de exemplu NPK 10-5-5 dar eu am o vorba ca : "Horticultura nu e o stiinta exacta ca matematica" deoarece nu lucram la nivel genetic sa cream hibrizi noi, si chiar daca ai pus si ingrasamant de ala cu flori pe poza care probabil are mai mult potasiu sau fosfor nu are ce rau sa ii faca atat timp cat nu ai abuzat de el sau nu ai folosit concentratie mare. Ingrasamantul il poti folosi cand iei de exemplu muscate la primavara dar poti sa pui si la planta asta dar as zice sa il faci mai diluat decat scrie pe bidon. Daca are si microelemente e bine.
Udatul cum spui de 2 ori pe saptamana e bun vara dar de acum trebuie sa reduci udatul, sa nu pui apa multa incat sa ramana in farfurie si sa uzi doar cand pamantul da semne deasupra ca se zvanta . Chiar daca incepe sa se zvinte deasupra ,pamantul in ghiveci mai jos este inca ud ,de asta e bine sa nu abuzezi si de apa.
E bine ca nu a stat in soare toata vara ca o ardea dar planta trebuie sa aiba aer curat care circula ca daca o s-o lasi jos in colt la iarna si nu aerisesti camera deloc atunci planta putrezeste de la radacini. Cand aerisesti camera, iarna, o muti in alta camera si o aduci inapoi in camera daca aici are parte de lumina dar cand se restabileste temperatura.
Si frunzele alea uscate trebuiesc scoase/taiate/tunse cu un foarfec si aruncate, lasi ce e verde si lasa pamantul curat la suprafata ca daca lasi sa se adune frunze acolo atragi mucegaiul pe pamant si nu se va zvanta deloc si sigur o sa pierzi planta daca iti face pelicula de mucegai si nu stropesti cu antifungic.
Orice planta are nevoie de un minim de aer curat din cand in cand sau macar ca pamantul sa apuce sa se zvinte un pic.
Am dat odata un ghiveci cu busuioc cuiva ,plante mari sanatoase si anul urmator imi spune ca a incercat si a semanat in ghiveciul care il tine in bucatarie si mi-a spus ca au iesit plantele si au crescut cam 1 cm pe urma s-au inmuiat toate si au murit, chiar daca aveau apa si lumina si i-am spus fara sa stiu, ca a tinut ghiveciul undeva in colt neaerisit, plantele stand in aceeasi umezeala constanta in pamant care a dus la putrezirea radacinilor, si s-a blocat cand i-am spus asta.:-D Si a marturisit ca pusese ghiveciul intr-un colt si l-a lasat acolo ca nu l-a mai plimbat la pervaz la geam cand a deschis geamul sa ia un pic de aer mai ales ca se incalzea afara si nu era motiv sa tina geamul inchis nonstop.

Si cand ai timp da cu o bucata de carpa uda (apa curata) pe frunze si sterge praful care se aduna pe ele ca mi se pare ca au colecat ceva pana acum. Nu tre' sa tii frunzele uzi dar sa nu se adune praf mult in timp.
Si sa nu uiti sa respecti regulile scrise pe bidoanele/cutiile de ingrasamant si ca iarna nu se ingrasa plantele poate doar o data pe iarna si atat dar nu e neaparat, ca multe plante intra in repaus.
Daca ai timp citeste si articolul asta scris de mine http://planteverzi.blogspot.com/2016/12/secretele-unei-plante-frumoase-si-de.html
 
Ultima editare:
Sus