Plan si sfaturi pt. o gradina de la '0'

Ioana

Member
Daca tot veni vorba de animalute, imi recomanzi mranita inainte sa ma apuc sa fac gradina? Ma gandesc ca dupa atatia ani cu cultura unica, o fi si solul ala secat de diverse minerale...
Eu intentionez sa plantez petunii, floare de piata, carciumarese, lalele, zambile si altele :)
 

mihai_c

Member
Da! Imprastie acum mranita pe pamant, poate mai da o zapada, ploua, asa se absoarbe mai bine pana la primavara...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mihai am si eu nevoie de un sfat de la tine.As vrea sa pun ceva plante sub o salcie creata pe care intentionez sa o mai tund fiindca face totusi prea multa umbra .In jurul ei as vrea si niste pietre astfel incit sa fie doua rinduri intre care sa pun plantele.
Ce ma sfatuiesti?Nu-mi dau seama daca sap putin in jurul ei cit de adinci sunt radacinile?
Am destule seminte si plante pe care le-as putea planta deci.........
Multam fain!
 

mihai_c

Member
La salcie nu cred ca conteaza asa mult daca-i ingropi 20 cm de tulpina. La pomii altoiti e de evitat sa faci lucru sata pentru ca ingropi punctul de altoire si risti sa creasca radacini din altoi si astfel pomul isi poate pierde din caracteristici: de exemplu daca se intampla asta poti sa te trezesti ca dintr-un mar pitic se face unul de vigoare mare si-ti da peste cap planurile din gradna/livada... Oricum eu as prefera sa las o mica gropitza la baza salciei... sa-i canalize apa spre radacina.

Plante as pune cele mai mari spre salcie si apoi tot mai mici spre margine, iar chiar la baza as pune flori de piatra...

Gabiuta a spus:
Mihai am si eu nevoie de un sfat de la tine.As vrea sa pun ceva plante sub o salcie creata pe care intentionez sa o mai tund fiindca face totusi prea multa umbra .In jurul ei as vrea si niste pietre astfel incit sa fie doua rinduri intre care sa pun plantele.
Ce ma sfatuiesti?Nu-mi dau seama daca sap putin in jurul ei cit de adinci sunt radacinile?
Am destule seminte si plante pe care le-as putea planta deci.........
Multam fain!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Multumesc.Acum sa-ti spun:chiar in jurul ei am lasat un fel de "farfurie" exact cu scopul de a balti apa cind este cazul.In jurul acestei farfurii zici sa pun flori de piatra.Ok.Anul trecut sub ea au crescut craite de mai multe culori.Au facut tufe frumusele.Mie chiar imi plac.Sunt decorative.Dar intre acest strat delimitat de niste pietre ornamentale si un alt rind de pietre la ce planta mai mari te-ai referit?.Da-mi citeva idei.
 

mihai_c

Member
Nu m-am exprimat bine, ziceam sa pui flori de piatra la exterior, sa curga peste ziduletul care delimiteaza rondoul.
Flori mari ma gandesc dintre cele care stau inflorite muuuult timp si nici nu au nevoie de atentie speciala la ruji si la luminitze. Apoi phlox, ochiul boului si anuale si bulboase alese dupa inaltime si amestecate in functie de perioada de inflorire pe cat posibil sa fie tot timpul cate ceva inflorit. Pe margine merg niste garofite de piatra. Daca e loc foarte umbrit merge Hosta si ferigile. Am spus acum din plantele pe care le am eu, evident sunt posibilitati cvasi-infinite...

Bafta!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Multam.Am inteles si ma voi conforma pe cit posibil avind in vedere ca le am pe toate :D
 

CM

Member
floare de fan / mranita

Atentie la floarea de fan, sunt si seminte de buruieni si tot la plivit ajungi.
Mranita contine de asemeni seminte de buruieni, foloseste-o la baza gropii in care plantezi si nu afara, ca sa nu existe posibilitatea sa iasa vreo buruiana.

Eu am analizat intai flora spontana de pe sol ca sa zic si recunosc ca am sondat si prin terenurile vecine pe care nu si-a construit inca nimeni nimic.

Principiul este simplu, nu am timp sa fac analiza solului, stiu in mare ce fel de sol este, de ce sa nu valorificam darurile naturii, adica iarba si florile care cresc spontan pe teren fara nici o ingrijire. :D

Am gasit astfel niste floricele deosebit de frumoase, nu stiu cum se numesc.

De asemenea, am adunat cu rabdare, de se uitau toti vecinii la mine si radeau ce fac acolo, toate portiunile de iarba care mi s-au parut frumoase.

Am investit cateva zile in aceste operatiuni si a rezultat o alee perfect naturala cu iarba care arata superb si verde si cand se coace si care se raspandeste natural de acum inainte.
O sa fac niste poze mai incolo sa vedeti cum arata.

Am gasit si un covoras de iarba cu frunza lata, nu stiu cum se numeste, care infloreste continuu, flori mici galbene, care creste spontan si care suporta calcarea fara probleme. :rose:

Studiati cu atentie zona, este imposibil sa nu existe printre bururieni si iarba care merita conservata si inmultita. Daca se erbicideaza total, este pacat.
 

Ioana

Member
Multumesc mult .

CM, poti sa ma ajuti cu pozele de care ziceai?
Se poate face analiza solului al orice statiune horticola? Sau sunt firme specializate?

Ioana
 

Cosstel

Member
Astazi am cumparat doi saci cu seminte de gazon (10 kg. fiecare) de la Hornbach. Suma aprox. 400 RON. Deja nu mai am cale de intors :) numai gindul de a pierde o asemenea suma plus alte cheltuieli ma va determina sa tratez actiunea cu maxim de efort.
Suprafata pe care vreau sa o amenajez:
<img src="http://lh6.google.com/Cosstel/R5ndu8uFu-I/AAAAAAAAAPs/RT6DG1c3n34/s144/Im009906.jpg">

http://picasaweb.google.com/Cosstel/Cas ... 6772775906

Si era sa uit, de la RomStal am mai cumparat un par si un piersic in total 236 RON. Pomii am inteles ca erau de asta toamna in magazin iar acum erau tinuti in ghiveci si afara in frig :eek: Sper sa nu aiba probleme, ne-au "prins" in lat zicindu-ne ca inca din acest an vor rodi :rofl: Oricum erau niste tineri pe acolo amabili si draguti si se pare ca a contat mult si acest lucru in decizia noastra.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu va lasati cuprinsi de ... mreje! E greu sa-i spui cuiva NU cand se poarta foarte frumos, dar sa nu cumparati niciodata ceva ce nu vreti, cand nu vreti, etc.
 

calin123

Member
Cosstel a spus:
Si era sa uit, de la RomStal am mai cumparat un par si un piersic in total 236 RON. Pomii am inteles ca erau de asta toamna in magazin iar acum erau tinuti in ghiveci si afara in frig :eek: ....inca din acest an vor rodi :rofl:
la pretul asta zic si eu ca ar trebi sa rodeasca :mrgreen: ...... ,daca se vor prinde caci daca erau afara in ghiveci sanse mari sa le fi inghetat radacina , aveau muguri ?
 

mihai_c

Member
Ce pomi sunt aia la un asa pret???? :eek:

Eu am luat pomi cu 8-15 lei... :|

Cosstel a spus:
i era sa uit, de la RomStal am mai cumparat un par si un piersic in total 236 RON. Pomii am inteles ca erau de asta toamna in magazin iar acum erau tinuti in ghiveci si afara in frig Surprins Sper sa nu aiba probleme, ne-au "prins" in lat zicindu-ne ca inca din acest an vor rodi Rad Oricum erau niste tineri pe acolo amabili si draguti si se pare ca a contat mult si acest lucru in decizia noastra.
 

Cosstel

Member
Scuze ca am deviat discutia de la tema topicului :(

Un par (Williams) si un piersic, nu aveau etichete iar tinerii de la stand nu stiau nici ei mai mult. Insa ne-au dus sa ne arate pomii, sau uitat impreuna cu noi, i-am identificat si per ansamblu aratau bine. Sotia insa cind a auzit ca s-ar putea sa si produca in acest an nu a mai rezistat ispitei si i-a cumparat. Anul trecut de la acelasi magazin am luat 14 ciresi la un pret de 14 RON bucata si au fost foarte buni. Imi dau seama ca valoarea pomului vine de la furnizor si nu de la cel care ti-l vinde dar de data asta nu am putut spune NU
Va voi tine la curent cu evolutia lor :D
 

Ioana

Member
Poate ne dai si niste dulceata la toamna sa ne convingi ca au meritat investitia :)

Ioana - pofticioasa de serviciu :D
 

Maya17mia

New Member
credeati ca pe o bucata de pamant (1000 mp) se poate efectua in acelasi timp si amenajarea gradinii si constructia casei ?
 

zamfira

Member
Da, daca cele 2 zone nu sunt prea apropiate .
Constructia casei face cam multa mizerie si cei ce lucreaza nu prea au grija
 
Sus