Pir

presco

Active Member
Dupa ce tot am citit pe aici, impiedicandu-ma printre certuri, am ajuns la concluzia ca in weekend voi savura un ceai de pir, caci am de unde ...dupa care voi da frumos iar cu ierbicid, caci de la metodele ecologice ma cam doare spatele. :)
 
Salutari.A-m sters unele fraze k sa nu se mai impiedice nimeni,Prsco daca faci si o baie de ceai de nodatel (coada calului) esti ca nou. :)
 

anasstasia

Active Member
lucifier1986 a spus:
am dat cu ierbicid TOTAL ,stropit pe pir,am lasat 2 saptamani sa ajunga de la frunze la radacina,,dupa 10 zile s-a uscat tot,am mai lasat 4 zile iar dupa aceea l-am taiat cu sapa.nici un fir n-a mai iesit.
Este necesar sa fie scoasa radacina? Nu de alta, dar la 1500 mp, sa ii iau la sapa.......ma apuca nebunia. Ce ierbicid total ai folosit?
Ce recomandati pentru buruieni diverse, inclusiv pir? La mine este un mix de buruienis :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
La doua - trei luni s-ar putea sa mai faci un tratament cu erbicid, insa numai in cazul in care pe primul nu l-ai facut corect, de obicei.
 

anasstasia

Active Member
Cit tine efectul? Ideea este ca linga mine era un vecin care are buruiana mai inalta decit un om si ma gindesc ca se va intinde vrind-nevrind. Exista o anumita perioada?
Cel de la care am cumparat terenul mi-a spus ca pe aleea principala a dat cu erbicid cu cca 3-4 ani inainte si aleea era curata si acum.
Ce erbicid total imi recomandati?
 

sicora fabian

Active Member
Am obosit!
Round Up. Are efect doar pe planta pe care dai, in pamant se descompune si nu mai are efect. Ramane curat atata timp cat nu apar alte seminte sau nu se intind alte tulpini subterane.
Marian a mai enumerat cateva, poti incerca si cu ele, eu nu le-am folosit.
 

Luciana35

Member
Am citit tot ce s-a scris dar tot ma risc cu o intrebare: cand e perioada optima pentru stropit (am inteles eu ca trebuie sa fie iesit pirul dar cat de mare trebuie sa fie) :?: :oops: :oops: :oops:
 

ghia_don

Active Member
fixpix a spus:
Pana acuma nu am folosit, Dar nu mai pot.
AM doua portiuni in gradina de flori (cam pe margini, ce-i drept) pline cu iarba, pir si papadie.
Nu pot scapa de ele. In primul rand, acolo e cam umed tot timpul si nu pot sapa cu harletzul. Apoi, mi-ar lua cateva zile sa aleg radacinile fir cu fir.
Ce as putea folosi sa scap de flora asta?
Ceva ieftin, eficient, bun, etc.
Voi folositi ceva? Sau tot pe manutzele voastre doua va bazati???
sicora fabian a spus:
Round up, foarte eficient, da-i erbicid total!
Floria a spus:
Eu tot cu erbicid total am scapat de pir ! Si nici nu mi-am rupt oasele la cazma :rofl:
fixpix a spus:
Tata ma intreaba ce e ala "erbicid total"... ca cica s-a interesat si el, i-au zis tot de TOTALUL asta ... da el zice ca pe ambalaje, flacoane, nu scrie TOTAL.
care e... erbicid TOTAL?

si inca ceva... acuma mai am si doua teme de casa!

Pentru o mini plantatie de capsuni... ce erbicid se poate da. cica sunt mai multe feluri de buruieni...pir, sisca, holbura, etc...

De asemenea... pe parcela tocmai semanata cu porumb... sunt scai si tataneasa. Astea is tare nasoale... cu radacinile alea adanci. cu ce se poate scapa de ele ???
alfa a spus:
Exista si ierbicide selective pentru culturi agricole Calin. Speciale pentru fiecare cultura in parte. Adica omoara buruienile, dar nu afecteaza cultura.
Floria a spus:
Uite aici efectul ierbicidului total dat pe langa flori.
Sunt cam 3 zile de cand am dat , intr-o saptamana se usuca totul din radacina. Daca pui un carton separator intre iarba si flori si stropesti doar iarba, florile nu au nimic, absorbtia se face prin frunze si ajunge la radacini ucigand iarba de tot. Insa cum pamantul este intesat de semintele ierbii va trebui sa repeti in fiecare an sau de 2 ori pe an.
Imagineaza-ti cat m-as fi chinuit sa scot iarba dintre pietrele alea !
adrianam a spus:
Sper sa nu va plictisesc cu povestea mea ca o repet peste tot pe unde aud vorbindu-se de Round-up si ierbicid total.
Eu am in gradina zone cu pir si zone cu costrei si rugi de mure iar printre ele iarba si alte buruieni.
De vre-o trei vrei dau cu Round-up sau Glifosat (care este de fapt substanta activa din Round-up). In primii doi ani am dat doar 1 data, maxim de doua ori. Anul trecut am dat de 3 ori. Mentionez ca am insistat asupra buruienilor si a pirului, costreiului si rugilor in special.
Efectul dura la rugi cam o luna - adica se usca doar partea de la suprafata, dupa care, mai ales daca ploua, aparea o noua plantuta din radacina. Papadia sau alte buruieni cu radacina pivotanta nu mai apar. dar raman semintele.
In zonele cu pir pe care am insistat anul trecut am vazut ca in proprotie de 80-90 % nu a mai aparut, dar, cand am sapat gropi pentru trandafiri am scos radacini groase si multe, erau ca o pasla prin pamant iar unele din ele aveau muguri verzi, deci nici pirul nu prea este omorat de acest ierbicid total.

Ca o concluzie in urma experientei mele, cred ca trebuie combinata curatarea manuala cu folosirea ierbicidului. Numai folosirea ierbicidului nu rezolva problema definitiv.
 

ghia_don

Active Member
sicora fabian a spus:
Produsul "Glifosat", desi are aceeasi substanta activa, pare mai slab decat RoundUp . . . rezultatele au fost dezamagitoare!
De la RoundUp au murit toate plantele erbacee. Toate pe care a ajuns solutia. Am avut o parcela de buxus care avea vreo 20 cm iar buruienile aproape un metru! :oops: N-am avut timp s-o prasesc si am dat cu RoundUp pe deasupra, solutia neajungand la buxus - toate buruienile au murit, buxusul ramanand intact!
Plantele lemnoase sau lignificate sunt prea puternice, de la RoundUp cazandu-le doar frunzele si infrunzind din nou, isi reiau vegetatia.
Floria, ce erbicid ai folosit? Ca la RoundUp, efectul se vede abea dupa o saptamana . . .
Floria a spus:
Se numeste EFASATE 36 S are ca spectru de combatere buruieni perene, buruieni anuale mono si dicotiledonate, diferite specii de buruieni acvatice, diverse specii de arbusti si specii lemnoase. Contine 360 g/l glifosat acid si se da 3-4 l/ha in 100-150 l apa. Eu am pus 25 ml erbicid la un litru de apa (am masurat cu un bidonas de la esenta de rom care are ca volum 25ml).
adrianam a spus:
sicora fabian"De la RoundUp au murit toate plantele erbacee. Toate pe care a ajuns solutia...... Plantele lemnoase sau lignificate sunt prea puternice a spus:
Puteti sa-mi spuneti la 8 l de apa cita solutie round-up trebuie adaugata? Cind stropesc trebuie sa ud zdavan pe toate frunzele sau pot trece oarecum mai superficial?
adrianam a spus:
Chiar daca recipientul pompei este mai mare, eu puneam doar 5 l de apa, pentru ca era prea greu de carat pe umar pana terminam toata solutia.
La 5 l de apa eu puneam cam 100 ml de Roundup.

Acum am citit recomandarile producatorului si vad ca merge pana la maxim 200 ml ierbicid la 5 l de apa (corespunzator la 6l solutie la 150 litri apa) pentru terenurile virane.
anasstasia a spus:
Printr-un calcul "babesc" am ajuns la 10 l de apa maxim 400 ml de solutie rond up daca e sa iau in calcul recomandarea producatorului.
Floria a spus:
Cand dau cu erbicid printre flori , eu pun intr-un recipient pentru spalat geamuri, stau aproape in genunghi si dau usor sa nu stropesc florile. Dau dimineata sa aiba timp sa absoarba solutia, cand este foarte cald se usuca repede pe frunze si absorbtia nu este totala si mai ales aleg zilele in ca
anasstasia a spus:
Eu am un cimp de vreo 800 mp de stropit. Voi stropi cu vermorel de 8 l. Cu "fis-fis-ul" pentru geamuri tine deja de finete, de detaliu.
re sa nu ploua.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am curatat manual o suprafata de 2mp de costrei. Activitatea aceasta placuta a durat intreaga zi, pentru ca in zona respectiva, pamantul era amestecat cu pietris si bolovani, pe care i-am scos; costreiul fiind bagat peste tot.
Ma gandesc ca e posibil sa-mi mai fi scapat mici bucati de radacina si imi e teama sa nu trebuiasca sa o iau de la capat. De asemenea, cu siguranta au ramas acolo o multime de seminte. Este vreo solutie pentru a scapa acum de semintele ramase si de ultimele resturi de radacini? Intentionez ca in locul respectiv sa mai completez cu niste pamant si sa plantez un trandafir. Vi se pare fezabil?
 

victoria222

Active Member
Esti aproape ca si scapata de el. Tot ce-ti ramane de facut este sa fii atenta vara asta si cand mai scoate capul vre-un fir de pir sa-i dai cu sapa. O sa scapi de el. Iese de doua-trei ori si pe urma nu mai are forta. Daca pui trandafir n-o sa ai nici o problema sa-l tii sub control cu sapa pentru ca ai loc sub planta. Daca plantai anuale sau alte flori ar fi fost mai greu.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Mulţumesc mult pentru răspuns, Victoria. Îmi era teamă să nu trebuiască să mai aştept până la anul înainte să plantez trandafir acolo.
 

elianna

Well-Known Member
Unii spun ca nu afecteaza si se poate cultiva terenul dupa doua saptamani. Altii spun ca se regasesc urme din substanta in sol dupa o perioada mai indelungata. :?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Aceste ierbicide sint una din cele mai perfide otravuri posibile. Versiunea oficiala a companiei producatoare e ca dupa 2-3 saptamin a disparut , dar nu e nici pe departe asa. Efectul remanent se intinde pe multi ani si este extrem de nociv... si da, implicit ajunge in panza freatica.
 

elianna

Well-Known Member
Pirul este dusman neinfrant al gazonului :eek:f: Daca ari, ii maruntesti radacinile si din fiecare ramasita va iesi o noua planta. Eu am erbicidat de doua ori inainte de a semana gazon si tot n-am scapat de el :cry:
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
In principiu planet de genul orz/ovaz si apoi lucerna sint cele care fac pirul sa dea in regres. Poti semana plantele respective in ciclu de 1-2-3 ani si ar trebui sa ii dea de capat.

andreea laura a spus:
Si in apa din fantana...mai bine nu...
Daca (dupa arat) as planta gazon in locul unde am pir, oare scap de el?
 
Sus