Pin cu ace galbene

Cristian1703

New Member
Buna ziua,

Acum aprox 1 luna am luat un pin in balot cu garantia vanzatorului ca se va prinde. In caz ca nu imi va da altul. La inceput dupa aprox 1 sapt, a inceput sa aiba cateva ace galbene in partea de jos a trunchiului iar dupa o luna acestea s au inmultit si au urcat si mai sus. Are aprox inaltime de 2 metrii pinul. Am luat de la fitofarmacie niste tratamente, i am dat dar nu vad sa evolueze bine ? Poate inca sufera pentru muntarea pe vreme calda ? Cum as putea sa il ajut ? Am oprit irigatia gazonului in zona lui ca sa nu aiba prea multa apa si il ud 1 data pe sapt la indicatile fitofarmacistului. Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi ? MultumescIMG_7221.JPG
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, vad ca nu raspunde nimeni asa ca ma bag si eu ca musca in lapte un pic .
Copacul are acele arse de la un factor fiziologica si anume ori nu s-a putut adapta la transplantare ori l-a ars soarele ori ambele adica in timp ce se chinuia sa se prinda, soarele puternic l-a facut sa isi piarda din vlaga.
Eu nu am auzit ca sa se transplanteze pomii vara, toamna trebuie din cate stiu , si daca nu s-a prins atunci primavara se inlocuieste dar sansele sa se prinda toamna sunt foarte mari la pomi mai ales ca atunci sunt adusi proaspat de la pepiniere, pentru ca in unele cazuri, la noi in Romanica , ce nu se vinde toamna se scoate din nou la vanzare primavara si atunci pomul e deja slabit si sansele de prindere pot fi si sub 50%.
Cu coniferele este mai problematic deoarece ele sunt plante lemnoase care prefera un pH scazut al solului.
Pinul dumneavostra poate nu s-a putut adapta si din cauza solului daca de exemplu solul este prea bazic sau este prea bogat in substante haranitoare si daca se mai pune si ingrasamant la transplantare atunci da, si solul poate sa arda planta.
La transplantare ati incercat sau vi s-a recomandat sa luati un sac de turba acida sau turba rosie cu pH de 3-5 ca sa puteti presara imprejurul balotului in groapa ,chiar daca nu e o regula si nu neaparat ?
Daca l-ati luat din comert atunci solul din ghiveci sigur avea pH special pentru conifere si tot ce se putea face la transplantare ar fi fost sa stropiti pomul cu un biostimulent antistres de tip Amalgerol, sau Algasanba sau Aurora care contin extract de alge si/sau aminoacizi si bacterii benefice.
In mare parte pomii indiferent ca sun conifere sau nu, se adapteaza pana la urma la solul respectiv si in majoritatea cazurilor este de vina transplantarea incorecta. De exemplu cand ati sapat groapa si ati asezat pomul cu balotul lui de pamant, ati turnat apa in groapa si pe urma sa trageti pamant ? Ca daca ati tras doar pamant pana la nivel si ati udat dupa aceea atunci e posibil sa ramana multe goluri de aer la radacini iar udarea la urma nu a fost de ajuns incat sa ii aseze bine pamantul proaspat imprejurul balotului.
Transplarea corecta la pomii fructiferi este : inainte sa se puna pomul in groapa se toarna in 1/3 din groapa, pamant de preferinta galben, se amesteca cu niste balegar proaspat de vaca (sau mranita ) si se amesteca in groapa cu apa pana devine pasta moale ca smantana, se aseaza copacul in mocirla creata si se trage pamant pana se umple groapa avand in vedere ca nodul de altoire sa fie deasupra solului, acest procedeu se cheama mocirlire, unii inmoaie radacinile in mocirla facuta in lighean si pe urma aseaza copacul dar tot aia e ca pe urma se rastoarna continutul ligheanului in groapa. Dar diferenta fata de conifere este ca pomii fructiferi din comert vin de regula fara pamant pe radacini si de asta trebuie mocirlire ca sa inmoaie radacinile . Si astfel nici nu raman goluri de aer la radacini.
In schimb la conifere nu stiu transplantarea corecta dar oricum trebuie udat bine in groapa in timp ce se toarna pamantul.
Posibil ca pinul dumneavostra sa reuseasca sa se prinda in timp dar sa se vada asta doar cand se duc caldurile si temperaturile se stabilizeaza in jurul a 27 de grade ziua, cel mult.
Ori alegeti sa mai asteptati cand temperatura mai scade sa vedeti cum evolueaza planta ori cereti sa va fie schimbat dar oricum ar fi , e bine sa anuntati de pe acum persoana care vi l-a dat sa il tineti la curent cu evolutia pomului. Si daca trebuie sa il schimbati , parerea mea e sa il schimbati mai spre toamna ca sa nu mai fie soare puternic afara.
Multa lume afirma ca pinul nu are treaba cu soarele dar ei se refera la copac prins , stabilizat, adaptat la sol, nu proaspat transplantat. Orice planta proaspat transplantata trece printr-un stres indiferent ca e soare sau nu ,iar daca e soare puternic e mai rau.
Daca luati legatura cu persoana eu nu v-as sfatui sa ii spuneti ca ati fost la fitofarmacie ca nu se stie cum reactioneaza omul si poate sa va spuna ca nu vi-l mai schimba deoarece i-ati dat chimicale si nu l-ati lasat sa se prinda in liniste.
Daca persoana vi l-a si sadit atunci e mai bine, ca inseamna ca probabil a mai facut asta si stie cum se planteaza un copac si atunci normal sa garanteze ca vi-l schimba.
Nu pot sa spun ca Amalgerolul face minuni la conifere dar nici rau nu ii face , biostimulentii astia antistres sunt bio , si ajuta plantele in perioada de stres cum ar fi frig mare, seceta, transplantare, tratamente chimice. Dar oricum stropit cu sau fara antistres ne mai asteptam si la esecuri sa moara cate o planta indiferent cat de bine a fost transplantarea sau o planta in ghiveci sa nu se poata vindeca pentru ca se lucreaza cu plante vii nu din plastic si plantele reactioneaza in mod diferit la diverse conditii.
Daca nici al 2lea pin nu se va adapta atunci schimbati specia, va interesati daca mai sunt pusi in zona brazi argintii, nu stiu de ce probabil am vazut prin gradini prea multe specii argintii de conifere care aratau impecabil si pline de ace , pe cand speciile normale chelesc intr-o veselie cum ar fi la tuia in special unde multa lume se lange ca li se usuca frunzele dinspre interior spre exterior.
Aici gasiti un articol despre conifere plin de comentarii intrebari si raspunsuri https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-conifere/ sau postati intrebarea dumneavoastra aici https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/arbori-si-arbusti-coniferi/ si vedeti ce raspunsuri primiti.
 
Ultima editare:

Cristian1703

New Member
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Cum recomandati sa se ude pe astfel de vreme ? 10 minute pe nopate udat se aspensoare este mult ??
 

crysty

Active Member
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Cum recomandati sa se ude pe astfel de vreme ? 10 minute pe nopate udat se aspensoare este mult ??
Cu placere. 10 minute de irigat cu aspersorul ? E cam greu de raspuns daca e bine, pentru ca nu stiu debitul ,cat poate uda sa zicem pe metru patrat in timp de 5 minute dar chiar daca as sti ,e greu de dat un raspuns concret pentru ca nu se stie cata suprafata din raza aspersorului bate pe pamantul ocupat de conifer , totusi ca sa dau un raspuns estimativ, o parere, eu zic ca este de ajuns , DAR mai intai va sfatuiesc sa turnati cateva galeti de apa in zona balotului (imprejurul tulpinii) pentru ca nu stiu de ce dar am impresia ca nu l-ati udat suficient la plantare . Pe urma aspersorul va mentine solul umed. Nu va faceti griji ca daca ar fi apa in exces , in primul rand apa administrata in cele 10 minute se va pierde ziua prin evaporare, plus ca GRAVITATIA lucreaza, va trage apa si mai in adancime. O planta plantata afara , vara nu are cum sa sufere daca i s-a turnat apa in exces pentru ca apa se evapora, pamantul este zvantat repede de vant si mai e si gravitatia care trage excesul in jos. In ghivece e problema cu plantele ca putrezesc de la exces de apa dar afara in pamant in camp deschis nu putrezesc plantele decat daca a fost inundatie de la ploi.
Inainte sa puneti cele cateva galeti de apa , ati putea sa sapati (chiar daca se strica un pic gazonul) cam unde credeti ca era marginea gropii sapate initial pentru pom, o groapa mica dar cat mai adanca posibil sa vedeti daca in adancime pamantul era uscat. In functie de cat de uscat este atatea galeti de apa estimati , daca de exemplu e doar umed atunci puneti doar vreo 5-7 galeti de apa imprejurul tulpinii cat ocupa balotul. Daca este uscat-uscat pamantul atunci dublati cantitatea de apa adica 10-15 galeti de apa de 10 litri, doar o singura data. Daca este foarte ud incat se lipeste pamantul bine de maini si nu se desprinde atunci nu mai turnati apa cu galeata ci lasati doar aspersorul sa isi faca treaba.
Deci e foarte posibil ca pomul sa se usuce si din cauza ca nu a avut apa destula turnata in groapa la transplatare si aspersorul uda doar superficial (mai ales daca bate doar spre o parte a pomului !!) iar ce uda aspersorul se evapora, chiar daca e suficienta apa pentru gazon, si nu mai ajunge in adancime. Nu am de unde sa stiu cat de ud este in adancime si cat si daca s-a udat in groapa in timpul plantarii. Pana nu aflati daca pomul are destula apa nu puteti elimina seceta din posibilele cauze.
 
Sus