Pilea cadierei

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Pilea cadierei

Denumire populara:
-

Imagine:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi

Tipul de planta:
Perena

Inaltime:
30 cm

Intindere:
25 cm

Lumina ºi temperatura:
Ii merge cel mai bine la o fereastra estica sau intr-o lumina medie. Trebuie ferita de razele soarelor care ard frunzele. In timpul verii suporta temperaturi de 30 C daca I se asigura suficienta umiditate.

Flori, frunze, fructe:
Planta se remarca prin culorile si textura frunzelor, florile fiind mici si neinteresante.

Solul:
Are nevoie de un substrat cu un drenaj bun ( turba, pamant de flori si nisip in parti egale).

Udarea:
Mentineti solul tot timpul moderat umed dar fara sa balteasca. Este de preferat sa udati cu mai multa apa si mai rar decat des, dar cu putina apa. Nu udati cu apa calcaroasa.

Aerul:
Nu tolereaza aerul uscat, pulverizati planta in perioadele caniculare. Este potrivita pentru terrarium. Planta apreciaza camerele cu umidificatoare sau atunci cand este pusa pe un pat de bile intr-o farfurioara cu apa. Nu suporta curentii de aer.

Ingrãºãminte:
Pe perioada de crestere vegetativa se fertilizeaza saptamanal cu un fertilizator cu o formula echilibrata, doza diluata la jumatate fata de cea recomandata pentru fertilizator.

Inmulþire:
Prin butasi de aproximativ 5-10 cm, recoltati primavara sau vara. Butasii se pun direct intrun amestec pe baza de turba, se mentin la cald, in permanenta umezi, acoperiti si la umbra. Formeaza usor radacini in 3-4 saptamani.
Prin divizarea tufei.
Mai rar, prin seminte insamantate primavara la o temperatura de 19-24 C.

Transplantare:
Datorita dimensiunii sale relativ reduse se planteaza intr-un ghiveci cu un diametru de 5-12 cm. Pe masura ce imbatraneste, planta se deterioreaza tulpinile devenind lungi si chele la baza si de aceea unii gradinari reinnoiesc planta prin butasi la inceputul fiecarei primaveri, aruncand planta veche; in plus, plantele tinere au foliajul mai frumos. Transplantati planta intr-un ghiveci mai mare inainte de a avea radacinile incolacite.

Condiþii de iernare:
Iarna se tine la o temperatura de peste 14-16C langa fereastra, pentru ca are nevoie de mai multa lumina. Nu lasati frunzele sa atinga geamul. Reduceti udarea dar nu lasati pamantul sa se usuce complet. Frigul sever poate arde varful lastarilor, dar planta isi revine relativ repede.

Boli ºi dãunãtori:
Poate fi atacata de paianjenul rosu. Patarea frunzelor poate apare de asemeni.

Frunzele cad si tulpinile pot forma pete negre la baza (infectie cu Botritis) daca este udata in exces. Iarna, frunzele se innegresc si cad daca ating geamul sau daca este prea frig.

Are tendinta de a se lungi (formeaza internoduri lungi) atunci cand nu primeste suficienta lumina.

Îngrijire, particularitãþi:
Este usor de intretinut. Pentru a mentine planta compacta, cu un aspect tufos se ciupeste varful lastarilor. De asemeni noii lastari aparuti din pamant contribuie la mentinerea aspectului tufos.

Personal am observat ca dupa ciupire ii dau destul de greu noi lastari, dupa o luna chiar doua de la ciupire. Lastarii apar la nivelul ultimului nod (cel mai de sus) si pentru a avea o planta compacta este bine ca ciupirea sa se faca devreme, de la baza plantei.

Specii ºi varietãþi:
Genul Pilea, membru al familiei Urticaceae cuprinde peste 200 specii.

P. cadierei este cea mai cunoscuta specie.

P. involucrate originala din Peru atinge o inaltime de 15-20 cm. Are frunze frumoase, ovale usor indoite, cu nervuri ciocolatii si uneori formeaza flori crem sau verzui.

P. nummulariifolia este o specie taratoare de dimensiuni reduse potrivita pentru ghivece suspendate.

P. microphyla este numita asa pentru ca elibereaza polenul in puf. Are frunze mici si dese pe tulpini groase.

P. peperomioides, din China este de asemeni o specie larg cultivata.

P. grandis originala din Jamaica.

P. mollis (limba pisicii) are frunze crete verzi cu maro.

Surse bibliografice:

http://web1.msue.msu.edu/imp/modzz/00001103.html
http://www.backyardgardener.com/plantname/pd_6566.html

Discutii despre Pilea:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1087
 
Sus