Piersic - Prunus persica

andreiacamelia

Active Member
Am cumparat in toamna niste pomi de la Pominova. Toti au prins viata, in afara de unul, un piersic, care nu e nici uscat, dar nici nu porneste in vegetatie. Nu ma prea pricep. Pornesc mai greu?
 

mymo

Active Member
Eu nu ma pricep,dar in toamna am facut si noi o mica livada si din cate am vazut la mine,piersicii si nectarinul au pornit mai greu.Nectarinul chiar si acum are doar mugurasi nu si-a deschis frunzele.Si piersicii au pornit de curand.
 

doru26

New Member
voi incerca sa pun 3 samburi de piersic in pamant ..
trebuie sa-l tin in apa sau il pun direct in pamant??
multumesc
 

victoria222

Active Member
Doru, trebuie sa ii pui in pamant umed si sa-l mentii umed, dar daca nu le stratifici, nu vei avea nici un rezultat. Stratificarea se face lasand samanta in mediul potrivit germinarii (adica pamant umed) la temperatura rece (care sa simuleze iarna) pentru o anumita perioada de timp, dupa care samanta este scoasa din nou la caldura si germineaza. Acest proces se intampla in mod natural cu semintele cazute din pom in timpul verii, care raman in pamant peste iarna si germineaza abia in martie-aprilie cand cresc temperaturile. Cel mai bine ii pui la toamna, direct afara in pamant sau intr-un ghiveci si dupa perioada rece din iarna cu siguranta vor rasari. la mine s-a umplut de copacei de cais primavara aceasta de la fructele cazute pe jos. Daca totusi nu ai rabdare, trebuie sa te documentezi pe internet despre timpul exact necesar de stat la frigider a semintei de piersica, pentru ca acesta difera de la o planta la alta si in general despre conditiile de germinare. Daca le pui asa pur si simplu in pamant nu se va intampla nimic.
 

happy

Well-Known Member
In problema basicarii frunzelor la piersici,am inteles ca se face un tratament vara dupa recoltarea fructelor si anul urmator nu mai apare :wink: .Stie cineva cu ce anume se stropesc?Mi-a spus acest lucru o persoana carea vindea flori si plante in piata la Big Berceni,si spunea ca a lucrat in domeniu mullti ani!
Achimenes ,cred ca ma vei ajuta! :D
 

IZA

Active Member
M-a rugat o prietena sa-i caut Piersic plat Sugar Baby. Va rog daca stiti alt furnizor decat sieberz ca acolo e prea scump zice ea....
 

albela

Active Member
S-au inrosit frunzele la nectarinul meu. Abia au trecut florile. E o boala? Trebuie stropit cu ceva?
 

happy

Well-Known Member
Se da cu dithane sau altceva pt. basicarea frunzelor! :D Eu acum 4 ore i-am stropit ,dupa ce s-au dus albinele la culcare!
 

riana

Active Member
happy a spus:
Bravo o sa folosec si eu dupa ce le halesc :wink:
am luat si eu bravo dar am citit pe net ca este pt prevenirea bolii. eu am pierdut 3 piersici mari di cauza besicarii anul trecut . am tot dat cu dithane dar nici un rezultat, bravo o fi mai bun?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
AM o mica problema cu piersicii , chiar si cu doi care erau mai la dos , nu vad boboci de flori mai clari , sa fie oare un an in care nu vor face .... ?

Frunzele se tot ridica din pozitia "urechiuse" si flori inca nu ....

oare de ce ?


mersi
 

kriss

Member
Sfatuiti-ma si pe mine va rog...
Vreau sa cumpar pentru la tara un piersic autofertil, cu fruct mediu/mare si dulce. Ce soiuri s-ar incadra in cerinte?

Am tot citit pe site-uri, dar multe soiuri par bune si as vrea sa stiu din experienta voastra.
 
Sus