Phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

marean

Active Member
Pt stabilitate,te sftuiesc sa cumperi un ghiveci din teracota,greu,batranesc,in care sa-l bagi pe cel cu orhideea,astfel nu se va mai rasturna .
Poti pune si poza,insa cred ca ar mai putea ramane in substratul ei. Scoarta cum se prezinta,se uda foarte tare,pt mult timp,e negricioasa si sfaramicioasa sua e ferma si relativ tare ?
 

isabella

Active Member
Buna idee cu ghiveciul de teracota marean , multumesc
Scoarta nu e sfaramicioasa, e ferma ,maroniu inchis. Ud orhideea o data la 7 zile si scoarta uneori e inca umeda in unele locuri...Nu e problema ca a pierdut jumatate din cantitatea de scoarta ?
 

marean

Active Member
Inseamna ca scaorta este buna,nu trebuie schimbata,doar pune-i masca de teracota.
Asteptam poza sa vedem cata scoarta mai este,in principiu,daca nu mai are jumatate,ar trebui sa completezi tu cu scoarta noua .
 

marean

Active Member
Planta arata foarte bine,din poze nu se observa ca ar lipsii scoarta,insa daca lipseste,completeaza golurile si treaba-i gata.
Aaaa,si sa nu uiti sa o uzi,radacinile sunt foarte uscate :wink: .
Asa are phalae obceiul,insa e perfect normal sa creasca radacinile asa,si a mea a avut,insa intrand in contact cu farfuriuta,si-au rupt varfurile si au murit bucatile exterioare,nu a fost nicio problema,nu dauneaza plantei.
 

claudia_s

Member
Acum aproximativ o luna va intrebam daca pot taia un keiki si mi-ati spus sa mai astept. Acum are patru radacini de cate 3-4 cm fiecare si arata asa:
Dupa cum se vede are si o tija florala acest keiki. Intrebarea mea este pot sa il tai si sa il pun in pamant, pentru ca planta mama are 3 tije florale si acest puiut la randul sau cu o tija si nu as vrea sa fortez aceasta "mama eroina" :D . Va rog sa ma sfatuiti.
 

angela draganoiu

Active Member
Claudia parerea mea este ca daca tai puisorul s-ar putea sa nu mai infloreasca. tu alegi tai si risti sa nu infloreasca sau mai astepti si tai dupa ce trec florile.
eu cred ca daca lasi planta asa cum e o sa ai o mica minunatie plina de flori.
 

IULIA

Active Member
sint de acord cu Algela. in nici un caz nu taia acum.
cit a fortzat pina acum, mai are doar putin pina la final.
BRAVO! :D
 

MihaelaV

Member
Felicitari Gabiuta! Imi plac mult phale albe

Prima mea orhidee are o tija florala, cu bobocei miici de tot. Pot sa ii pun ingrasamant acum?
 

IULIA

Active Member
Michaela, am uitat, bate-ma. de cind o ai? ai transplantat-o ?
era chestia aia cu mutatul, udatul dupa...n zile si apoi ingrasamint? sau care.... :?
 

MihaelaV

Member
IULIA a spus:
Michaela, am uitat, bate-ma. de cind o ai? ai transplantat-o ?
era chestia aia cu mutatul, udatul dupa...n zile si apoi ingrasamint? sau care.... :?
Eu te-ai aiurit Iulia :D
Am avut 11 orhidee in total, dintre care 1 a murit, aveam inca una cu probleme si cand m-am uitat la alta avea si aia probleme.
Intrebam daca pot sa ii pun ingrasamant la prima mea orhidee pe care am primit-o pe 25 dec 2007, care are o tija florala cu bobocei mici rau.
 

IULIA

Active Member
normal ca. nu le-ai pus niciodata?
pai inseamna ca se simt super la tine, daca au facut si flori.
proportia sa fie 1/2 fatza de indicatia de pe sticla ingrasamintului. nu stiu ce tip ai, dar, in momentul infloririi, anumite substante, in concentratie mai mare decit normalul, fac mai mult rau decit bine. :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Ma ajutati si pe mine cu un sfat?
Am trei pheno, toate inflorite a doua sau a treia oara. Le tin pe pervazul unei ferestre pozitionate spre nord - pb este ca au pe frunze niste portiuni uscate - am atasat si poze:
<img src="http://lh5.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SXl9tPQPstI/AAAAAAAAAc4/Tm8vCGDQR5U/s144/ian%202009%20037.jpg"><img src="http://lh5.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SXl9piTxuCI/AAAAAAAAAco/sBUtAjE1C3s/s144/ian%202009%20035.jpg"><img src="http://lh6.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SXl9rILYndI/AAAAAAAAAdo/YjZ6wphRC1I/s144/ian%202009%20036.jpg">
ce trebuie sa-i fac?

Si inca o nedumerire: uitati-va la floricica asta saracuta, infloreste a treia oara dar a facut o groaza de "ramurele". Frunzele care sunt deja vreo 5 perechi au tot impins floarea spre exterior - se taie vreodata frunzele de la baza plantei? sau totul e ok si doar mi se pare mie ca orhideea ar avea ceva?
<img src="http://lh3.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SXl91zWW6tI/AAAAAAAAAdg/oTvXEt3yznU/s144/ian%202009%20042.jpg"><img src="http://lh3.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SXl90MDZMCI/AAAAAAAAAdY/NGWfaQ_NEjc/s144/ian%202009%20041.jpg">
 

IULIA

Active Member
Gradinar1, phalele tale sint intr-o stare excelenta.
nu ai de ce sa te ingrijorezi. cea alba cu frunza aceea zdrentuita, nu are nimic. a fost atinsa la transport, a fost lipita de un alt vas intr-o pozitie care a taiat efectiv frunza. nu e o boala. se va usca incet incet, dar asta in timp.
iar cea roz e o frumusete. si ce daca iese din ghiveci? dupa ce trece floarea sa incerci o transplantare si o repozitionare. si un vas mai mare, adaptat la marimea ei actuala. nu taia frunzele. planta va sti sa le elimine singura cind nu ii vor mai fi de folos.
spor la treaba si sa te tina cit mai mult floricelele. :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Iulia, iti multumesc foarte mult pentru raspuns! Am vazut ca esti o colectionara infocata de orhidee si ca ai niste flori superbe asa ca sfaturile tale sunt "litera de lege". :D
Asa o sa fac iar atunci cand o sa o transplantez, daca nu ma descurc, mai intreb si eu expertii :wink:
 

claudia_s

Member
A inflorit draga de ea .
:( :cry: Sunt trista pentru ca daca va uitati bine are bobocei care s-au uscat. Sunt cei care se vad mici si rosii. Imi poate spune cineva din ce cauza? ce pot face sa o ajut?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pai sunt mai multe variante:
- ai mutat-o de la rece la cald sau invers
- accidental a suferit din cauza unei dereglari de udare
- sau a stat in calea curentilor (cand ai aerisit probabil)
 

claudia_s

Member
E posibila ultima varianta. La inceput nu m-am speriat ca au fost doar doi bobocei dar pe zi ce trece sunt tot mai multi. Multumesc Cornelia.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus