Phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Sash

Active Member
Tija daca s-a uscat de tot poti sa o tai.
Cum adica dintr-o parte ii apare o frunza noua? Frunzele noi la phale apar numai din varf/centru. De pe sub frunze apar tije sau radacini.
 

IULIA

Active Member
cu scuzele de rigoare Sash...dar ii poate da si o frunza. asta daca da keiki pe axisul principal. eu am 2 phale in aceasta situatie.
dar...eu cred ca are o noua tija. sa mai vedem....e pusa unde trebuie pentru asta. :D
 

Sash

Active Member
Nu-i cazu' de scuze, da... pune poze :) ca eu n-am intalnit (live sau poze) phale cu 2 ramuri/varfuri/ centre de crestere pe aceiasi tulpina - ma refer la manunchi de frunze fara tije. Si... acuma chiar m-ai facut curioasa. Pozee pls!!

PS
Karmenutza pune si tu poze cu impricinata :D
 

IULIA

Active Member
si mai sint fete pe forum care au asa ceva..imi scapa unde exact.
parca oana_oana avea una cu pui dat f bazal...
mai sint... :)
 

Sash

Active Member
Wow! Nu le-am mai vazut! Arata super!
Si ca o paranteza...sper ca ti-e clar ca mi-am intors capul in toate directiile ca se le vad cat mai bine si nu stiam de ce rade copilu'
 

karmenutza

Member
O sa incerc sa-i pun o poza desi acum nu prea se vede mare lucru, ca abia s-a crestat putin tulpinita. Si se vede ceva verde venind din interior. Cred ca poate sa fie foarte bine si o radacina si o frunza. O sa revin cu poza.
 

ghia_don

Active Member
Incearca sa faci poza mai clara, asa nu se vede mare lucru, dar banuiesc o radacina noua pentru ca asa au aparut si la ale mele. Se va vedea mai bine peste vreo doua saptamini.
 

Timy

Member
Phala

si eu am o Phala, am primit in noiembrie cu flori ft frumoase. M-am gandit sa o polenizez,ca sa fac micuti, dar m-am razgandit acum, si nu mai reau seminte.
ma interbam ce sa fac tija aia cu floricelele pe ea? trebuie taiata? si daca da, cum? pe mijloc, toata tija? :?
oricum as dori sa scap de seminte ca planta sa dezvolte si sa faca flori :D
 

angela draganoiu

Active Member
oricum phalenopsis n-o sa faca seminte in conditii de apartament. tije cu flori las-o acolo pina se vor trece dupa care o tai de la al 3 lea nod in sus pt ca pe aceeasi tija va apare o alta.
 

Timy

Member
dar deja "semintele" pe jumatate dezvoltate stau acolo pe tija cam de 2-3 luni. cred ca o sa dezolte, fiindca ii place locul-calduta, intre multe flori, cu umezeala multa.
imi are rau s-o tai, dar asta e! :evil: ma duc chiar acum :twisted:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Pai tot nu inteleg... de ce te grabesti sa o tai? Daca nu s-a uscat varful, las-o in pace.
 

Timy

Member
deci nu ar trebui sa tai? :? dar as dori sa scap de seminte, ca planta sa dezvolte, si sa nu risipa energia in semintele alea.
oare ar fi mai bine sa tai floarea?
asa arata
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Of, nu stiu ce sfat sa iti dau. :(
Nu intelesesem ca vrei sa scapi de seminte. Specialistul in seminte pe aici este Marean, poate el ar putea sa iti dea un sfat competent.

Probabil ca daca nu mai vrei seminte, va trebui sa tai tija, dar nu complet, ci mai lasi pe ea 3-4 noduri. Eu zic totusi sa nu te grabesti, cred ca mai poti astepta 1-2 zile inainte sa o tai, sunt convinsa ca specialistii nostri in orhidee ar putea sa te sfatuiasca in problema ta. :D

Nu ai putea sa pui si o poza cu planta intreaga?
 

marean

Active Member
Ioiii,ma facui si expert in seminte,danke ! :mrgreen:
Una la mana,daca nu vrei sa faca seminte,tai decat floricelele cu pricina,daca tija inca mai creste din varf,atunci va mai produce alti boboci .
Doi la mana,eu nu vad unde vezi tu semintele,sincer ma cam indoiesc,e un procedeu complicat,trebuie sa dai la o parte labelumul,sa aduni in conitii sterile polenul si apoi sa-l pui exact unde trebuie,toate astea la nu stiu cate zile dupa inflorire,cand germinatia are cele mai mari sanse .
Trei la mana-poti taia la al 3lea nod daca tija nu mai are varful in crestere,si poti astepta ca pe tija-ciot ramasa sa rasara o ramificatie cu bobocei .
Bafta multa :wink: !
 

IULIA

Active Member
ca sa nu innebunesc definitiv, te rog fa o poza la lumina a florii. sau mai multe. si una de ansamblu a tijei.
ca sa mor de ma pot ghida, care e sepala, care e petala, care e labelum, care, in conditii de fecundare...nu ar mai trebui sa se vada.
DAR.....
coditza florii arata excelent, ceea ce ma pune pe ginduri ca intr-adevar, s-a intimplat ceva acolo.
poti explica cum ai procedat pt a obtine semintele?
cind ai facut operatiunile efectiv, cum?
MAREANE, IO SINT EXTREM DE CURIOASA. TU NU?
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus