Phalaenopsis part 4

victor

Active Member
:openrose:Să-ți trăiască toate phalele, Morena!
Bună, Reluța!:openrose: Dacă ai rupt mugurul din vârful tijei, nu mai crește, dar în orice caz, să nu tai nicio tijă.
Așteaptă să vedem ce se întâmplă.
Păcat de acele tije, dar se mai întâmplă, nu ești singura care o comite.
 

Teodora

Member
Buna seara. Va tot citesc de ceva timp si o fac cu mare placere fiind o mare iubitoare de orhidee Phalaenopsis pe care le colectionez de prin Septembrie anul trecut.Intre timp am pierdut vreo doua dar tot am ramas cu 7 orhidee si un keiki daruit de cineva. Keiki l-am primit prin primavara acestui an si mi se pare ca are un ritm de crestere extrem de greoi. Are 2 radacini care au mai crescut de atunci, in schimb frunzulitele, 2 la numar, parca au ramas la fel. Poate asa este normal sau poate ca voi avea rezultate abia acum dupa ce am cumparat fertilizant special pt orhidee, ma refer la cel lichid, pana acum am folosit bastonase dar am renuntat.
 

ramona

Member
pai asta am vazut si eu dar frunzulita aparuta pe o tija care la randul ei a aparut din interiorul frunzelor? adica ce e cu tija aia?
 

Teodora

Member
Ai dreptate, m-am uitat ceva mai atent si cel putin pentru mine este nemaiintalnita situatia. Sper sa te lamureasca cineva.
 

Morena

Member
Teodora am inteles de la Victor ca Atonik e bun pt plante cu probleme la radacini. Aici am folisit Orchid Myst si a dat roade. Iar fertilizant doar lichid.
 

victor

Active Member
Bună dimineața!
La phala Ramonei, din păcate avem o tijă terminală.
Această phală, după ce-și termină ciclul de înflorire, planta nu va mai avea vârf de creștere, deci va rămâne în stadiul acesta.
Dacă nu va face, fie un pui bazal sau keiki, va muri.
Să-ți trăiască puiuțul, Teodora!
Keiki are dezvoltarea anevoioasă pentru că a fost detașat prematur.Trebuia să fie lăsat să facă minim 3 rădăcini cu lungimi de 4-5 cm și atunci putea fi detașat.
În situația aceasta, trebuie să faci un tratament zilnic, foliar, cu Atonik, 1ml la l, dimineața, doar pe dosul frunzelor.
Mare grijă la alegerea vasului, volumul lui trebuie să fie raportat la cele 2 rădăcinuțe, adică foarte mic, altfel rădăcinile vor putrezi.
 

Teodora

Member
Buna dimineata

Radacinile arata foarte bine, cand mi l-a adus aveau vreo 7-8 cm. Acum au mai crescut si arata foarte bine, insa frunzulitele mi se par la fel. Doua au fost, tot doua au ramas si foarte micute. Cat despre vas, am taiat un fund de sticla de plastic si l-am replantat, ca initial il pusesem intr-un vas mai mare. Sticla fusese de apa plata, de 2L. De azi voi incepe sa le pun fertilizant lichid, ceva mai diluat decat scrie si sper sa vad rezultate. Multumesc pentru urare, Victor si va doresc asemenea.
 

Teodora

Member
Morena, am auzit si eu de acest Atonik, numai ca problema mea pare la frunzulite, ele ramanand la fel, asa cum am mai zis. Oricum, intentionez sa raman pe acest forum si voi atasa si poze cand voi avea posibilitatea.
 

victor

Active Member
Teodora, o să încerc să fiu mai explicit.
Orice plantă, fără o masă radiculară corespunzătoare, nu poate avea o dezvoltare armonioasă.
Fără o masă radiculară bogată, planta ta nu are putere să dezvolte noi frunzulițe.
Concluzia este clară, trebuie să ne concentrăm pentru a induce noi rădăcini.
Keiki-ul meu avea 4 rădăcini foarte lungi când l-am detașat.Pe lângă cele 4 frunze, a făcut și o tijă cu 3 ramificații.
Deci, este clar? Crezi că ar fi putut keiki acela firav să susțină toate acele vegetări fără a avea o masă radiculară bogată?
Dacă faci un tratament cu fertilizant bogat în fosfor, care să inducă apariția de noi frunze, în mod sigur keiki nu ar putea susține dezvoltarea ei și s-ar crea un stres imens pentru plantă, care ar scade drastic imunitatea plantei.
Tu poți proceda cum crezi, este planta ta.
 

Morena

Member
Stiam eu ca Victor stie! :)
Btw: pitica cu 2 pui are o noua excrescenta. Daca e puiul nr 3 deja disper! Vad ca mama face si radacini deci nu inteleg ce o face asa puioasa! Fingers crossed sa fie tija!
 

ramona

Member
ok. multumesc de lamuriri. astept sa vad evolutia... sper sa faca un puiut ca are niste flori tare frumoase...
 
Sus