Pete maro ficus

Alle9p

New Member
Buna ziua. Am achizitionat de curand un ficus,aprox. 2 luni. A inceput pe margine frunzele sa se faca maro si in final chiar sa cada. Vre- o idee?!
 

crysty

Active Member
buna seara, exceptand faptul ca in general plantele din comert se adapteaza greu si ca e mai bine sa fie cumparate primavara ca sa aiba timp sa se adapteze cat de cat pana vine frigul, parerea mea este ca problema care o aveti cu planta e de la apa in exces combinat cu lumina slaba si cu racoarea care se instaleaza jos la nivelul ghiveciului.
V-as recomanda sa incetati udatul pana vedeti ca se usuca pamantul deasupra si daca aveti o veioza care o aprindeti mai des in camera cu el sa o mutati mai aproape de el . Daca nu aveti cum sa ii oferiti de proba cateva grade in plus la ambient atunci ar fi mai indicat sa cautati un scaunel si sa urcati vasul pe el adica ideea e sa il mai ridicati un pic de jos pentru ca jos se strange frigul de cate ori deschideti geamul sau usa si pamantul daca este foarte ud atunci va fi mai rece mai mult timp.
Vad ca mai aveti plante deci stiti ca daca pamantul apuca sa se usuce deasupra atunci nu e problema ca mai jos in ghiveci este inca umed.
Iarna plantele se uda foarte rar si se pastreaza pe cat posibil o temperatura buna pentru ele.
Pamantul mai uscat este si mai cald in comparatie cu cel ud care predispune radacinile plantei la putrezire.
Nu am ficus de tip variegata ca al dumneavoastra , am avut varietate normala , ficus elastica dar cum arata frunza din pozele dumneavoastra este asemanatoare cu reactia dieffenbachiei la excesul de apa , si cresc dieffenbachia de vreo 4 ani si chiar si vandut cativa pui.
Chiar daca nu am avut destula lumina pentru planta de dieffenbachia pe timpul iernii, am avut grija sa o ud din zgarcenie si nu am pierdut-o din cauza putrezirii.
De ce fac comparatie cu dieffenbachia ? pentru ca dieffenbachia este planta care indica cel mai bine cand are prea multa apa sau prea putina prin colorarea frunzelor si inmuierea lor.

Si anume :
1. -cand planta are prea multa apa frunzele se fac maro deschis pe margini la inceput si apoi toata frunza dupa care coada ei si toata frunza devine moale . Mugurele de crestere sau mugurele de floare (la dieffenbachia) devine maro si se inmoaie si nu mai apuca sa se desfaca si cade din cauza ca devine prea moale (se topeste efectiv de zici ca este murata). Daca se doreste se poate face tratament antifungic dar trebuie schimbate conditiile de mediu si anume apa mai putina, lumina mai multa cand e iarna. Temperatura sa fie cu cateva grade mai mult iarna macar pe durata recuperarii. (valabil pentru plantele cu frunze mari cum ar fi monstera, dieffenbachia, ficus, etc si probabil si pentru planta varf de sulita (syngonium) )
2. - cand planta nu are apa destula pentru mult timp, atunci frunzele incep sa se coloreze spre galben si coada lor dar raman inca atasate de planta. Caderea frunzelor apare mult mai greu decat la excesul de apa si doar cand frunza cu tot cu coada ei sunt ingalbenite.
3. - cand frunzele sunt arse de soare apare o zona (pata) de un maro foarte slab pe mijlocul frunzei . Frunza cu pata de la soare nu cade dar devine inestetica si se recomanda inlaturarea ei.
In toate cele 3 cazuri de mai sus se poate stropi optional (daca banii nu sunt o problema ) planta cu o solutie separat facuta de biostimulent cu rol antistres cum ar fi : amalgerol, aurora, algasanba,cropmax sau orice altceva cu extract de alge si/sau macar cu aminoacizi.

La lamai si citricele de interior tinere caderea frunzelor apare si in mod normal toamna tarziu de la primele semne de frig sau de curenti reci in camera . Nu este motiv de ingrijorare pentru ca citricele isi vor reface frunzele prin boboci noi daca nu imediat atunci la primavara, principalul e ca tulpina sa fie inca verde la interior daca se zgarie de proba cu unghia. Este mai bine ca plantele de citrice sa fie crescute din seminte chiar daca peste 4 ani apare problema altoirii , dar macar cele din seminte se adapteaza in mod natural conditiilor de mediu inca de mici.

Indiferent de planta e bine ca pamantul deasupra in ghiveci sa fie un pic sapat ca sa poata respira in timpul iernii. Este foarte important asta mai ales daca camera nu este aerisita des iarna, pentru ca poate aparea mucegaiul la suprafata pamantului ceea ce va duce la putrezirea radacinilor daca nu au un minim de aer si daca au prea multa apa.
 
Ultima editare:
Sus