Permacultura - cum sa lucrezi cu natura, nu impotriva ei...

sicora fabian

Active Member
Marcela, aceste "principii" ale permaculturii pe care le-ai enumerat, fac parte din tehnologiile agricole de zeci de ani, doar ca nu se prea aplica! Sigur, nu strica reamintirea lor - repetitia este mama invataturii!
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Marcela, aceste "principii" ale permaculturii pe care le-ai enumerat, fac parte din tehnologiile agricole de zeci de ani, doar ca nu se prea aplica! Sigur, nu strica reamintirea lor - repetitia este mama invataturii!
In permacultura nu au ramas doar la stadiul de principiu. Ele au oferit chiar baza acestui sistem.
Din aceste principii, din dorinta de a veni cu un raspuns pozitiv la problemele enorme ale societatii noastre, atat cu privire la modul de a ne lucra si ingriji pamanturile, cat si la modul nostru de viata.

Referindu-ma la modul de a lucra pamantul, trebuie sa subliniez ca permacultura ofera modalitati practice de a ne obtine hrana sanatos, cu respect fata de natura si sustenabil. Daca toti cei care cultiva o suprafata de pamant din lumea asta ar practica acest sistem, nu numai ca am putea asigura hrana pentru toata populatia Terrei, dar am putea, in acelasi timp, sa refacem pamanturile afectate de agricultura intensiva, sa folosim terenuri pe care acum le consideram imposibil de cultivat si, pe langa toate acestea, sa reducem si poluarea.

Afirm cu tarie (si o cred din tot sufletul) ca permacultura ofera cu adevarat o speranta pe termen lung pentru omenire. Ca ar putea fi solutia prin care sa lasam copiilor nostri o lume cu mai putine probleme decat cea de acum.

Marcela :rose:
 
interesant subiectul,dar nu vad cum sa aplic eu,pe o suprafata de 500 mpatrati,principiile enumerate aici.....dupa zeci de ani de stat la bloc si cultivat plante diverse in cutii mai mari sau mai mici,acum cand am o bucatica de pamant e normal sa vreau si cateva flori,si cateva legume,un copacel,doi....
 

sicora fabian

Active Member
Nicoleta, cu rusine trebuie sa recunosc ca nici eu nu inteleg perfect si complet ce inseamna "permacultura" si cu ce se deosebeste de o gradina de la tara, traditionala, spre exemplu!
Marcela, tu aplici principiile enumerate de tine? Ai o suprafata de teren pe care practici "permacultura"? Daca da, pui si niste poze? Eu ma laud a fi mare si tare, dar observ ca uneori sunt cam . . . incuiat! Varianta ca nu vreau sa pricep, nu o iau in calcul! :mrgreen:
 

Marcela

Member
Nici eu nu vreau sa o iau in calcul, pentru ca imi dau seama ca nu ar fi adevarat.
De aplicat parmacultura, am aplicat doar partial, deoarece toata vara am fosst mai mult voluntari. In gradina proprie am facut straturi inaltate si am cultivat rosii, apoi am plecat. Doua luni, cat a fost vara cea mai fierbinte si grea, au ramas bietele rosii neingrijite de nimeni. Neudate, nesapate, neplivite, ne-nimic. Trebuie sa spun ca tocmai cele cultivate pe pat de insamantare au supravietuit. Apoi, in toamna, ne-am intors acasa si am mulcit cea mai mare parte a gradinii. Cu mulcitul avem mai multa experienta, de aceea pot sa spun ca sunt incantata de rezultate.

In curand pornim din nou in voluntariat, dar de data asta mergem exact la sursa, adica la ferme ce aplica permacultura de mai multi ani. Pentru inceput, in Anglia, apoi mai vedem.
Cert e ca o sa va tin la curent cu tot ce mi se pare interesant.

Pentru ca stiu ce potential enorm are permacultura, una din dorintele mele cele mai mari este sa infiintez Asociatia Romana de Permacultura.

Imi dau seama ca sunt o multime de impedimente, dar am incredere. Vreau cu adevarat, deci pot.

Marcela :rose:
 

sicora fabian

Active Member
Din partea mea, sanatate, felicitari si spor! :D
Oricum, cred ca sensibilizarea micilor proprietari de gradini in directia gradinaritului ecologic, cred ca va da roade. Si la propriu si la figurat!
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Din partea mea, sanatate, felicitari si spor! :D
Multumesc mult! :D

Oricum, cred ca sensibilizarea micilor proprietari de gradini in directia gradinaritului ecologic, cred ca va da roade. Si la propriu si la figurat!
Oof... sper sa fie asa, imi doresc din tot sufletul!
Am o rugaminte: desi ne este foarte greu, trebuie sa renuntam la pisicile noastre.
Am doua exemplare splendide, un motan si o pisica, amandoi castrati. Ma doare inima cand ma gandesc ca trebuie sa ma despart de ei, dar n-am incotro.

Baiatul, Pufi, e cel cu negru si alb, iar fetita, Miti, e neagra toata. Miti face parte din categoria pisicilor "vorbarete", nu miauna decat rar, dar cand ii vorbesti iti raspunde intr-un mod specific, parca ar carai, ca un greiere. De aceea o si alint spunadu-i "greierasul meu".
Sunt curati, nepretentiosi la mancare (mananaca si mancare gatita) si sunt invatati si in curte, dar pot locui si la bloc. Prind si soareci. Sunt "pisici calatoare", adica sunt invatate cu masina, au facut impreuna cu noi peste o mie de km prin tara. Le-am luat peste tot cu noi... dar acum nu mai putem... trebuie sa le dam. :(

As prefera sa le dau impreuna, daca se poate. Sper sa isi gaseasca un stapan iubitor caruia sa ii aduca tot atata bucurie cata mi-au adus si mie.

Gasiti poze cu ele aici:http://www.flickr.com/photos/57935163@N04/5342756843.

Marcela :rose:
 

Marcela

Member
Nu stiu daca cineva a downloadat cartea si citeste deja, dar oricum, trebuie sa fac o precizare. La inceputul cartii sunt avansate niste cifre, legate de productia pe teren nearat.
Acolo apare o greseala, deoarece exista diferente intre sistemele de masurare - si eu am facut astfel de greseli la inceputul traducerilor mele.

Asadar trebuie sa rectific: autorul se refera la un sfert de acru, iar recolta totala pe hectar este de patru ori mai mare decat cea afisata in carte (in carte se vorbeste de un acru, deci inmultim respectiva cantitate cu patru).

Marcela :rose:
 

Marcela

Member
Nu stiu cati dintre cei sau cele care au intrat pe acest topic au si cautat sa afle mai mult. Dar stiu ca vine primavara si incepe o perioada de activitate intensa pentru majoritaea dintre voi.

Asa ca vreau sa postez cateva lucruri care v-ar putea fi utile in amenajarea gradinii.

Un lucru simplu care poate sa contribuie mult atat la sporirea eficacitatii in gradina cat si la efectul vizual, este folosirea unor tipare inspirate din cele naturale, evitand pe cat posibil straturile drepte.

Iata cateva exemple:
http://permacultura.ro/2011/02/tipare-naturale-in-gradina/keyhole-bed
si, ceva mai complex (si mai frumos, bineinteles).
http://permacultura.ro/2011/02/tipare-naturale-in-gradina/mandala-garden

Pe langa faptul ca sunt frumoase, important e ca puteti economisi atat spatiu, cat si timp organizand astfel de straturi.

:( (Imi pare rau, am vrut sa pun direct imaginile, dar nu stiu de ce n-a mers...)

Marcela :rose:
 

iraira

Member
Marcela, mi-ai putea recomanda unde as putea gasi cartea Gradina Gaiei?Mi se pare interesant conceptul si tare as vrea sa o citesc.Multumesc
 

Marcela

Member
Eu am gasit-o ca pdf. pe un site de share. Nu pot sa o trimit pe mail, e prea mare. Cel mai bine e sa intri pe www.permacultura.ro, sa il contactezi pe Florin Baci si ti-o trimite el prin transfer.ro.

Marcela :rose:
 
Sus