Pedicuta

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Lycopodium clavatum Fam.LYCOPODIACEAE

Cunoscuta in limbaj popular si sub denumirea de iarba ursului sau cornisor aceasta este o planta mica,ierboasa,tiritoare si foarte ramificata cu doua spicuri mici in virf in care dezvolta spori de forma unui praf de culoare galbena.
Creste in zonele montane in padurile de fag si molid.
Sporii pulvis lycopodii au proprietati sicative si diuretice .Recoltarea lor se face in lunile iunie-august,uscarea facindu-se rapid la soare pentru a nu se pierde din proprietati.
Se foloseste in industria farmaceutica in compozitia cremelor contra eczemelor sau ale iritatiilor pielii iar sub forma de ceaiuri in combaterea afectiunilor renale.

Pe vremuri copiii foloseau acest praf uscat pentru aprinderea lui mimind mici focuri de artificii.
 

carmenn

Member
pedicuta mai e folosita, pentru ameliorarea anumitor dureri : cefalee, carcei, spasme, dureri reumatice...se fac pernite cu pedicuta uscata, si se pun peste locul ce doare...eu tin minte ca dormeam cand eram mica pe pernita din asta pt durerile de cap...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pentru carcei ai zis? Unde gasesc si eu pedicuta de asta? La plafar? E sub forma de alifie sau ...?
 

carmenn

Member
hm...sa-ti trimit??
numai sa-mi aduc aminte unde am pus pungulita cu ea...daca nu poate duminica ies pe undeva pe langa munte si-ti culeg....
:wink:
 
A

Anonymous

Guest
Cornelia,e ca niste vrejuri,si infasori piciorul cu ei si pui ceva deasupra. Trece rapid circelul!!!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Multumesc mult Carmen. Nu vreau sa te deranjezi pentru moftul meu. E drept ca ma cam supara carceii dar nu chiar atat incat sa ajungi pe munte la cules. :wink: Oricum, gestul conteaza.

Habar n-aveam Gabi ca e ca un vrej.
 

carmenn

Member
muntele e aproape de mine, deci daca cumva valorificam ziua de duminica la o iesire pt ozonat, iti culeg si o sa-ti zic...
weekend excelent
 

Hariclea

Member
Pedicuta este buna si pentru cicatrizarea mai rapida a ranilor, cand eram mai mica, mi-am tratat cainele care fusese muscat de bot de un alt caine: ii presaram in fiecare zi praf din frunze de pedicuta pe rana si s-a inchis destul de repede. :wink:
 

Alinuca

Member
Moduri de folosire

Prepararea ceaiului: 1 lingurita rasa de pedicuta se opareste cu 1/4 litru de apa in clocot,apoi se lasa sa stea putin. Se bea numai o ceasca pe zi, si anume dimineata pe stomacul gol, 1/2 ora inainte de micul dejun, inghititura cu inghititura. In caz de ciroza hepatica sau de cancer hepatic, se beau zilnic cate 2 cesti.
Perna cu pedicuta: Cu pedicuta uscata (in functie de dimensiunea locului cu spasme sau carcei se iau 100, 200 sau 300 grame) se umple o perna care se pune noaptea peste respectivele portiuni dureroase. Aceasta perna isi mentine eficacitatea timp de cel mult un an.

P.S. In Austria si Germania, pedicuta este strict ocrotita prin lege.

Maria Treben "Sanatate din farmacia Domnului".
 
Sus