Pe-o frunza de bonsai

marq

Member
Sigur, un parumbar petrul de 2,5 :), daca e nevoie aducem o basculata intreaga de copaci, luam tot ce are fruze si tepi si ti le aducem.
Si... sa fie rece berea.
 

marq

Member
Mi-e cam greu cu noul format... si cu termenul forumuri in loc de categorii, sectiuni etc.
Am reusit sa-mi gasesc topicul asa ca am sa va arat si ultima achizitie, un maslin (olea europaea) caruia nu prea stiu ce sa-i fac si ce forma i s-ar potrivi, l-am tusinat foarte putin si l-am scapat de uscaturi.
si putin inclinat
dupa tusinare:
Am observat ca a fost altoit pentru a-i creste coronamentul sau sa fi fost doar o fisurare urmata de calusare: .
L-ar afecta o replantare acum in miez de vara fara interventii prea mari asupra radacinilor, ar trebui sa-l tund drastic pentru a scapa de intersectari si a stimula noi muguri mai aproape de trunchi, pentru a scapa de acea conicitate inversa ar trebui executat un marcotaj sau alte interventii (la baza copacelului sau la punctul de pornire a ramurilor) si e bine daca las acel mic drajon sa creasca ca si un fratior mai mic?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Salut , si la mine e la fel , nu mi se mare deloc comod noua forma ...dar nu conteaza ce vrem noi.

E din ala de la Baumax? Cat ai dat pe el ?

Eu am avut 3 buc , 1 pastrat si 2 plantati in sol acum 3 zile , sa vad daca trec iarna cu bine , sunt mai la adapost

Nu se supara deloc , e o specie ca si citricele care accepta miscari radiculare abrupte , cred ca locul ala e oarecum o fortare dar cred ca e o forma de altoire ciudata , poate pe varianta cu burghiu , nu mi se pare deloc sa fi creescut natural

Astept sa vad ce iti iese.

Eu am tuns si o salcie si 2 caisi :rofl:
 

marq

Member
Macar ai cules fructele :D?
Pai pretul a fost jumate fata de cel din primavara.
Bun, deci sa-i fac rost de o casuta mai primitoare si pot sa-l mut.
De tuns mi-e cam greu ca ar trebui sa-l las chel pentru a-i stimula noi ramificatii si distante internodale mai mici caci acuma e cam longilin.
Spre ce forma sa ma indrept inca nu stiu, el a fost gandit probabil ca o cupola, mi-ar place pozitial inclinata dar in directia inclinarii are o creanga pre solida pentru a fi modelata, iar in partea opusa unde ar trebui sa fie acea creanga am niste ramurele cam firave.
 

laural

Well-Known Member
Ce frumos ai zis " .....lasa imaginatia sa cante in instrumentul inspiratiei " O sa tin minte asta !
 

marq

Member
Pe caldurile astea :rofl:, daca s-ar putea reveni asupra unei taieturi gresite ar fi ceva, asa trebuie sa-ti imaginezi sau eventual sa astup o parte din ramuri. Problema e ca nu stiu in ce stil s-ar incadra cu acea cioata crapata si cu ramuri in toate directiile, nu respecta nici o regula din arta boinsaisticii: are trunchiul usor inclinat spre stanga si ar iesi bine cu o ordine a ramurilor stanga (slab)-dreapta(puternic)-spate (slabut)-fata (slabut)...(daca aberez corectati-ma) asa pleaca toate de la acelasi nivel cu cea din spate cea mai puternica si cea din dreapta cam slabuta, iar in sus nu are o linie cu descresteri lente ale grosimii.
Acuma as putea sa-l las asa dar nu o sa obtin nici o forma mai armonioasa decat o cascheta de razboi.
 

marq

Member
M-am gandit si la treaba asta, dar avand calculatorul defect acasa am incercat sa schitez putin forma trunchiului dupa care am intrat cu foarfeca in el, am sa pun si poze. Noroc ca se facuse tarziu sambata cand inca mesteream la el si m-am oprit.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
am vazut si eu pe cei de acolo , nu prea se meritau ....cei cu coloana inalta pareau buni sa fac un "frate" pentru cel de acasa , mai mult pentru polenizare.

Astept poze
 

marq

Member
Daca nu ai 2 maslini nu o sa fructifice niciodata? Eu din ce am taiat am facut o sumedenie de butasi, deci o sa am si pentru polenizat :) doar ca nu stiu cati ani trebuie sa astept... oricum nu am de gand sa plec nicaieri.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Ba da , m-au speriat altii dar nu e asa , am 5 masline de la autopolenizare .

E frumos maslinul doar ca ramurile sunt prea "usuratice" . Nu au o consistenta buna pentru a fi mai "tafnos"
 

marq

Member
La al meu te referi? Daca da, uite ce i-am facut:
, faceti abstractie de vasul meu monstru.
Ce urmeaza sa-i fac... ar fi o marcotare caci in spate pleaca o creanga orizontala perfect dreapta vreo 5 cm apoi 3 crengi lungi curbate si fara ramuri, dupa care as ramane cu atat: adica 2 ramuri spre dreapta, 2 spre privitor si una mai groasa si cam urata/dreapta spre stanga.
Dupa cum se vede am tras putin de varf pentru ca se ducea putin spre dreapta si mai jos am tras in jos o ramura crescuta drept. Problematice sunt si crengile crescute pe ramura din stanga care sunt tot drepte, din 4 cate erau am renuntat la cea perfect verticala si i-am lasat doar un ciot, iar pe celelalate le las sa creasca poate mai ramifica, nu le leg acuma caci nu au unghiuri prea bune si nu e nici sezonul de insarmari.
 
Sus