Paulownia

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
a zis sa-l tai? :? stiu ca Paulownia are ritm de crestere rapid in primii ani dar sincer eu asta nu am mai auzit pana acum. eu zic sa nu-l tai, tranda. lasa-l asa.
 

tranda09

Member
A vorbit f serios cand mi-a dat aceasta indrumare. De aceea am pus in discutie acest subiect. A spus ca da lastar nou imediat care creste f repede. Cred c-o mai sun ca sa-mi mai spuna inca o data. Si pe urma cred ca tot nu o sa-l pot taia... Are 2 cm in diametru!Pacat de el.
 
Nici eu nu cred ca vrei sa ai 20 de lastari, ci un copac in 5 ani... ca lastari tot vor face....

Am dubii despre cunostintele doamnei, desi eu am cumparat un salcam rosu, despre care mi-a spus sa astept primavara..si n-am ascultat :)
 

maxie

Member
Tranda,te rog,cum ai facut comanda,telefonic?Si cum ai primit copacelul?Felicitari pentru achizitie.In fata blocului mamei mele este unul;este grozav,a crescut cate 1-1,5m pe an si face niste flori parfumate mov -lila si frunze mari;e o frumusete.Trebuie sa-l plantezi departe de casa,ca are niste radacini care-ti scot casa din temelie.Vreau sa-mi cumpar si eu.
 

tranda09

Member
maxie a spus:
Tranda,te rog,cum ai facut comanda,telefonic?Si cum ai primit copacelul?Felicitari pentru achizitie.In fata blocului mamei mele este unul;este grozav,a crescut cate 1-1,5m pe an si face niste flori parfumate mov -lila si frunze mari;e o frumusete.Trebuie sa-l plantezi departe de casa,ca are niste radacini care-ti scot casa din temelie.Vreau sa-mi cumpar si eu.
Da, prin telefon si a venit in Buc si mi l-a adus. Vezi ca-l postez mai jos.
 

gomez99

Well-Known Member
in principiu ar trebui sa faca. e un arbore cu frunze cazatoare. ii trebuie ceva timp sa treaca si peste socul replantarii. daca e sanatos, intr-o luna-doua ar trebui sa aiba frunze.

eu o sa pun la incoltit ce semnte mi-au mai ramas, si din ce ramine dupa ce mai dau pe la prieteni, pot sa ofer doritorilor.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
tranda, mai dai putin timp. si eu zic ca se porneste el pana la urma. unde e gradina ta? in poza am vazut niste dealuri in spate.
 

tranda09

Member
Google translate:
Tradiţional, în cazul în japoneză cupluri au o fiica, ei o instalaţie Paulownia copac. În cazul în care fiica este gata de a se căsători, au tăiat copacul şi de a face o zestre piept, mobilier şi alte articole din acesta pentru cadouri de nunta.

Paulownia copaci se crede că aduce noroc pentru uz casnic şi de toţi cei care intră.

Ancient doctrină a-l, că, atunci când legendarul Phoenix zburat peste Orient, ar fi numai pe teren Paulownia Copacii ... aduc prosperitate şi înţelepciune pentru cei care s-au apropiat.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ce traducere frateeeeeeee...................... :rofl:
Sa-ti aduca tot ce zice googlelul ! :)
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
tranda09 a spus:
Sunt muntii Bucegi-altitudine 860m. Are vreo sansa?
are , sigur ca are, doar ca fiind mai sus, mai la frig, paulownia se misca ceva mai incet. chiar ieri am citit despre ea fiindca am inclus-o intr-un proiect. sa-ti arat ce am extras:

Caracteristici biologice
-De regula se utilizeaza izolat pentru ca florile sa poata fi vizibile cu usurinta
-In primii ani cresterea este foarte rapida, de aceea se poate tunde
-Prefera solurile bogate in substante nutritive
-Nu suporta lipsa apei, de aceea se uda astfel incat pamantul sa nu fie uscat niciodata, mai ales vara
-Usor sensibila la inghet si ger, de aceea exemplarele tinere se protejeaza pe timpul iernii

Google face niste traduceri de=ti sta mintea-n loc. eu l-am pus sa-mi traduca o pagina din iatliana in romana. pana la urma am intes mai multe din pagina originala decat din cea traduse :giggle: . dar cu siguranta in cativa ani lucrurile vor sta altfel.
 

lili

Member
Paulownia tomentosa
- atinge pina la 15 inaltime, are tulpina scurta, foarte groasa cu scoarta subtire si neteda. Este de culoare cenusie.
- lemnul este moale, cu fibra fina, usoara...asemanatoare cu a plutei..
- coroana este foarte larga, destul de luminoasa, lujeri vigurosi si foarte fragili (ca si ramurile)
- maduva larga, lamelar-intrerupta
- muguri opusi cu 2-4 solzi, cicatrice foarte mare
- frunze foarte mari, 15-25 cm, cu petiol de 10-20 cm lungime, sunt lat-ovate, cordate si alte caractristici :wink:
- flori mari de 5-6 cm lungime, sant pe tip cinci, hermafrodite, campanulate, mirositoare, violet -deschis, in interior cu dungi galbui si 4 stamine . Structutare in panicule terminale erecte de 20-30 cm lungime, extrem de decorative si se defac (infloresc) in luna mai.
- fructele , capsule lemnoase de 3-4 cm diamentru, cu doua incaperi si numeroase seminte mici , aripate..
- lastareste si drajoneaza.
- se inmulteste prin seminte si butasi de radacina.
- are o creste rapida, in primul an lastarii realizeaza pa la 2 m inaltime si 4-5 cm diametru. exempalrele din samanta au la 4 ani inaltimi de 4-5 m si dimetru de aproximativ 10 cm iar la 5 ani incep sa fructifice.

- in regiunile reci, sufera din cauza ingheturilor, care provoaca degerarea lujerilor nelegnificati (necopti). Se reface din lastari.
- in primii ani puietii trebuie protejati in timpul iernii.
- necesita sol fertil, afanat, profund cu suficienta umiditate.
- are temperament de lumina.
Mult succes pentru cei care cultiva acest arbore :wink: ...si eu ma aflu printre ei :D
 
Sus