Patlagina

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Fiindca este vremea "de tusit" cred ca ar fi interesant de vazut cum o folositi voi in cazurile de raceli.
Aveti citeva retete?
La ce mai este buna?
Stiu sigur ca se pune pe rani pentru o vindecare mai rapida.
Se spala funza si se aplica pe rana.
Alte intrebuintari?
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
bv

Bronsita,astm,tuse.
E buna in caz de ulcer,hemoragii,si hipertensiune.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
bv

Se mai zice ca puse pe basicile (blistere) provocate de incaltaminte,ajuta la vindecarea lor. Pusa pe rani deschise,acestea se inchid. Pentru tuse se face un ceai din frunze de patlagina cu cimbru in parti egale.
 

masha

Member
tot pe ranile provocate de incaltaminte stiam de frunze de varza...crude...timp de vreo 10 minute...
 

Gaia

Member
Eu cand eram mica si ma juleam, puneam frunze de patlagina strivite intre degete pe julitura. Nu mai stiu cine m-a invatat, dar ajuta.
 

Alinuca

Member
Patlagina se gaseste aproape peste tot(campii,margini de drumuri de tara,pasuni,povarnisuri,in santuri,etc.).Aceasta este de doua feluri:patlagina ingusta si patlagina lata.Se foloseste impotriva maladiilor aparatului respirator,mai ales in cazul unor secretii abundente ale mucoaselor,tuse,tuse convulsiva,astm pulmonar.Se foloseste chiar si in cazul tuberculozei pulmonare.
 

Alinuca

Member
Moduri de folosire:

Infuzie: 1 lingurita (cu varf) de plante la 1/4 litru de apa - se opareste si se lasa putin in repaus.
Amestec de ceaiuri: 1 lingurita de frunze de patlagina cu cimbru in parti egale este oparita cu 1/4 litru de apa.
Compresa de frunze: Frunzele proaspete de patlagina ingusta sau de patlagina lata sunt spalate si zdrobite pe un fund de lemn cu un sucitor de taietei, pana se formeaza un terci care se aplica local.

Sirop:
Reteta nr.1:
De 2 ori 2 maini pline de frunze de patlagina spalate se trec prin masina de tocat carne. Se adauga acestui terci de frunze putina apa ca sa nu se intareasca, 300 grame de zahar nerafinat si 250 grame de miere. Se lasa sa fiarba totul la foc mic, cu amestecare continua, pana cand se formeaza un lichid vascos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider.

Reteta nr.2: Frunzele spalate se pun in straturi cu zahar nerafinat intr-un borcan cu muraturi si se apasa ca sa se indese. Astfel,totul se va aseza. In zilele urmatoare punerea in straturi se repeta,pana nu mai incape nimic in borcan. Intr-un loc ferit in gradina se sapa o gaura, in care se introduce borcanul bine astupat cu 3-4 straturi de celofan. Se aseaza deasupra o scandura si se pune o piatra pe ea. Totul se astupa cu pamant. Scandura si piatra trebuie sa ramana insa vizibile. Datorita caldurii constante, zaharul si frunzele se fermenteaza, formand un sirop. Dupa circa 3 luni canul se scoate, sucul se stoarce printr-un storcator de fructe (nu printr-o panza), se pune sa dea cateva clocote si se trage in borcane foarte bine astupate. Cine nu poate efectua acest fel de fermentatie sa lase borcanul in soare sau in apropierea sobei, pana ce siropul se aseaza la fund. Si acest sirop se pune sa dea cateva clocote bune.

Maria Treben "Sanatate din farmacia Domnului".
 
Sus