Passiflora

cornelia

Fondator
Membru staff
Manuela
Trimis: Sam Sep 16, 2006 10:10 pm Titlul subiectului: passiflorele altora..sfaturi ...si nu numai!


________________________________________
Un prieten foarte bun e un impatimit al passiflorelor. Le admir, dar nu sunt dragostea vietii mele. Totusi pentru el, dar mai ales pentru pentru cei impatimiti m-am decis sa postez cateva sfaturi. Se adreseaza direct celora care manaca fructul... ca sa obtina semintele.
Articolele sunt preluate de pe un forum dedicat plantelor exotice si tradus de mine.
Pentru cei interesati de autentic il puteti gasi aici: http://www.invisionplus.net/forums/inde ... owforum=27


Articolul este structurat pe trei sectiuni:
1. cum putem inmulti passiflorale prin butasi.
2. cum alegem semintele pentru germinare;
3. cum putem obtine semintele din fruct.


1. Passiflorele ca plante agatatoare pot oferi o gramada de material pentru butasi. De altfel speciile si varietatile ce se cultiva cel mai frecvent inradacineaza foarte usor. Daca vrem sa reproducem un cultivar anume nu ne ramane alta solutie decat sa o facem prin intermediul butasilor, daca prin intermediul semintelor nu obtinem plante identice cu cea originala. De altfel sunt multi hibrizi sau cultivaruri sterile, deci in aceste cazuri vom apela la butasire.

In primul rand vom selectiona materialul.
Urmand cresterea unei tulpine de la varf pana la radacini, vom intalni trei tipuri de material din care putem obtine butasi:

Butasi erbacei - sunt varfurile de crestere, care fiind crude au frunze care nu s-au dezvoltat complet.Sunt foarte flexibile si dificil de rupt.

Butasi semilemnosi - este vorba desprea cea zona cu anumita consistenta care este destul de flexibila si daca se indoaie in exces se rup.Frunzele in aceasta zona sunt complet dezvoltate.

Butasi lemnosi - a caror scoarta a inceput sa-si schimbe culoarea total sau partial si s-au durificat, prezentand un aspect maroniu, pierzand frunzele sau avand frunze imbatranite. Se rup foarte usor, la cea mai mica incercare.

In aceasta imagine vedem cele trei tipuri de butasi mentiononati:

Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... jesui5.jpg


Pentru butasire vom utiliza de preferinta lastarii semilemnosi, dar de asemenea pot fi si erbacei. Cei lemnosi nu sunt potriviti.
Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... es8ag7.jpg
Un material ca acesta este foarte potrivit.
Vom utiliza pentru a taia un instrument curat si foarte ascutit (pentru a evita taierea cu rupturi)
Curatenia este cea mai importanta, iar daca vrem sa obtinem butasi de la mai multe varietati de passiflora odata trebuie ca dupa fiecare taiere sa sterilizam instrumentele. Poate parea exagerat, dar este foarte important deoarece passiflorele sunt plante foarte sensibile la imbolnavirile virale care destul de des sunt latente si care din pacate sunt mai dese decta va imaginati. Nu sunt imbolnaviri incurabile, care omoara planta, dar planta devine debila si cateodata o ataca atunci cand este mai sensibila, de accea pentru a steriliza instrumentele este de ajuns sa le treceti de cateva ori prin alcool sau gaz sau sa le scufundati intr-un lichid sterilizant.

Odata taiat lastarul vom selectiona partea semilemnoasa, lasand deoparte partea frageda de la varf. Inainte de toate trebuie sa avem grija sa nu inversam partea din spre varf cu partea din spre radacina. Poate parea o gluma dar de multe ori se intampla acest lucru mai ales dupa ce taiem butasii si mai ales daca facem multi deodata. Se intampla in special cand se folosesc pentru butasi lastari care atarna, si in aceste conditii frunzele cresc invers, iar confuzia este foarte usoara.

Atunci cum stim care este partea de jos si care partea de sus?
pentru asta trebuie sa privim de aproape partea unde petiolul frunzei se uneste cu tulpina, vom vedea atunci un mugure, mugurele va marca totdeauna partea de sus a butasului.Mai bine se vede in poza:
Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... 2xc7-1.jpg
Partea unde este taietura va fi partea superioara a butasului.
Vom taia partea de deasupra aproape de un mugure dar suficient de departe pentru a nu-l rani, la fel cum se vede in poza anterioara.

Curatam lastarul eliminanad toate zonele unde se uneste petiolul cu tulpina, carceii si mugurii frunzelor de dedesupt lasand intre una si trei frunze, in functie de marimea lor, cele mai mari mai putine si cele mai mici mai multe.

Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... 3ss4-1.jpg
Aici vedem ceeace am mentionat mai sus.

Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... es4ql3.jpg
Butasul si toate partile eliminate.

Partea inferioara se poate taia chiar de sub nod sau deasupra lui, dar de preferinta de dedesupt.

Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... 5nv8-1.jpg
Taietura de sub nod.

Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... 6sp0-1.jpg
Taietura deasupra nodului.

Acum avem facuti butasii nostri, lungimea totala va fi de 15 cm mai mult sau mai putin.

Acum putem sa-i plantam, alegand intre a-i pune in apa sau in pamant. Indiferent ce alegem trebuie sa ii punem intr-un loc foarte luminos, dar fara soare direct iar temperatura trebuie sa fie destul de ridicata pentru a ususra procesul de inradacinare�sa spunem cam intre 23 si 28 de grade celsius.
Daca utilizam metoda de inradacinare in apa , punem butasii intr-un recipient cu apa curata care sa acopere intre 1/3 si 1/4 din baza butasului, incercand sa mentinem apa cat mai curata si eliminanan cat mai curand orice butas care incepe sa putrezeasca sau orice frunza care poate cadea in apa.
Este bine sa punem nu mai mult de 8-10 butasi intr-un vas si sa utilizam un recipient separat pentru fiecare tip de butasi de passiflora ce alegem.
Cand radacinile incep sa apara se pot planta in pamant, nu trebuie lasate sa creasca prea mult, deoarece la transplantarea in pamant se pot rupe. Acesta metoda functioneaza foarte bine cu passiflorele cum ar fi Amethyst sau caerulea.

Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... es7iu0.jpg
Si acum in apa!

Alta forma este de a le pune direct in pamant si pentru asta se va utiliza ca baza turba sterilizata sau din cea speciala pentru seminte. Bine inteles ca truba trebuie mentinuta tot timpul umeda dar nu plina de apa. Asa furnizam oxigenul de care au nevoie noile radacinute.

Dar asta e alta poveste, pe care am s-o povestesc daca aceasta v-a placut si credeti ca a fost utila. Astept parerile voastre!




Manuela
Trimis: Lun Sep 18, 2006 8:49 pm Titlul subiectului: partea a II a a articolului


________________________________________
Dupa cum v-am "amenintat", voi continua cu publicarea articolului despre "bibilirea" passiflorelor.

2. cum alegem semintele pentru germinare;

Germinarea semintelor de passiflora este o tema foarte delicata si nici cei mai mari experti nu au o metoda infailibila. Aici voi pune cateva sfaturi utile bazate pe experienta mea si a unor prieteni.

In primul rand trebuie sa lamurim ca se pot semana in oricare perioada din an si de asemenea la sfarsitul iernii inceputul primaverii, perioada care poate fi cea mai propice pentru semanat, deoarece plantele care se vor naste vor beneficia de lumina si de temeperatura mai ridicata.

1. Folosirea semintelor cat mai prospete, nu este intotdeauna posibila. Dupa parerea unor pasionati este important se se utilizeze seminte recent curatate, fara a le lasa sa se usuce de tot, adica dupa ce se separa de pulpa trebuie mentinute umede si sa fie plantate cat mai curand posibil.
Oricum ar fi va pot asigura ca la unele specii semintele pot fi viabile pana la 5 ani, poate chiar si mai mult.

2. Daca culegem sau cumparatm fructul trebuie sa asteptam sa se coaca inainte de a culege semintele. In mod normal isi schimba culoarea in timpul procesului de maturare, dar nu se intampla asa la toate speciile.In general un semn clar de maturare este ca fructul incepe sa dea mici semne de deteriorare (incepe sa se zbarceasca, devine mai moale si/sau emite o aroma).

3. Curatearea semintelor de resturile de pulpa care mai pot ramane.
Aici voi descrie o metoda de curatare destul de eficace si simpla daca utilizam fructe proaspete.
n.t.(partea a IIIa a articolului)

In urmatoarea fotografie sunt prezentate tipurile de seminte pe care le putem intalni cand deschidem un fruct, mai ales daca este matur (in exemplu sunt seminte de Passiflora amethystina):

Pentru marire http://photobucket.com/albums/g6/xaydee ... as23yn.jpg

- La stanga se vad niste seminte albe imature, acest tip de seminte nu vor germina si in majoritatea cazurilor sunt seci.
- In centru cateva seminte de culoare cenusie, care se afla in proces de maturare si care din diverse cauze nu au ajuns la finalul procesului de maturizare, de multe ori putand fi seci sau nu, oricum ar fi vor germina rau.
- La dreapta sunt seminte de culoare aproape neagra, aflate in cel mai bun moment si in majoruitatea cazurilor sunt bune pentru insamantat.

4. Se poate dovedi calitatea semintelor punandu-le in apa. Trebuie tinuta seama de faptul ca semintele pot avea o pelicula uleioasa si/sau formeaza bule care mentin chiar si semintele viabile la suprafata apei. Pentru a evita acesta este bine sa agitam recipientul, de obicei se face la inceput si la sfarsit pe o perioada de 15-20 minute.
Cele care nu cad la fund dupa o ora dupa ce au fost puse in apa si continua sa pluteasca, sigur nu vor germina. Oricum putem sa le plantam si pe acestea daca avem putine seminte, dar daca plutesc si dupa terminarea procesului de inmuiere, atunci e clar ca nu va iesi nimic bun.

5. Cele pe care in final le vom planta se pot pune la reinmuiat in apa, daca este posibil calduta (unii folosesc ceaiul negru sau suc, dar eu nu am observat vreo imbunatatire).

6. Plantati-le intr-un amestec pe baza de turba negara de buna calitate si bine dezinfectata evitand substraturile pe baza de humus. Substratul trebuie sa fie umed si aerisit dar, niciodata saturat de apa, insemnanand sa primeasca oxigen alytfel marim riscul de a putrezi si va fi foarte dificil sa germineze. De asemeanea se poate imbunatati aerisirea si drenajul adaugand nisip grosier sau perlit. Nu este indicat un substrat foarte acid, mai indicat este cel aproape neutru sau usor acid.

7. Eu aplic principiul "caldura dintr-o lovitura" punanad semintele la germinat la o temperatura de 30 chiar 35 de grade celsius timp de 4-5 zile. Dupa accea le pun la caldura constanta, 26-28 de grade este de ajuns.

8. Acum trebuie sa avem rabdare, caci pot intarzia 5 zile dar la fel pot fi luni. De multe ori mi-au germinat seminte uitate.

9. Daca se asteapta mult si tot nu iese nimic atunci puteti incerca din nou lasand sa se usuce substratul pentru un timp, inlaturand pamantul si pe urma umezindu-l din nou. Dupa asta se aplica din nou estapele incepand de la punctul 6.

10. Odata ce au inceput sa germineze se muta intr-un loc cat mai luminos posibil, dar fara soare direct sau cu foarte putin soare si se scade temperatura.

Pentru marire http://i52.photobucket.com/albums/g6/xa ... ero0gn.jpg
Pepiniera pentru semintele de Passiflora caerulea.

11. Daca se intampla cateodata sa nu germineze si daca la final renuntam si nu putem sa mai asteptam din cauza de lipsa de spatiu se poate pune tot substratul deasupra unei jardiniere unde avem alte plante. Nu demult mi-a germinat una dintre semintele dintr-o jardiniera in care aruncasem pamantul din pepiniera din anul anterior.

Dupa cum vedeti sunt foarte capricioase. Pentru a nu dispera gandind ca se face o luna de cand ati plantat semintele si nu a iesit nimic, va spun ca mi-au germinat semintele plantate...si dupa un an!!!!

In concluzie, germineaza un pic dupa cum au chef (in mod special unele specii) neputand sa rasara in cateva zile si intr-un numar foarte mare sau pot intazia luni intregi si doar un procentaj mic din ele sa apara.
Dupa cum am spus: sunt doar cateva sfaturi desprinse din experienta mea si a unor prieteni pasionati, dar nu exista retete infailibile, nici formule magice.
 

dana_rusu

Member
fabian ,lastarii ii am de la atena intrebarea mea este sa-i tin in apa sau sa-i plantez un pamant cu pet in cap :?
 

sicora fabian

Active Member
Sunt indicate ambele metode. Eu folosesc butasirea in amestec de turba si nisip. nu pun PET deoarece la mine atmosfera este destul de umeda. Daca ai mai multi butasi, incearca ambele metode, vezi care are rezultate mai bune la tine si apoi, in viitor, o vei folosi ca uzuala.
 

victoria

Active Member
Eu am primit 3 butasi de la MiraCureleanu,pe care i-am pus in apa,la sfatul ei.Acum astept.Sunt vreo 2 saptamani de cand i-am pus si inca nu s-a intamplat nimic,dar ei sunt verzi si frumosi
 

aleynad

Active Member
Moderator
eu am pus butasii primit in luna septembrie in pamant, sub pet
din 3 nu a rezista niciunul...s-au uscat pe rand :cry:

acum experimentez acelasi lucru cu niste butasi primiti luna trecuta, din mai multe soiuri de passiflora...inca nu s-au uscat, sunt inca verzi :)
 

irinabv

Active Member
Moderator
Si eu am trei butasi. I-am pus in banuti de turba cu pet in cap. Unul din ei , cred ca caerulea se cam ofilea asa ca l-am scos din banut, l-am pus in apa si si-a revenit. Alt butas vad ca a scos deja o radacina. :eek: Celalalt nimic, dar nici nu se usuca...inca.
 

andreiacamelia

Active Member
Am pus si eu cativa lastarei sub pet sa vedem ce au de gand. M-am cam speriat ca Passi ale mele dau semn de ofilire.
 

albela

Active Member
Imi pare rau ca nu am citit mai demult topicul asta :oops: . Nu am stiut ca trebuie dezinfectat instrumentul de taiere. De aia majoritatea lastarilor pe care i-am pus eu la prins au sucombat. Dar la primavara incerc iar :) .
 

albela

Active Member
Banutii de turba nu prea mi-au facut probleme pana acum, ca eu asta am folosit. Hibi (pusi tot in banuti) cel putin s-au prins cam toti.
 

sicora fabian

Active Member
La pasiflora dureaza mai mult cicatrizarea si are timp sa se infecteze. Eu dezinfectez si pastilele Jiffi(banutii de turba).
 

sicora fabian

Active Member
Anul acesta am folosit Previcur si Topsin(fungicide) si Decis sau Proteus(insecticide) si Nematorhin - nematocid.
 
Sus