Passiflora - partea I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Gabriela

Member
atunci poate pamantul nu e bun pt ca eu am udat-o cand se usca putin pamantul. daca as fi udat-o zilnic .... era prea mult
 

Roxana

Active Member
sau poate e prea frig pentru ea in camera. temperatura optima: pana in 20 grade celsius.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Nu sunt nici specialista si nici mare priceputa dar ti-as sugera ceva ce am facut si eu cu o passi.Verifica radacina.Si daca este in ordine o pui din nou in pamint bun.
Iar de un alt pui (Doamne fereste sa fie cazul :cry: )nu-ti face griji!!!Suntem destui sa-ti sarim in ajutor :)
 

lili

Member
Gabriela a spus:
aveti idee de ce un pui de passi, destul de firav ce-i drept, dar care avea deja radacinute formate, a inceput sa cheleasca dupa 3 saptamani de la plantare?nu a stat la soare a fost udat cam la doua-trei zile si nici nu a prins caldurile ucigatoare.acum mai are doar o frunza in varf dar nici aceea nu pare sa mai reziste mult.
1. dereglari de udare , mai precis apa multa ....planta mica, radacini mici cu putere de absortie pe masura...ghiveci mare, pamant mult, rezulta umiditate mare la baza plantei !!! si nu in ultimul rand pamantul.
2. daunatori, mai precis paianjenul rosu...si in acest caz frunzele se ingalbenesc si cad.
3. cand planta are o crestere puternica la baza se dezbraca de frunze ...nu este valabil ptr. tine
4. manevre gresite la plantare... cu toate cu toate ca reactionat tarziu

Exista varietati de passiflora care lastaresc direct din pamant...asadar sunt sperante :)
Startul ei este putin anevoios dar odata pornita, foarfeca este este de folos :D
Este una dintre plantele care iubeste temperaturile ridicate si soarele....ale mele s-au cocotat pe un perete de 3 m si de acolo s-au dus pe o retea de sarme.

Este o planta pe care o iubesc mult.... in aceasta vara, indiferent ce temperaturi au fost, ele mi-au daruit flori :D
 

kat

New Member
gata! inapoi in curte!

Am revenit din concediu.
Ce fain e in curte...
Uitati si voi ceva mostre - flora si fauna - (unele chiar inedite)...




si una pentru cei care NU se considera "slabi de inger":


Vesti bune: am 5 plantute de vitifolia "on the way", doua au 20 cm si restu' vreo 4-5cm. I-am dat una si Ninei si se pare ca ii merge bine si aceleia.
Vesti rele: n-a inflorit alata, nu au incoltit semintele de quadrangularis... si cit m-am chinuit sa le aduc aici...
 

kat

New Member
Da! O "foarte citrina"!
Plina de flori. Acum are cred vreo 20 inflorite.
Caerulea s-a urcat iar din curte pina la balcon si e plina de flori (chiar are citeva zeci) si mi-a mai invadat si jardinierele cu muscate curgatoare de pe marginea balcoanelor, amethyst are vreo 15 flori si inca vreo 10-12 boboci, incense e plina de boboci dar vara asta vad ca evolueaza mai greu cu infloritul, nu stiu exact care-i cauza dar banuiesc ca-i din pricina faptului ca n-am mai pus-o la soare ca anul trecut, acum e putin mai ferita si are doar cam 3 ore de soare pe zi.
Vitifolia (sau coccinea, vedem cind or creste care-i care, ca erau amestecate semintele cind le-am primit) are 20cm cum am zis, alata a infrunzit dar creste incet si n-a facut nici o floare anul asta (a crescut repede in casa, chiar foarte repede, dar dupa ce am scos-o afara si i-am schimbat ghiveciul a stagnat. Poate ca a fost un soc prea mare... nu stiu
Mai am de invatat, e clar. Ceva n-am facut bine, dar sper sa ma ierte floarea si sa-mi mai dea o sansa. Anul viitor o intreb cum i-a fi bine, nu mai fac eu ce cred de capu' meu... :)

Multumesc de aprecieri. Passiflora inspira pasiune :)
O minune de planta, nici nu poate fi altfel decit frumoasa... nu?
 

kat

New Member
to Simina:
nu, n-am mai filmat nici una, dar partea faina e ca am sa o fac cu siguranta :), si asta nu numai pentru ca am acum o camera mult mai performanta, asa ca si imaginea va fi mult mai buna, dar si pentru ca am mult mai multe specii decit atunci. Cenu am reusit sa vad (sa prind) este inflorirea la alta decit caerulea. Nici macar nu stiu daca au aceeasi "viteza" incit sa poata fi filmate "decent" ca si interval de timp.
Cit despre caracterizarea passiflorei (care era mai degraba o descriere), am recitit-o si eu zilele trecute si parca tot mi se pare ca n-am spus destule... :)
Poti povesti cuiva cum rasare soarele din mare? Nu prea, asa-i? E acelasi lucru, trebuie sa vezi ca sa poti simti si intelege.

to Gabriela:
eu nu am tuns niciodata primavara o passiflora (ma rog, am mai facut mici ajustari pe ici pe colo). Le tund toamna tirziu, de obicei la 80-100 cm de sol, mai ales daca nu ma apuca mila de tulpina care a devenit lemnoasa, caz in care o las de vreo 2 metri si o "incolacesc" putin, cam cit imi permite fara sa o aud cum pocneste cind se indoaie. Tulpinile exterioare mor pe la -8 grade am inteles. In folie rezista bine, dar evident, la speciile "aclimatizate". Alta decit caerulea n-am curaj sa las afara.
Inca ceva, alata nu e de tinut afara, nu cred ca rezista. Eu am pastrat doar caerulea afara si o voi lasa peste iarna in curte, in premiera, anul acesta. Oricum trebuie musuroita si acoperita cam 30-40 cm cu folie (daca gasesti din aceea cu bule de aer, e perfecta).
Planta lasata in curte a evoluat destul de bine vad, daca vom avea o iarna ca anul trecut, va rezista in mod sigur, dar sincer, nu-mi doresc o iarna ca cea trecuta pentru ca a fost dezastruos de secetoasa si s-a vazut clar asta in gradina pe tot parcursul anului. Nu stiu daca sint in asentimentul vostru, dar eu personal sint dezamagit de cum au evoluat plantele anul acesta. Multa caldura, prea putina umezeala, vint... tot ce poate fi mai prost pentru plante. Sper sa avem parte de un an mai bun din punctul asta de vedere.
Daca vrei mai multe informatii, stiu ca Attila are in curte passiflora. Si el parca a pus doar caerulea afara, stiu de asemenea ca am vazut la el o fotografie cu o "amethyst" dar aceea, din ce imi amintesc eu, era in sera. Te poate ajuta in mod sigur cu sfaturi.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
bv

Am patit-o!!!!!!!!!!!!
Ultima passi cumparata,Amethyst,cea mare si frumoasa,m-a lasat cu un singur lastar.
Se usca pe zi ce trecea.I-am schimbat locul,am schimbat modul de udare,ce sa-i mai fac,ce sa-i mai fac.
Hai sa o scot din ghiveci sa vad ce are.Una din cele 2 tulpini cu radacina,lemnificata nu gluma,era pur si simplu roasa.
Norocul meu a fost ca m-am gandit si am scos-o dim pamant,altfel :suparat: Acum e bine .am reusit de am salvat-o la timp.
Dusmanul nu stiu ce era ca nu am dat de el.Ceva ganganie in pamant.
 

kat

New Member
Cu placere gabriella, orice passiflora, indiferent daca e in curte sau in ghiveci e bine sa fie tunsa. Recunosc deschis faptul ca initial, desi asa sunau recomandarile, n-am avut curaj sa tund floarea asa cum a r fi trebuit. M-am chinuit sa o desfac si sa o fac la loc din curte pina sus in mansarda unde le tin pe cele care stau in casa peste iarna. Daca as fi tuns cum ar fi trebuit, nici nu ma mai chinuiam la strins si apoi desfacut, si aveam si rezultate mai bune. Pot sa-ti spun ca dupa tuns, floarea infloreste mai frumos, mai abundent si ca se dezvolta mult mai armonios. Am trecut si eu acum in tabara celor care recomanda tunderea de toamna. Foarte, foarte sanatos, nimic de zis. Daca n-ai curaj, nu-i bai ca n-are ce sa strice, dar fa o experienta: tunde una si alta nu, apoi compara evolutia. Ai sa te convingi 100% ca celei tunse ii merge mai bine pe parcursul urmatorului an. In plus, ce am observat eu, este ca parca si florile au un parfum mai puternic... poate sint doar subiectiv si atit, dar la fel de bine, poate ca nu :)

Iudit, ma bucur sincer ca ai salvat floarea. Eu am patit-o anul asta cu trandafirii. Un vierme probabil, n-am reusit sa-mi dau seama ce era de fapt, "dizolva" maduva ramurilor. Pe ramuri, din loc in loc erau pete negre cu o gaura in mijloc, care gaura ducea ca un tunel prin maduva (care disparea complet) si iesea de obicei pe partea opusa gaurii de intrare. Am taiat din ei drastic, de obicei pina unde observam ca maduva e intreaga, si din cauza asta nici nu prea au facut flori anul asta. Ma bucur insa ca problema nu a ajuns la radaicini si nu a distrus complet florile. Nu stiu nici ce daunator era si nici cum se poate scapa de asta...
 

zamfira

Member
Mersi iar Kat . O sa le tund fara pareri de rau :)
In legatura cu trandafirii , e larva albinei -croitor si nu prea ai ce-i face , doar sa tai partile afectate si sa le arzi . Am avut si eu probleme cu aceasta albina
Mflorian stie mai multe .
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Kat,iubitor(oare) de passi!!
Tocmai am desfacut passiflora mea dupa un chin consistent fiind ea fooarte lunga si ramificata :rofl: si am stat in dubiu daca sa ii fac o frizura sau nu.
Dar cele spuse de tine m-au hotarit definitiv:la toamna tiziu voi face o taiere drastica.
Sau este bine si acum??? :rofl:
 

kat

New Member
Nu Gabiuta, eu nu-ti recomand sa tunzi acum. Ale mele sint pline de flori. Anul trecut cind le-am tuns am taiat ramuri care aveau boboci pe ele dar n-am avut incotro. Acum insa eu zic ca-i totusi prea devreme.
Am inceput insa sa cumpar bulbi :)
Daca e cineva amator, nici o problema, caerulea are corzi de vreo 5-6 metri, incense de vreo 3, amethyst e slabuta, are ramuri mici si firave, dar se pare ca asa ii e felul. Idem citrina. Ce se tunde se da daca exista amatori. Eu am sa tund insa cel mai devreme in Octombrie pe la sfirsitul lunii (daca nu o sa avem zile cu 10-12 grade inainte si atunci trebuie repejor facuta manevra ca stricam plantele...)
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
bv

Azi-dimineata asta ma astepta pe o parte astea sunt pe alt lastar,astia se pregatesc si nu sunt singurii :wink:
:* :* :* pentru Monica!
 

mio

Member
Va rog si eu sa ma invatati cum sa tund passi pentru iarna. Defapt, trebuie tunsa iarna? Asa la 2-3 noduri ?
 

Roxana

Active Member
Da, planta poate fi tunsa toamna, pentru a o pregati pentru iarna. Nu e mare lucru sa tunzi o planta: tai varfurile crengutelor (cam cat vrei tu-depinde si de lungimea ramurii) si o amplasezi intr-un loc mai racoros si luminos pe perioada de iarna.
 

zamfira

Member
Roxana, passiflora, e ditamai liana cu corzi lungi de cativa metri ..asa ca nu prea se poate vorbi de crengute .Intrebarea e cat de lungi lasi corzile.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu recunosc ca de 4 ani nu am tuns deloc passi. Este imensa :oops: adica lastarii sunt fooooooooooooarte lungi, probabil vreo 6 m. Deci nu am nici un fel de experienta cu tunderea ei. Astfel incit intreb si eu ca Tina: Kat, cand ne recomanzi sa taiem passi?? fiindca acum a venit deja frigul.
Si mai ales: cat? si cum?
Multumiri. :rofl:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus