Passiflora - partea I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

mflorian

Member
Da, anul trecut, în primăvară am pus la încolţit seminţe de Passiflora caerulea, cumpărate la plic. După ce plantele au crescut pe la 20cm, le-am plantat în grădină. Pînă la prima brumă au crescut mai bine de 3m, dar nu au făcut nici o floare. Apoi le-am tăiat la 20cm şi le-am acoperit cu frunze şi cu folie. În primăvara acesta au dat lăstari noi, care acum sînt de aprox 15-20cm. Dar, tot experimentul meu este oarecum irelevant, datorită iernii deoasebit de blînde. M-ar fi interesat dacă supravieţuieşte după o iarnă normală. Mai rămîne să aflăm ce se înţelege prin "iarnă normală" de acum încolo...
 

dorinas

Member
Stie cineva dupa cat timp infloreste o passiflora alata sau cat de mare trebuie sa creasca pentru a inflori.Mi-am cumparat si eu una in primavara si are cca 50 cm si as vrea sa stiu cat mai trebuie sa astept pana la prima floare.
 

masha

Member
Adica tu o tii afara iarna? Pai eu am avut in ghiveci, avea vreo 3 ani, plina de frunze si corzi, nici o floare, iar in primavara asta a chelit usor-usor, pina a mai ramas un bat din ea...bat pe care l-am scos din pamint si am constatat ca nici nu mai avea radacini...
Nici acum nu stiu unde am gresit...poate ca pamintul nu era prea bun?! :cry:
Si acum vii tu si ma sochezi: passiflora afara iarna...
Sa-ti traiasca si sa te bucure de flori toata vara!
 

Donatella

New Member
Mai am o cunostinta care are passiflora afara de 5 ani si nu a avut probleme cu ea. Este tot mov, ca si a mea, de aceea am riscat si am plantat-o afara. Probabil ca daca era alt soi, nu as fi avut curajul.
Vara o ud din abundenta o data la 2 zile, iarna nu o ud deloc.
 

lili

Member
Passiflora poate inflori in primul an de viata......conditia esentiala este: soare pe durata intregii zile si apa din belsug. Ii place sa fie lasata libera, fara canoane de frumusete (cerculete si alte forme) :wink: Edulisul.....cea de care a amintit Mirel a fost obtinut din semintele comandate anul trecut (comanda colectiva Germania).....martie a fost semanata....august a inflorit :wink:

Literatura de specialitate subliniaza urmatoarea informatie: butasul prelevat de pe o planta matura (care a inflorit) are toate sansele sa infloreasca in primul an de viata....aici cazul Dorinei. Deasemenea nu toate varietatile de passiflora infloresc dupa 3-4 ani, cea clasica infloreste in primul an, altele 2-3 ani si varietati dupa 4-5 ani......dar vorba ceea :rofl: practica rastoarna teoria.

Referitor la seminte: unele pot fi trezite ( pentru a germina mai usor....si asta in functie de varietate)....in suc de portocala, acid, apa, lapte etc .

Mai multe pe parcurs....
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Azi sunt pusa pe intrebat.Scuzati dar e mai simplu fiindca stiu ca sunteti buni si-mi raspundeti.
Passi a mea,cea obisnuita si careia i-au trecut cele 42 de flori...si care are vreo 4 metri si ceva ..............s-ar supara foarte tare daca i-as aplica si ei o taiere?
Cred ca ma maninca palmele :rofl: :rofl: leandru nu pot acum!Nici passi??? :D :oops: :D
 

Roxana

Active Member
In general taierile se fac primavara. si nu uita sa schimbi pamantul de la suprafata cu altul proaspat dupa taieri.
Dar planta poate fi taiata sever si toamna. :wink:
 

bibacj

Member
si eu am primit anul acesta lastari de la Monica (careia ii multumesc fffffffffff mult). I-am pus in apa si toti au facut radacini. Plantutele sunt ok. Tocmai le-am scos pe balcon. Bafta!
 

Simina

Active Member
Ai punctat bine diferenta dintre cele doua.
Chiar daca puiutul meu e Amethyst, deocamdata ma opresc aici la passiflore, caci la bloc nu e loc de prea multe varietati.
Iti multumesc oricum pentru oferta.
 

Gabriela

Member
aveti idee de ce un pui de passi, destul de firav ce-i drept, dar care avea deja radacinute formate, a inceput sa cheleasca dupa 3 saptamani de la plantare?nu a stat la soare a fost udat cam la doua-trei zile si nici nu a prins caldurile ucigatoare.acum mai are doar o frunza in varf dar nici aceea nu pare sa mai reziste mult.
 

Roxana

Active Member
passiflora trebuie pulverizata cu apa pe frunze din cand in cand. Vara se uda aproape zilnic, adaugandu-se o data la 3 saptamani fertilizant. Primavara se aplica taieri si dapa aceea se inlocuieste pamantul de la suprafata.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus